Traseismul, legalizat: Ordonanta privind migratia primarilor a fost adoptata

Joi, 28 August 2014, ora 15:32
10285 citiri
Traseismul, legalizat: Ordonanta privind migratia primarilor a fost adoptata
Foto: Arhiva

Zi de foc pe scena politica romaneasca. Guvernul a adoptat in sedinta extraordinara ordonanta privind migratia primarilor de la un partid la altul, propusa de PSD si criticata dur de Opozitie.

Dimineata, in fata Guvernului s-a desfasurat un amplu miting organizat de Alianta Crestin Liberala (ACL) impotriva Guvernului Ponta.

La protest au fost prezenti presedintele PNL Klaus Iohannis, presedintele PDL Vasile Blaga, prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu, deputati, senatori din cele doua partide, dar si cateva sute de simpatizanti.

Ordonanta a fost adoptata in ciuda faptului ca Ambasada SUA la Bucuresti si-a exprimat ingrijorarea, prin intermediul unui comunicat de presa.

Traseismul, legalizat: Statul de drept si democratia, suspendate 10 zile de Guvernul Ponta

Ziare.com a transmis desfasurarea evenimentelor, in format LIVE TEXT:

14:45 - Alianta Crestin Liberala anunta ca nu va primi in randurile sale niciun primar, presedinte de Consiliu Judetean, consilier local sau judetean traseist.

"Alianta Crestin-Liberala condamna ferm decizia Guvernului de a adopta Ordonanta de urgenta a traseismului politic, un act profund nedemocratic, un atac la statul de drept. Victor Ponta incalca regulile democratice exact inainte de alegeri, incercand sa ajunga presedinte al Romaniei prin mijloace ilegale si imorale", mai sustine ACL intr-un comunicat.

14:14 - Vicepremierul Liviu Dragnea a prezentat public textul ordonantei adoptate de guvern. Actul normativ prevede ca primarii isi pot alege partidul in care doresc sa activeze intr-un interval de 45 de zile de la publicarea OUG in Monitorul Oficial.

Traseismul, legalizat Dragnea a prezentat ordonanta si a dat replica Ambasadei SUA

14:05 - Liderul PDL Arad, primarul Gheorghe Falca, a decis ca alesii locali ai PDL sa semneze demisii in alb, prin care sa se angajeze ca nu vor parasi partidul pana la incheierea mandatului, in 2016, informeaza Digi24. Doar doi consilieri judeteni nu s-au conformat - unul a semnat dar l-a luat acasa, iar al doilea a spus ca s-a considerat jignit ca i s-au cerut garantii.

13:55 - Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a declarat ca vrea sa vada mai intai textul ordonantei de urgenta si abia apoi se va pronunta pe aceasta tema, dand asigurari ca ii va da prioritate, transmite Digi 24.

13:33 - Televiziunile de stiri transmit ca ordonanta a fost adoptata de guvern. Urmeaza ca vicepremierul Liviu Dragnea sa prezinte public prevederile acestui act normativ, la finalul sedintei extraordinare a Executivului.

12:10 - Sedinta de guvern a inceput sub conducerea lui Victor Ponta. Premierul a spus ca isi asuma ordonanta de urgenta pentru ca trebuie sa se faca "un pic de dreptate".

"Sa candidezi cu Ponta si Antonescu langa tine si sa te trezesti cu Blaga si Iohannis... Alesii locali nu sunt sclavi pe mosia lui Blaga si Iohannis, ii eliberam. Sa decida doar alegatorii", a declarat Victor Ponta.

El a anuntat ca sedinta de guvern va fi scurta, iar la final vicepremierul Dragnea va prezenta ce s-a decis.

Traseismul, legalizat Ponta: Imi asum OUG. Primarii, 45 de zile la dispozitie sa schimbe partidul

12:05 - "O lege nu poate fi suspendata timp de 10 zile, contravine ideii de stat de drept. Solutia logica era fie sa se modifice legea in Parlament poentru totdeauna si sa se rupa relatia dintre primari si toate partidele (...) fie alegeri locale anticipate si oamenii sa decida pe cine vor si ce partid. Protestul meu este impotriva tuturor partidelor care fac acest lucru (...) Ma bucur ca exista si presiune din afara, pentru ca e vorba de respectarea statului de drept", a declarat Monica Macovei in fata sediului Avocatului Poporului.

11:58 - Monica Macovei va fi prezenta la ora 12:00 la sediul institutiei Avocatul Poporului, unde va protesta fata de "comertul cu primari facut de guverne", urmand sa ii ceara lui Victor Ciorbea sa fie "avocatul romanilor, si nu avocatul partidelor".

"Guvernul Ponta vrea sa adopte Ordonanta prin care banii romanilor sunt folositi pentru santaj politic impotriva primarilor si comunitatilor. (...) Vreau ca primarii din toate partidele sa fie independenti financiar si comunitatile sa-si ia orasele inapoi. Primarii nu trebuie sa mai stea cu mana intinsa la Guvern si la prefecti", spune Macovei.

11:50 - Un protest are loc si in fata sediului PSD din Capitala, unde cateva sute de revolutionari cer demisia lui Victor Ponta. Ei isi vor inapoi indemnizatia luata de Guvern si realocarea tichetelor gratuite de tren. Inconjurati de jandarmi,revolutionarii au scandat lozinci impotriva PSD-ului condus de Victor Ponta.

