Ponta e in Africa, PSD il scapa pe Nastase votand legea amnistierii in Parlament

Marti, 10 Decembrie 2013, ora 11:24
6843 citiri
Ponta e in Africa, PSD il scapa pe Nastase votand legea amnistierii in Parlament
Foto: Arhiva

Legea amnistierii initiata de deputatii Madalin Voicu (PSD) si Nicolae Paun (minoritati) va fi discutata si votata in regim de urgenta de Camera Deputatilor, cu modificari care ii avantajeaza pe politicieni precum Adrian Nastase, Gigi Becali si Relu Fenechiu.

Luni seara tarziu, la scurt timp dupa ce presedintele PSD Victor Ponta a plecat la Johannesburg pentru a participa la funeraliile nationale organizate pentru Nelson Mandela, o parte dintre membrii comisiei juridice a discutat si amendat Legea Amnistierii, respinsa de Senat, urmand ca ea sa fie introdusa marti pe ordinea de zi in regim de urgenta.

Deputatii juristi au adus modificari proiectului initial, astfel incat s-a decis amnistierea pedepselor cu inchisoarea pana la 6 ani si gratierea in intregime a pedepselor cu inchisoare pana la 7 ani, marindu-se astfel numarul de ani in ambele cazuri.

Contactati de Ziare.com, mai multi deputati membri in Comisia Juridica nu au putut sa spuna care sunt modificarile aduse legii amnistierii luni seara in comisia juridica, cine le-a facut si cum arata proiectul final care va fi supus marti votului.

Astfel, Mate Andras (UDMR) ne-a declarat ca el a plecat de la lucrarile comisiei juridice luni seara, in jurul orei 18.00, si pana la in jurul orei 10 nu a primit nici ordinea de zi de astazi, nici celelalte documente insotitoare.

De asemenea, Mircea Grosaru (minoritati) ne-a explicat ca a participat la prima parte a sedintei comisiei juridice de luni seara. "Am discutat despre falimentul persoanelor fizice si legea lobbu-ului, dupa care a trebuit sa ma retrag pentru ca aveam o alta problema. Nu stiu sa va raspund acum la intrebari, doar un pic mai tarziu. Nu avem inca ordinea de zi, iar noi suntem acum intr-o alta sedinta, la grupul minoritatilor", a declarat acesta.

Intrebat daca in grupul minoritatilor s-a discutat si s-a adoptat o pozitie fata de legea Amnistierii, deputatul a infirmat. "Nu, nu s-a discutat. Daca nu stim despre ce este vorba....", a punctat acesta.

Nici Ioan Oltean, deputat PDL si membru in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor nu stia marti dimineata cum arata legea Amnistierii care in doar cateva ore urma sa fie trecuta rapid prin vot.

Contactat de Ziare.com, Ioan Oltean a spus ca nu stie prea multe despre discutiile de luni noaptea din comisia juridica.

"Exact acelasi lucru il stiu si eu, ca a intrat ieri in dezbaterea comisiei juridice si ca au amanat-o pentru azi dimineata. Dar nu este o informatie verificata. Dar in mod cert, asta pot sa va spun, se doreste trecerea ei pe ordinea de zi si adoptarea ei astazi.

E ceva normal in ultimul timp ca Puterea sa abuzeze de toate modalitatile care ii stau la indemana pentru a-si promova propria politica", a comentat deputatul PDL.

Intrebat ce parere are despre intentia PSD de a-i amnistia pe unii colegi de partid sau de parlament, printre care Adrian Nastase si Gigi Becali, Ioan Oltean a spus ca nu e vorba de oameni, ci de un principiu, iar PDL va vota impotriva acestei legi.

"Eu nu vreau sa vorbesc de beneficiari, eu vorbesc de niste principii care trebuie respectate. In momentul acesta nu exista niciun fel de justificare temeinica pentru a se adopta un asemenea act normativ, indiferent cine ar fi beneficiarii lui.

E cert ca PDL nu va sustine acest proiect de lege. Nu a avut loc o discutie in cadrul grupului pana acum, dar cu certitudine va pot spune ca grupul parlamentar al PDL din Camera Deputatilor va vota impotriva acestui proiect de lege", a declarat Ioan Oltean.

