Urban (PDL): Ofensarea imnului trebuie sanctionata prin lege

Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 16:02
1284 citiri
Urban (PDL): Ofensarea imnului trebuie sanctionata prin lege
Foto:Evenimentul Zilei

Senatorul PDL Iulian Urban a cerut miercuri, Guvernului, sa introduca sanctionarea prin lege a nerespectarii imnului national, facand referire in acest sens la meciul de hochei dintre Romania si Ungaria, cand jucatorii Romaniei au intonat imnul Ungariei.

"Cred ca Senatul Romaniei, prin adoptarea acestei initiative legislative, intelege sa dea un semnal de care Romania are nevoie, de care tanara generatie are nevoie pentru a constientiza valorile nationale si vreau sa spun ca, din punctul meu de vedere, Guvernul ar trebui sa se implice nu numai pe aceasta parte pe arborarea drapelului national in fiecare sala de clasa insa si cu sanctionarea incalcarilor care sunt aduse imnului national, insemnelor de stat ale Romaniei, pentru ca acestea reprezinta niste valori ale poporului roman", a declarat senatorul PDL la dezbaterile generale din plenul Senatului pe marginea introducerii obligativitatii imnului de stat in scoli.

"Iar referindu-ma la un incident care s-a petrecut in timpul unui meci de hochei disputat nu cu mult timp in urma....si vreau sa fiu foarte bine inteles. Nu ma refer la faptul ca cei care au intonat altceva decat imnul national aveau anumita etnie. Puteau sa fie magrebieni, puteau sa fie marocani, puteau sa fie chiar romani, dar eu cred ca de fiecare data cand se aduce o ofensa imnului national, insemnelor nationale, indiferent de persoana care face acest lucru, trebuie sa fie o sanctiune aplicata imediat. Trebuie sa fim mandri ca suntem romani, asa cum sunt toate natiile din lume", a mai spus el.

Jucatorii nationalei de hochei a Romaniei au intonat la 16 decembrie 2011 imnul Ungariei la un meci oficial contra vecinilor de la Vest, disputat la patinoarul din Miercurea Ciuc. Cand la patinoar s-a auzit "Desteapta-te romane", jucatorii au preferat sa taca, a relatat presa. Dupa intonarea ambelor imnuri de stat, jucatorii celor doua echipe si cei 1.500 de spectatori au cantat intr-un singur glas imnul Tinutului Secuiesc, desi era vorba despre o intalnire oficiala.

Federatia Romana de Hochei afirma ca problema imnului national de la meciul cu Ungaria este una "falsa si lipsita de orice legatura cu realitatea", considerand totodata drept "nefondate si nemeritate atacurile mediatice la adresa jucatorilor din lotul national de seniori".

"La meciul din data de 16 decembrie, inainte de inceperea partidei, s-au intonat imnurile Romaniei si Ungariei. Nationala noastra a cistigat partida, cu scorul de 4-1, drept urmare in timp ce se ridica drapelul Romaniei, s-a intonat din nou 'Desteapta-te, romane!'. Consideram ca acuzele aduse jucatorilor sunt absolut nefondate si nemeritate. Cei 24 de sportivi au dat dovada de daruire totala si vointa extraordinara de a castiga, iar publicul i-a sustinut din primul si pana in ultimul minut", se precizeaza intr-un comunicat al Federatiei Romane de Hochei.

Scandalul referitor la imn vine dupa ce Federatia Romana de Hochei pe Gheata a dispus o ancheta legata de faptul ca mai multi jucatori din lotul olimpic de juniori al Romaniei si-ar fi supus un coleg la umilinte verbale si fizice in vestiarul patinoarului Lajos Vakar din Miercurea Ciuc. Cazul a fost inaintat si comisiei de disciplina a Federatiei Romane de Hochei pe Gheata, care va dispune masurile ce se impun.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Iulian Urban ofensarea imnului, #imnul national intonare , #lege
Comentarii
Poza billie jean
billie jean
rank 2
Foarte bine si nota 10 cu felicitari pentru aceasta propunere.
Poza Ionica cel adevarat
Ionica cel adevarat
rank 5
Acum este si lege.. Adio imn unguresc la manifestari oficiale.