Votarea proiectului de lege privind introducerea Bacalaureatului profesional, amanata

Marti, 11 Septembrie 2012, ora 16:14
2217 citiri
Votarea proiectului de lege privind introducerea Bacalaureatului profesional, amanata

Votul pentru proiectul de lege care introduce Bacalaureatul profesional a fost amanat pentru o noua sedinta de plen a Senatului, dupa o dezbatere de aproximativ o ora si jumatate.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat in plen ca dezbaterea proiectului de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995 a facut posibila introducerea Bacalaureatului profesional.

Andronescu a aratat ca introducerea Bacalaureatului profesional reprezinta o solutie pentru acei elevi care nu doresc o cariera prin invatamant superior, ci la un nivel de cariera patru, potrivit standardelor europene.

Ecaterina Andronescu a mai mentionat ca este 150.000 de elevi nu au promovat Bacalaureatul in ultimii doi ani.

Senatorul PDL Radu Berceanu a declarat in cadrul dezbaterilor la proiectul de lege ca a predat la un liceu industrial din Craiova, cu specialitatea aeronautica, si poate comenta aceasta lege, in consecinta.

"Senzatia mea ca prin ceea ce se vorbeste si se face, a merge spre o meserie este ceva degradant, rusinos. Toata lumea trebuie sa mearga la facultate, sa aiba un carton la mana, dar care nu ii foloseste la nimic mai tarziu", a spus Berceanu.

El a precizat ca parintii si copiii trebuie convinsi ca fac un lucru bun prin alegerea unei meserii.

"Se incearca rezolvare unei situatii tranzitorii", a mai spus Berceanu, adaugand ca aceia care au o diploma de bacalaureat "adevarata" trebuie sa aiba si cunostintele care se impun.

"Trebuie sa ramana invatamantul profesional de doi ani, cu contractul cu societatea comerciala si care intr-adevar ajuta la formarea unei meserii", a mai spus Berceanu, criticand introducerea lucrarii la educatie antreprenoriala, care nu ii ajuta cu nimic pe elevi.

Senatorul PNL Mihaela Popa a declarat, la randul ei, ca problema elevilor de la liceele tehnologice nu se rezolva.

"Acesti copii nu au nicio sansa sa fie evaluati la profilul la care se pregatesc", a spus Popa, aratand ca este nevoie de o evaluare la disciplinele de profil, pentru a nu se incalca principiul egalitatii de sanse.

Mihaela Popa a mai aratat ca Bacalaureatul profesional este un prim pas pentru rezolvarea acestei probleme si a anuntat ca va vota proiectul de lege.

Senatorul PDL Radu F Alexandru a spus ca pentru toti ministrii Invatamantului, de-a lungul timpului, se aplica zicala "drumul spre iad este intotdeauna pavat cu bune intentii".

"A veni astazi sa propui acest bacalaureat profesional atat pentru liceele industriale cat si pentru cele teoretice, inseamna a crea o problema cu niciun suport in logica. Introducerea acestui bacalaureat inseamna o stacheta foarte jos coborata pentru a avea rezultate bune la urmatoarea sesiune de bacalaureat", a mai spus Radu F Alexandru.

Presedintele Comisiei de invatamant, democrat-liberalul Mihail Hardau, a declarat ca acceptarea amendamentului privind Bacalaureatul profesional, in cadrul comisiei, a fost facuta ca o masura "tranzitorie".

"Este o mica sansa data celor care si-au ales gresit, acum patru ani, traseul profesional", a aratat Hardau, precizand ca aceasta modificare raspunde necesitatilor a cinci generatii de elevi si a adaugat ca este cea mai buna decizie luata in ultimii zeci de ani in educatie.

"Nelaudabil este ca din bugetul Ministerului nu s-a alocat niciun leu pentru invatamantul profesional anul trecut", a mai aratat Mihail Hardau.

dezbaterile au durat o ora si jumatate

Dezbaterile pe proiectul de lege au durat o ora si jumatate, la final, senatorul Ioan Ghise propunand sistarea acestor discutii, aratand ca nu se schimba nimic daca spui intr-o ora ceea ce se poate concentra in zece minute de discurs.

In incheiere, ministrul Educatiei a aratat ca dezbaterile din Senat au fost binevenite si a aratat ca evaluarile Ministerului au conturat un invatamant liceal extrem de polarizat, o problema fiind liceele tehnologice.

Andronescu a anuntat o preocupare deosebita a Guvernului pentru invatamantul profesional, incepand cu clasa a noua, prin contracte cu angajatorii.

"Cred ca aceasta formula nu este una care sa cosmetizeze, ci una necesara si care va produce efecte pe piata muncii", a concluzionat Ecaterina Andronescu.

Ea a dat exemplul lui Bill Gates care a pornit la drum cu intrebarea "ce pot face eu cu ceea ce am invatat in scoala?" si a mentionat ca suntem cu totii produsul scolii pe care am terminat-o.

Potrivit proiectului de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995, absolventii ciclului superior al liceului care sustin si promoveaza examenul de bacalaureat profesional dobandesc, potrivit legii, diploma de bacalaureat profesional, care le da dreptul de acces pe piata muncii, fara drept de acces, insa, in invatamantul superior.

Legea da dreptul oricarui elev de a da acest examen, din orice liceu, oricare ar fi filiera sau profilul acestuia, pentru ca disciplina de educatie antreprenoriala o parcurg toti liceenii.

Potrivit legii, examenul pentru bacalaureatul profesional nu schimba continutul programei pe care elevii au parcurs-o pe timpul anilor de liceu, iar probele din examenul de Bacalaureat profesional cronologic vor fi asezate inaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat national.

Pentru Bacalaureatul profesional, potrivit proiectului de lege, elevii vor sustine doua probe: un proiect si o proba practica, precum si o lucrare scrisa la educatia antreprenoriala. Probele de competente sunt comune si la bacalaureatul national si la bacalaureatul profesional.

In plus, daca cineva care sustine bacalaureatul profesional vrea sa mearga spre invatamantul superior si se razgandeste in aceeasi sesiune, dupa o sesiune sau doua sesiuni de bacalaureat, el se poate intoarce, poate sustine probele scrise de la bacalaureatul national si, dupa aceea, are acces spre invatamantul superior.

Legea are caracter organic, Senatul fiind forul decizional.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vot lege Bacalureat profesional amanat, #vot amanat Bacalaureat profesional , #lege