Si Transparency critica aspru superimunitatea: Sfideaza regulile statului de drept

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 23:39
1984 citiri
Si Transparency critica aspru superimunitatea: Sfideaza regulile statului de drept

Reactiile internationale cu privire la amendamentele dezbatute si votate de parlamentarii romani, marti, continua sa vina.

Organizatia Transparency International (TI) sustine ca membrii Camerei Deputatilor au votat pentru a deveni "cetateni cu drepturi mai egale" decat restul cetatenilor tarii, printr-o actiune fara precedent in Romania post-comunista, incalcand normele elementare de bun simt, valorile democratice si legile statului de drept, se arata intr-un comunicat.

Zi de foc in Parlament: Amnistia, amanata. ANI, mutilata. Legea care vizeaza Rosia Montana, ingropata

Pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor - camera decizionala -, au existat o serie de amendamente extrem de importante care au retinut atentia organizatiilor non-guvernamentale. Printre acestea, de departe cel mai contestat proiect a fost Legea minelor, care a primit nenumarate critici si a fost contestata prin proteste de strada.

Respingerea Legii minelor a generat un val de multumire in randul protestatarilor, dar "motivul meschin al neadoptarii legii - lipsa de cvorum in momentul votului, a ascuns in spatele sau adevarata miza a votului din 10 decembrie".

Modificarile care dezincrimineaza coruptia

In aceeasi zi, Camera Deputatilor a adoptat doua amendamente la Codul Penal - atat la cel in vigoare, cat si la cel care urmeaza sa intre in vigoare, amendamente prin care toti functionarii numiti sau alesi nu mai raspund penal pentru coruptie.

Niciuna dintre cele doua legi nu s-a aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor si, pentru a dezinforma publicul, legea care modifica substantial cele doua Coduri Penale este inregistrat pe site-ul Camerei ca "Proiect de lege pentru abrogarea articolului 741 din Codul Penal", articol ce fusese declarat neconstitutional inca din 2011.

In realitate, legea mentionata include in mod expres in articolul 101 din Codul Penal imposibilitatea de a sanctiona penal o persoana conform vechii legi, atata timp cat noua lege nu considera faptele din articol ca fiind infractiuni penale.

Deputatii nu renunta: Legea amnistierii se voteaza marti!

Inca din anul 2009, Transparency International Romania si Coalitia "Opriti Codurile" au atras atentia asupra efectelor pe care l-ar avea suprapunerea acestor amendamente: reducerea limitelor de pedepse si limitarea parghiilor prin care vinovatii pot fi trasi la raspundere, dezincriminarea coruptiei si aministie generala pentru cei aflati in curs de judecare pentru acte de coruptie.

Avand in vedere aspectele amintite, Transparency International protesteaza public fata de lipsa de responsabilitate de care au dat dovada membrii Parlamentului si fata de calitatea profesionala si morala indoielnica a celor care au redactat si votat astfel de amendamente, in conditii de lipsa completa de transparenta si manipulare grosolana de informare cu privire la deciziile din data de 10 decembrie 2013.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Transparency International lege amnistie, #Transparency parlamentari lege coruptie , #Legea amnistierii