Amnistia fiscala, extinsa la toti bugetarii - cine a luat bani pe nedrept nu ii mai da inapoi Update

Marti, 02 Septembrie 2014, ora 13:10
15135 citiri
Amnistia fiscala, extinsa la toti bugetarii - cine a luat bani pe nedrept nu ii mai da inapoi Update
Foto: Arhiva

Amnistia fiscala a fost extinsa, luni seara, dupa un vot in plenul Senatului, de la angajatii din invatamant la toti bugetarii care au obtinut venituri salariale pe nedrept, din cauza unor calcule gresite ale functionarilor publici, nereguli constatate de catre Curtea de Conturi.

Mai exact, potrivit proiectului de lege privind amnistia fiscala, care contine amendamentele adoptate luni seara in plenul Senatului, toti bugetarii care au primit sporuri sau alte venituri salariale pe nedrept sunt scutiti de la inapoierea banilor luati in plus catre stat.

Amendamentul ii apartine presedintelui Comisiei de Munca din Senat, Liviu Pop, care a propus, luni seara, in sedinta ordinara a plenului Parlamentului, mai multe modificari ale initiativei legislative.

PSD vrea sa extinda amnistia fiscala - mamele si pensionarii care au returnat banii sa-i primeasca inapoi

Printre acestea s-a numarat si extinderea amnistiei fiscale pentru mame si pensionari, amendament care prevede ca persoanele care au apucat sa returneze din banii primiti pe nedrept vor primi sumele respective inapoi. Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

Luni seara, presa a relatat numai despre inapoierea banilor mamelor si pensionarilor care au returnat statului sumele primite pe nedrept, insa nu si despre scutirea tuturor bugetarilor de la plata sporurilor primite pe fondul unor greseli de calcul sau interpretare a legii, intrucat senatorii nu au facut precizari legate de cea de-a doua modificare decat marti, la o zi dupa adoptare.

Nu se stie cum recupereaza statul banii

Senatorul PSD Liviu Pop a declarat, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, ca "trebuie sa le dam banii inapoi" oamenilor. Intrebat daca proiectul de lege "nu seamana a cadou electoral", acesta a mentionat ca este vorba despre "niste drepturi salariale din 2010-2013 in baza Legii salarizarii, care este interpretabila, sunt situatii punctuale in care legea s-a aplicat deficitar", adaugand ca nu sunt luate in discutie cazurile in care bugetarii au facut demersuri pentru a obtine ilegal sporuri necuvenite.

"Ti-am dat cinci lei, dar meritai trei, ia da inapoi doi lei", a sintetizat Pop problema, intreband "ce vina are angajatul ca s-a calculat gresit?". Totusi, el nu a putut clarifica cum va recupera statul banii ajunsi pe nedrept la bugetari, dupa aplicarea defectuoasa a Legii salarizarii unitare.

300 de milioane de lei lipsa

Ministrul Muncii Rovana Plumb a lamurit ca amnistia fiscala vizeaza intreg sectorul bugetar, adica "profesori, cadre medicale sau alte categorii ale administratiei publice locale, care au primit anumite sporuri in baza unui contract colectiv de munca, care, in momentul aplicarii legilor facut de Boc, prin care s-au taiat salarii, a ramas in vigoare".

Plumb a specificat ca este vorba despre un total de 300 de milioane de lei care nu vor mai fi returnate de catre sectorul public, adica nu vor mai intra in bugetul de stat. Totusi, ea a explicat ca acest lucru "nu are influenta asupra bugetului, pentru ca suma nu a fost prevazuta in exercitiul bugetar pentru anul 2014".

Ministrul Muncii a asigurat ca salariile si pensiile vor fi platite in continuare, iar, de la 1 ianuarie 2014, "se primesc pensii majorate".

Legea amnistiei fiscale, votata de Senat in forma extinsa

Proiectul adoptat in Senat

Proiectul privind amnistia fiscala a fost adoptat, luni seara, de Senatul Romaniei, cu modificari facute in plen fata de varianta initiala.

PSD a dorit extinderea amnistiei, astfel incat a propus un nou amendament care prevede ca mamele si pensionarii sa primeasca inapoi banii pe care au apucat sa ii returneze statului, in mai multe transe repartizate pe o perioada de cinci ani.

Noua modificare a fost prezentata de senatorul PSD Liviu Pop in plenul Parlamentului, desi aceasta varianta fusese exclusa initial din initiativa legislativa, insa luni seara nu s-a discutat si despre partea care ii implica pe functionari, adoptata, de asemenea, in Senat.

UPDATE - Proiectul de lege privind amnistierea mamelor, a pensionarilor si a bugetarilor a trecut de Comisia de munca din Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#amnistie fiscala bugetari, #bugetari bani inapoi, #amnistie fiscala extinsa bugetari , #Legea amnistierii