UDMR e de acord cu modificarea legilor de functionare a televiziunii

Joi, 08 Aprilie 2010, ora 22:56
1383 citiri
UDMR e de acord cu modificarea legilor de functionare a televiziunii

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat joi, la RRA, ca UDMR este de acord cu modificarea legilor de functionare a televiziunii si radioului publice, anticipand o amanare a nominalizarilor partidelor in consiliile de administratie pana la adoptarea noilor acte normative.

"Astazi, in coalitie am discutat aceasta propunere si am ajuns la concluzia ca saptamana viitoare sa incercam sa avem o solutie privind proiectul de lege care se afla, in acest moment, in Senat, privind audiovizualul si, probabil ca, intre timp, va avea loc si o amanare a numirii celor doua conduceri, pentru a avea posibilitatea adoptarii modificarilor privind legea", a spus liderul UDMR.

El a adaugat ca prelungirea mandatului actualei conduceri va fi doar pentru perioada pana la care Parlamentul va reusi sa adopte modificarile "la Legea audiovizualului".

Vicepremierul a aratat ca depolitizarea conducerii celor doua institutii de presa publice nu trebuie sa insemne degrevarea Parlamentului de controlul asupra acestora.

"In ceea ce ma priveste, sunt de acord ca trebuie sa gasim o modalitate cat mai transparenta a conducerii celor doua institutii publice, Televiziunea si Radioul, dar, in continuare, conform Constitutiei, Parlamentul va fi institutia care controleaza Televiziunea si Radioul, in mod firesc.

Important este, dupa parerea mea, sa existe o transparenta si sa stabilim criterii foarte exacte privind membrii celor doua consilii de conducere, respectiv separarea functiei de presedinte de cea de director general, de fapt, managerul institutiei respective", a mai spus Marko Bela.

Legea TVR va fi modificata, posturile publice vor fi depolitizate

Intrebat daca este de acord cu o implicare mai mare a societatii civile in conducerea celor doua institutii, Marko a raspuns afirmativ, insistand din nou ca raspunderea trebuie sa ramana la partide si Parlament.

"Deci putem concepe o implicare a societatii civile, dar trebuie sa va spun ca raspunderea, in continuare, ramane la partidele politice si la Parlament si, din punctul meu de vedere, nu trebuie sa ne eschivam de aceasta raspundere, ci s-o facem cat mai transparenta si sa incercam sa cream un echilibru in ceea ce priveste prezenta diferitelor partide, nu in mod direct, ci indirect, in consiliile de conducere, respectiv, repet, inca o data, posibilitatea societatii civile de a veni cu propunerea", a mai explicat liderul Uniunii.

Marko Bela a mai spus ca pana ce nu se clarifica pozitia UDMR privind legile SRTV si SRR, "nu e cazul" ca Uniunea sa faca propuneri in cele doua Consilii de Administratie.

Primul-ministru Emil Boc a apreciat miercuri ca este necesara amendarea legilor de functionare si organizare a posturilor publice de radio si televiziune astfel incat sa fie eliminata posibilitatea politizarii conducerii lor, si a cerut PSD si PNL sa sprijine acest demers.

Conducerea TVR a fost demisa de Parlament pe 30 martie, dupa ce raportul de activitate al institutie pe 2008 a fost respins de plen. Legea de organizare si functionare a SRTv prevede ca interimatul pana la numirea noului Consiliu de Administratie este asigurat de presedintele-director general.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#UDMR lege televiziune, #MArko Bela lege televiziune, #modificare lege televiziune , #lege