Cu toate acestea, deputatul PDL a spus ca legea are toate sansele sa treaca.

"Toate sansele! Va dati seama ca daca PSD doreste acest lucru si au 80% in Camera... Sigur, nu or sa voteze toti, dar 51% tot voteaza. In opinia mea, nu exista probleme in ceea ce priveste adoptarea acestui act normativ", a precizat acesta.

Un mare mister planeaza in jurul PNL. Singurul deputat liberal care a putut fi contactat, Theodor Niculescu, ne-a declarat ca nici el nu a fost prezent la discutiile despre legea amnistiei.

"Eu am fost la comisia de agricultura unde am trecut legea privind prima intabularea gratuita. In perioada in care am fost eu acolo nu s-a discutat despre acest proiect. Dar stiti ca ordinea de zi poate fi modificata, completata in timpul sedintelor", ne-a declarat acesta.

Intrebat care este pozitia PNL fata de legea Amnistierii, deputatul ne-a declarat: "O stiu, dar v-as ruga sa luati legatura cu liderul de grup, domnul Scutaru, care va va spune care este pozitia noastra", adaugand insa ca nu garanteaza ca legea va trece marti de votul Camerei Deputatilor.

Liderul deputatilor PNL, George Scutaru nu a putut fi contactat pana la ora redactarii acestei stiri.

In schimb, dupa inceperea sedintei de plen a Camerei Deputatilor, PNL a decis sa se alature PDL si PP-DD si sa nu voteze proiectul de lege, pe motiv ca deputatii nu au fost pusi la curent cu modificarile aduse in comisie si doresc o consultare mai larga, informeaza Realitatea TV.

Cum legea are caracter organic, daca PNL nu voteaza alaturi de PSD, cel mai probabil legea va pica la vot.

Macovei: Adrian Nastase scapa, Catalin Voicu pleaca acasa

Europarlamentarul PDL Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, a comentat pe blog actiunea in forta a PSD.

"USL vrea gratierea colectiva a pedepselor de pana la 6 ani inclusiv si amnistia in cazul pedepselor cu privarea de libertate pana la 4 ani inclusiv. Acestea erau limitele initiale, insa parlamentarii USL din Comisia juridica le-au ridicat, intr-o sedinta secreta, la 7 ani in cazul gratierii, in vreme ce ar urma sa fie amnistiate pedepsele de pana la 6 ani inclusiv. Intrucat in text nu sunt precizate ca exceptii infractiunile de coruptie si cele asimilate coruptiei, parlamentarii USL deschid usile inchisorilor pentru politicienii si amicii lor politici care isi ispasesc acum pedepsele, iar cei care asteapta sentinta instantelor ar putea sa nu mai ajunga dupa gratii. Dispozitiile legii se aplica faptelor comise pana la data intrarii in vigoare a legii", scrie Monica Macovei pe blog.

In plus, Monica Macovei explica si cine ar fi beneficiarii acestei legi.

"De exemplu, asta inseamna ca: Adrian Nastase, condamnat pentru santaj in prima instanta, scapa de inchisoare daca nu ia in recurs o condamnare mai mare de 7 ani; Catalin Voicu, condamnat definitiv la 7 ani de inchisoare pentru trafic de influenta pleaca acasa de la penitenciarul Jilava; Relu Fenechiu, condamnat in prima instanta la 5 ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu va sta linistit, avand sanse minime de a mai ajunge la inchisoare; Decebal Traian Remes, condamnat in dosarul 'Caltabosul' pentru luare de mita la 3 ani de inchisoare, va parasi si el inchisoarea; inclusiv Liviu Dragnea, al carui proces este abia la inceput, va scapa cel mai probabil de inchisoare in cazul unei condamnari. Sunt doar cateva exemple.

In realitate, toti politicienii condamnati sau aflati in cursul unui proces penal pentru fapte de coruptie si conexe vor scapa de aplicarea legii, demonstrand cu ajutorul USL ca in Romania politicienii pot fura fara nicio teama", avertizeaza Monica Macovei.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Legea amnistierii parlament , #Legea amnistierii