Avocatul lui Nastase: Amnistia si gratierea, o iertare a societatii - diferenta-cheie dintre cele doua

Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 12:03
12707 citiri
Avocatul lui Nastase: Amnistia si gratierea, o iertare a societatii - diferenta-cheie dintre cele doua
Foto: Ziua Veche

Avocatul Ion Cazacu, cel care l-a reprezentat pe fostul premier Adrian Nastase in ambele dosare pentru care a ajuns la inchisoare, a explicat care este diferenta dintre amnistie si gratiere, in contextul in care legea ce ar elibera mii de detinuti va fi supusa votului pe 1 februarie, dupa ce a iscat controverse puternice in lumea politica si nu numai, la sfarsitul anului trecut.

Ziare.com a stat de vorba cu aparatorul lui Adrian Nastase, care a precizat ca intre amnistie si gratiere exista o diferenta majora, chiar daca ambele acte, in esenta, reprezinta o "iertare a societatii" in cazul unui detinut.

Astfel, amnistia este un act care se refera la raspunderea penala si care poate scoate un condamnat de sub aceasta raspundere in totalitate. Mai exact, acesta este absolvit atat de executarea pedepsei la care a fost condamnat de catre judecatori, dar si de consecintele sentintei, care pot continua chiar si dupa executarea pedepsei.

ANP, despre amnistie: De ce nu poate fi estimat numarul detinutilor eliberati

Exemplul dat de avocat in acest caz este ocuparea unei anumite functii publice. Asadar, o persoana care beneficiaza de amnistie, pe langa faptul ca este eliberata din inchisoare, isi recapata toate drepturile, inclusiv de a candida pentru un post public.

Pe de alta parte, Cazacu a lamurit ca gratierea se refera numai la executarea pedepsei, nu si la raspunderea penala. Un condamnat poate fi scutit astfel de executarea pedepsei, partial sau total, insa acesta nu scapa de consecintele penale care se alatura condamnarii. Ele raman valabile si in momentul in care un detinut fie este eliberat, fie are de ispasit o pedeapsa mai scurta, prin actul gratierii.

"Cele doua institutii se concretizeaza prin faptul ca noi, societatea, ii iertam pe acesti oameni, prin intermediul Parlamentului", a declarat Ion Cazacu.

Ponta: Legea amnistiei ofera o a doua sansa. Care e problema daca iese Becali din inchisoare?

Avocatul a tinut sa precizeze ca este o diferenta intre Legea gratierii si gratierea prezidentiala, sustinand ca presedintele are dreptul prin Constitutie sa gratieze un condamnat, daca acesta demonstreaza ca merita sa fie eliberat si vine cu dovezi consistente, cum ar fi o problema grava de sanatate sau un necaz major in familie.

"Presedintele nu poate gratia un penitenciar intreg, un numar mare de detinuti, cum se poate intampla in cazul unei legi, ci poate avea un cuvant decisiv intr-un singur caz special", a subliniat acesta.

Eliberarea unor detinuti, o initiativa corecta

Cazacu a mentionat ca nu poate discuta pe marginea Legii amnistiei si gratierii, pentru ca nu se cunoaste inca forma finala a acesteia, insa si-a exprimat parerea in legatura cu prima varianta a actului normativ, care a fost pusa in discutie la sfarsitul anului trecut. Reglementarea prevedea ca detinutii cu pedepse de pana la sase ani sa fie eliberati, cu anumite exceptii.

"Nu ar fi fost un lucru rau, pentru ca ar fi diminuat presiunea numarului mare de detinuti, ar fi dus la decongestionarea penitenciarelor din Romania, stim cu totii cat de aglomerate sunt acestea, iar fenomenul are o serie de consecinte", a spus avocatul.

Blaga: Vom initia miscari de strada serioase daca se voteaza Legea amnistiei

Una dintre aceste consecinte se refera la amenzile platite de statul roman la Curtea Europena a Drepturilor Omului (CEDO), in urma plangerilor facute de condamnatii tinuti in conditii indoielnice, in principal din cauza aglomeratiei.

In plus, romanii trebuie sa intretina acesti detinuti, iar sumele vehiculate in presa nu sunt deloc mici. "Noi, societatea, platim pentru acesti detinuti, pentru mancarea lor, pentru incalzire, pentru angajatii care ii pazesc. Pentru intretinerea unui condamnat se platesc in jur de 200 de lei pe zi, daca facem calculul ajungem la niste sume uriase.

Limita de pana la sase ani de inchisoare mi se pare rezonabila, mai ales in conditiile in care sunt excluse mai multe infractiuni, cum ar fi faptele cu violente, omorul, pruncuciderea, unele fapte de coruptie si altele", a conchis Cazacu.

Amnistierea nu se aplica la acuzatii de mita, omor, proxenetism. Iata proiectul legii

Legea amnistiei si gratierii urmeaza sa fie supusa votului, in Parlament, pe 1 februarie. Proiectul legislativ a fost discutat, pe 9 decembrie, cu usile inchise, insa votul programat pentru ziua urmatoare a fost amanat, din cauza obiectiilor mai multor politicieni si a opiniei publice.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Ion Cazacu Legea amnistiei, #Ion Cazacu amnistie gratiere, #diferenta amnistie gratiere, #Legea amnistiei vot , #Legea amnistierii