Legea amnistiei: Sefa ICCJ si procurorul general spun ca nu trebuie facuta pe picior, nu e o prioritate

Vineri, 06 Ianuarie 2017, ora 21:08
4235 citiri
Legea amnistiei: Sefa ICCJ si procurorul general spun ca nu trebuie facuta pe picior, nu e o prioritate
Foto: Arhiva Ziare.com

O lege a amnistiei nu trebuie facuta pe picior, pentru a raspunde intereselor de moment ale unora sau altora, considera Cristina Tarcea, sefa instantei supreme.

La randul sau, procurorul general, Augustin Lazar, nu crede ca legea amnistiei reprezinta o prioritate.

Sefa ICCJ a spus, vineri, ca legea amnistiei este o institutie de drept penal, iar gratierea face parte din politica statului, dar nu trebuie adoptata oricum si oriunde, ci in urma unor studii aprofundate, sociologice, criminologice.

"Trebuie avute in vedere mai multe circumstante care sunt legate de natura si gravitatea faptelor (...) nu este o lege care trebuie adoptata pe picior, care sa raspunda intereselor de moment ale unora sau altora", a continuat Tarcea, dupa sedinta de constituire a noului CSM.

Ea a mai aratat ca, in cazul atacurilor media asupra magistratilor, in cadrul CSM s-a discutat despre o modificare legislativa, in sensul ca "un astfel de act sa fie urmat si concretizat printr-o sanctiune".

"O lege a amnistiei cu atat mai putin nu este o prioritate. Noi trebuie sa combatem coruptia, criminalitatea organizata", a spus si procurorul general Augustin Lazar. De aceeasi parere a fost si noua conducere a CSM, judecatorul Mariana Ghena si procurorul Cristian Ban.

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a declarat, vineri, referitor la afirmatiile presedintelui despre Legea amnistiei si gratierii, ca nu poti spune ca legea este o catastrofa, atat timp cat nu stii cum arata, reafirmand ca aceasta trebuie discutata in Parlament.

Asta dupa ce presedintele Klaus Iohannis a aratat, tot vineri, ca o lege a aministiei si a gratierii ar fi o catastrofa pentru democratia romaneasca.

Iohannis a spus ca o astfel de lege este un "deziderat" al unor politicieni, dar este inacceptabila, mai ales ca se poate pune in discutie si "albirea" dosarelor unor oameni politici cu probleme.

Amintim ca Florin Iordache a spus, la audierea sa, in comisiile parlamentare, pentru avizarea in functia de ministru al Justitiei, ca o lege a gratierii poate fi discutata si adoptata in Parlament.

El a precizat ca ideea unei eventuale legi a gratierii sau a amnistiei nu a fost sustinuta de PSD in campania electorala, dar o astfel de lege discutata in Parlament, din punctul lui de vedere, "este de bun augur".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#sefa instanta suprema Lege amnistie, #procuror general Lege amnistie , #Legea amnistierii