Legea gratierii, din nou in Parlament

Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 14:29
13740 citiri
Legea gratierii, din nou in Parlament

Deputatul Nicolae Paun, reprezentantul rromilor in Parlamentul Romaniei, vrea sa redepuna la Camera un proiect de lege referitor la o gratiere colectiva, dupa ce anteriorul act normativ a fost respins de Legislativ saptamana trecuta.

Deputatul Paun a declarat, miercuri, la Realitatea TV, ca sustine o gratiere colectiva, din cauza ca un condamnat intra sanatos in inchisoare si la finalul executarii pedepsei este "bolnav mort si plin de paduchi".

Nicolae Paun e deputat in grupul minoritatilor nationale, ales la nivel national din partea Partidei Rromilor "Pro-Europa", aflat la al 4-lea mandat.

Paun a explicat ca gratierea colectiva, care sta la baza proiectului de lege pe care spera sa il depuna in februarie, se refera la pedepsele intre unu si cinci ani, cu exceptia violentelor.

Intrebat de ce vine din nou cu o astfel de propunere, dupa ce Parlamentul a respins saptamana trecuta controversata Lege a amnistiei si gratierii, la presiunile facute de presedintele ales Klaus Iohannis, Paun a raspuns: "Asa bine! Pentru ca in momentul in care s-a conceput acest proiect care vizeaza gratierea colectiva am plecat de la niste adevaruri".

"Sistemul de penitenta e depasit si trebuie privit cu foarte multa luciditate acest subiect si eu cred ca, daca am trecut peste alegerile prezidentiale, daca avem un nou proiect care vizeaza gratierea colectiva, si nu amnistia, cu pedepse intre unu si cinci ani, putem sa ne aplecam cu mai multa atentie, sa vina colegii cu amendamente, cei de la Ministerul Jsutitiei cu propuneri si, in final, sa avem un proiect bine gandit", a continuat reprezentantul rromilor in Parlament.

Pe cont propriu in Camera

Referitor la sustinerea din partea deputatului PSD Madalin Voicu, care l-a sprijinit si in ceea ce a privit initiativa respinsa de parlamentari, Nicolae Paun a declarat ca primeste cu placere sfaturi din partea oricarui coleg, dar "as merge pe cont propriu, sa nu mai politizam, fiecare coleg are in spate un partid si s-ar putea intelege ca e cu dedicatie proiectul".

"Eu reprezint minoritatea, care are destule probleme, multi rromi sunt in spatele gratiilor, eu la categoria asta ma refer si nu ma intereseaza alte probleme care sunt in Camera", a precizat el, mentionand ca sistemul penitenciar din Romania poate caza maximum 22.000 de detinuti, numar mult depasit de cei care executa in prezent pedepse cu inchisoarea.

Legat de media europeana in ceea ce priveste gradul de aglomerare a penitenciarelor, Paun nu a oferit un raspuns clar, dar a subliniat ca "daca vreti sa facem o comparatie intre ANP (Administratia Nationala a Penitenciarelor - n.red.) cu orice alt sistem din Occident si va inselati".

Deputatul a mentionat ca sistemul din Romania ar trebui sa aiba ca scop recuperarea detinutului si integrarea sa in societatea, cand, de fapt, "sistemul e depasit, intra un om sanatos sa execute o pedeapsa de trei ani, dintr-o greseala, si iese bolnav mort si plin de paduchi".

Jurnalistii prezenti in emisiune au adus in discutie oportunitatea unor proiecte de lege pentru modernizarea sistemului penitenciar, iar deputatul a admis ca trebuie luata in calcul si o "regandire administrativa", adaugand ca ANP se afla deja in discutii cu reprezentantii Comisiei Europene (CE) in acest sens.

Inchisori private

Nicolae Paun sustine ca este nevoie de parteneriate public-private sau chiar inchisori private, pentru ca, "daca ati face reportaje si v-ati duce in puscarii, ati observa ca ce spun eu am dreptate".

Discutia a revenit la gradul de ocupare a inchisorilor din Romania si alte tari europene, jurnalistii pecizand ca media UE este de circa 90% si ca alte state stau mai rau decat tara noastra, cu un grad de ocupare de 113%. Ei au dat exemplu, printre altele, Grecia - 136% si Ungaria - 145%. Nicolae Paun a insistat asupra faptului ca gradul de ocupare in Romania este de 140%.

Intrebat daca are sustinere si din partea altor parlamentari, reprezentantul minoritatii rrome a declarat ca el va depune proiectul pe cont propriu.

"Imi aduc aminte de afirmatii facute de persoane responsabile ale Parlamentului Romaniei - e adevarat ca proiectul de lege a fost bun, s-a modificat peste noapte si au extins de la cinci la sapte ani, vizau anumite persoane, pe mine nu m-au interesat acele persoane...colegi deputati spuneau ca va fi bine sa se revina cu un nou proiect, pentru ca problema exista si trebuie rezolvata", a declarat acesta, spunand ca nu a discutat cu premierul Victor Ponta despre noua initiativa legislativa.

Respingerea Legii amnistiei, "un vot emotional"

De asemenea, parlamentarul a precizat ca votul de respingere pentru Legea amnistiei si gratierii din Camera Deputatilor "a fost un vot emotional", dupa apelurile facute de Klaus Iohannis.

Nicolae Paun a mentionat ca are "destule" proiecte de lege adresate rromilor cinstiti, care nu sunt in inchisoari, dar nu a putut specifica unul anume.

La insistentele moderatoarei, Nicolae Paun si-a iesit in fire. "Doamna, vreti sa va certati cu mine, aveti o problema personala? Eu nu inteleg care e problema dvs., va deranjeaza cand cineva vrea sa intervina pentru niste oameni care traiesc in conditii...sa moara acolo?", a replicat acesta.

Camera Deputatilor a respins prin vot, martea trecuta, Legea amnistiei si gratierii. Votul a fost unul covarsitor: 293 de deputati din 297 prezenti au votat impotriva proiectului de lege. Subiectul nu a mai fost dezbatut, ci supus direct la vot. Camera Deputatilor a fost for decizional.

Legea amnistiei a fost respinsa de Parlament

"Dupa ce a stat mai bine de un an in sertarele din Parlament, Legea amnistiei si gratierii a fost respinsa astazi in plenul Camerei Deputatilor. Deci se poate!", a declarat la scurt timp Klaus Iohannis.

Iohannis, dupa respingerea Legii amnistiei: Deci se poate!

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#legea amnistiei gratierii Parlament , #Legea amnistierii