11:40 - Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere Guvernului sa nu adopte ordonanta de urgenta si solicita partidelor sa isi rezolve politic, ci nu prin forta legii diferendele politice din consiliile locale.

11:24 - Inca nu se stie la ce ora incepe sedinta de guvern la care se va discuta ordonanta de urgenta criticata vehement de Opozitie si societatea civila. Pe site-ul Guvernului, ora de incepere a ramas 10:30.

Guvernul merge inainte cu ordonanta: Alesii locali au 10 zile la dispozitie sa isi aleaga partidul

11:20 - Protestul ACL s-a incheiat fara incidente, desi in fata Guvernului au fost aduse trupe de jandarmi.

Prin aceasta actiune participantii au dorit sa ironizeze declaratia facuta recent de Victor Ponta, conform careia la primul tur al prezidentialelor va sta in fotoliu si va manca popcorn, fiind sigur de victorie. Astfel, protestatarii au venit cu scaune si cu floricele, si au privit pe ecranul amenajat in Piata Victoria imagini cu diverse momente ale guvernarii Ponta.

11:15 - Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat ca ACL si-a propus sa prezinte public catre toti cetatenii romani toate afacerile de coruptie marca PSD si "modul in care actioneaza caracatita PSD".

"Am convingerea ca majoritataea alesilor liberali ai ACL nu vor migra. Noi ne batem pentru a impiedica instituirea unui precedent grav pentru democratie. Imaginati-va ce s-ar intampla daca dupa ce castigam prezidentialele, vine alt guvern care da o alta lege, ca in doua saptamani primarii sa isi poata schimba partidul? S-ar ajunge la un derapaj grav la adresa democratiei", a comentat deputatul PNL, anuntand ca protestul de astazi este doar "inceputul actiunilor de protest".

Ordonanta reprezinta "incurajarea in societatea romaneasca a tradarii", a mai spus el.

11:05 - Protestul ACL este autorizat pana la ora 12:00, ora la care premierul Ponta are programata plecare in Turcia, unde va participa la depunerea juramantului de catre presedintele Recep Tayyip Erdogan.

11:00 - Victor Ponta este la Cotroceni. Protestul ACL continua in fata Guvernului. Nici o veste despre sedinta de guvern.

10:55 - Pe un ecran instalat in Piata Victoriei, cei prezenti urmaresc un colaj de declaratii controversate ale premierului Victor Ponta, ale Avocatului Poporului si ale unor realizatori Antena 3.

10:51 - Sedinta de guvern inca nu a inceput, desi era programata pentru ora 10, apoi amanata pana la 10:30. La ora 11 Victor Ponta este asteptat la Palatul Cotroceni, pentru ceremonia de depunere a juramantului de catre noul ministru al Bugetului, Darius Valcov.

10:40 - Prim-vicepresedintele PDL Andrei Chiliman a vorbit despre ordonanta privind migratia primarilor propusa de PSD, la mitingul organizat in fata Palatului Victoria.

"Daca tot a inceput (Ponta - n.red) sa dea ordonante de urgenta, sa dea ordonanta sa nu se mai tina alegerile si sa spuna cine sa castige. Pentru prezidentiale sa nu mai cheltuim bani, sa stabileasca dansul prin ordonanta cine sa fie presedintele tarii", a declarat Chiliman, transmite B1 TV.

Traseismul, legalizat Chiliman: Ponta sa zica prin ordonanta si cine sa fie presedintele tarii

10:38 - Presedintele PNL Klaus Iohannis, prezent joi la protestul organizat de ACL in fata Guvernului, a declarat ca ordonanta care permite migratia alesilor locali de la un partid la altul fara sa isi piarda funcita este un pericol pentru administratia publica locala si mai mult decat atat ea este indreptata impotriva alegatorului care a votat "politic, nu dupa frizura".

Traseismul, legalizat Iohannis: E un pericol pentru alegator, o bataie de joc

"Eu sunt foarte ingrijorat, pentru ca aflu de noi si noi cazuri unde se fac presiun iasupra primarilor nostri. Eu am incredere in primari, insa o astfel de presiune dublata de legalizarea traseismului e o problema pentru administratia locala. Oamenii au ales primari pe criterii politice, ordonanat e indreptata impotriva alegatorului, e o bataie de joc asupra votului dat de alegator", a subliniat liberalul.

10:36 - Ambasada Statelor Unite la Bucuresti a prezentat, joi, un punct de vedere cu privire la decizia Guvernului Ponta de a adopta ordonanta care va permite migratia primarilor, exprimandu-si ingrijorarea fata de momentul ales.

Traseismul, legalizat Ambasada SUA reactioneaza: Suntem ingrijorati

ACL a anuntat inca de miercuri ca va protesta in fata guvernului fata de intentia Guvernului de a adopta controversata ordonanta de urgenta care le va permite timp de zece zile alesilor locali sa migreze la ce partid doresc.

Film anti-PSD, lansat de ACL in fata Guvernului: Interzis consumul de popcorn, permise doar floricele

De asemenea, ACL a cerut sprijinul cancelariilor occidentale, acuzand ca PSD urmareste fraudarea alegerilor prezidentiale din noiembrie.

ACL cere ajutorul UE si SUA in scandalul migratiei primarilor si ameninta cu greva parlamentara

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#ordonata migratie primari, #migratie primari protest ACL, #migratie primari sedinta guvern , #lege