Antonescu: Lustratia s-a ratat acum 20 de ani, puterile straine nu ne-au ajutat

Joi, 01 Martie 2012, ora 16:04
2510 citiri
Antonescu: Lustratia s-a ratat acum 20 de ani, puterile straine nu ne-au ajutat
Foto: TVR Info

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, ca Legea Lustratiei, votata marti de Camera Deputatilor, este doar un demers demagogic al PDL. In opinia sa, lustratia ar fi fost necesara in urma cu 20 de ani, dar "cei puternici, din afara Romaniei" nu ne-au sprijinit in acest sens.

"Lustratia care ar fi fost nu numai dreapta, dar foarte necesara unei societati precum cea romaneasca s-a ratat nu numai acum 20 de ani, dar de 20 de ani incoace. S-a ratat datorita insuficientei forte a alternativelor politice din Romania la inceputul anilor 90.

S-a ratat din cauza vastului sistem de complicitati, s-a ratat din cauza, o adaug si pe asta, faptului ca cei puternici din afara Romaniei interesati de evolutia democratica a Romaniei nu ne-au ajutat, nu i-au ajutat pe cei care, putini, slabi, nedispunand de nici una din parghiile luptei pentru putere la inceputul anilor 90 sau in 1996 cand am venit la putere, am vrut sa o facem.

Imi pare rau sa o spun, dar puteri democratice la care speram acest ajutor au preferat sa lucreze mai degraba cu lustrabilii decat sa ajute un efort de lustratie in Romania", a raspuns Crin Antonescu la intrebarea unuia dintre jurnalistii prezenti.

Liderul PNL, abia intors din Germania, a facut o paralela cu ceea ce s-a intamplat acolo si la noi. Crin Antonescu a reamintit ca pastorul Gauck, fostul sef al arhivelor STASI (serviciul secret al fostei RDG), va deveni in curand presedintele Germaniei.

"Germania a intors si nu a rupt si nu a ascuns o pagina din istoria ei", a comentat Crin Antonescu, fara insa a face vreo referire nici la Ion Iliescu, presedinte de onoare al PSD - partenerii liberalilor in USL - si nici la Dan Voiculescu, cel care a primit verdict de colaborator al fostei Securitati, dar continua sa ocupe functia de vicepresedinte al Senatului Romaniei in numele PNL.

In schimb, Crin Antonescu i-a atacat pe cei care au votat, marti, Legea Lustratiei. "Demersul grabit al PDL nu este decat un episod minor dintr-un demers minor de natura demagogica, PDL incearca sa se faca azi campionul unor cauze care nu i-au apartinut niciodata", a spus Antonescu, reamintind episodul din 2005, cand Traian Basescu nu l-a sustinut pe Ticu Dumitrescu la sefia CNSAS, ci l-a preferat pe Corneliu Turianu.

In ceea ce ii priveste pe fostii sai colegi de partid, Mihai Razvan Ungureanu si Teodor Melescanu, liderul PNL a spus ca nu poate fi ipocrit. "Nu pot spune ca Ungureanu sau Melescanu nu ar trebui sa faca politica, nu pot spune asta dupa ce partidul meu i-a desemnat si pe unul si pe altul ministri de externe, sunt un om foarte corect", a completat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Crin Antonescu Legea Lustratiei, #legea Lustratiei 2012 , #Legea Lustratiei