Comunistilor, sa traiti mult si bine! (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 20:55
4141 citiri
Comunistilor, sa traiti mult si bine! (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Voi si toti puiutii vostri de comunisti, va doresc din inima sa traiti bine si mai ales mult, pentru ca macar propriul destin sa faca dreptate, daca noul stat pe care l-ati creat si modelat nu a fost in stare.

Si nu a putut tocmai pentru ca voi ati fost cei care l-ati croit dupa propriile voastre interese si biografii. Asa cum voi si urmasii vostri au facut marti in Camera Deputatilor cu Lustratia. Dupa 22 de ani, sa mai vii acum cu o lege a Lustratiei mi se pare aproape o batjocora la adresa istoriei si a poporului in sine.

Pentru ca aud peste tot din gura celor invatati sa nu gandeasca in afara unor tipare mai inguste decat gaura acului - "o fi tardiv, dar e binevenita oricand ca sa ASANEZE societatea romaneasca" - mi-ar placea si mie sa cred ca Romania se va curata, candva, vreodata, insa imi este imposibil sa vad cum va contribui aceasta lege la proces.

Pentru ca Legea Lustratiei a fost croita pentru "ai lor", pentru cateva persoane, iar in rest s-a lucrat cu o grija uriasa pentru a-i salva pe "ai nostri".

As vrea sa cred ca mai devreme sau mai tarziu, intr-un fel sau altul, dreptatea tot se face si voi veti plati. Chiar si daca doar o parte dintre voi, chiar si daca mult, mult prea tarziu. Atat de tarziu incat e aproape inutil, vorba celui mai lustrabil dintre toti lustrabilii neamului - Ion Iliescu.

Dar fostul presedinte a gasit de cuviinta sa se mandreasca in fata noastra cu toate mandatele si functiile in care a fost ales dupa '89, in mod democratic. Asta ca o ultima sfidare si injuratura in fata celor care au crezut si au sperat ca si in Romania se va face candva dreptate.

"Mai, Adriane, ce blestem o fi pe neamul asta de a fost pus sa aleaga intre doi fosti comunisti...?" - se confesa Traian Basescu histrionic lui Nastase, in campania din 2004, ascunzandu-si atunci incredibilul talent actoricesc sub masca sinceritatii.

Dar cuvintele aveau sa isi pastreze valoarea si actualitatea. Chiar asa, ce blestem o fi pe capul nostru sa ne pricopsim cu voi pe viata si sa nu putem scapa nici macar de urmasii vostri indiferent cum am vota?

Pentru ca ati avut grija sa croiti legea in asa fel incat sa raspunda in fata ei aproape numai cei care nu mai pot sa raspunda. Si ati depus toate eforturile ca sa-i aparati pe unii dintre fostii comunisti, precum reevaluatul Teodor Melescanu.

Desigur, v-ati ingramadit repede sa o votati sperand ca mai puteti trage un ultim folos de pe urma naivilor anticomunisti, sfidand pentru a mia oara tocmai pe cei care nu au fost sau care chiar au indraznit sa se ridice impotriva regimului criminal inainte de '89.

Ce ironie, nu?, ca dupa 22 de ani taman acum, inainte de alegeri, sa se alinieze toate stelele potrivite pentru ca Lustratia sa ia fiinta. Pe cine va mai lustra ea? Si de ce doar pentru cinci ani? Adica dupa un cincinal ce vor face lustrabilii ca Dan Voiculescu, se vor intoarce mantuiti si epurati sufleteste?

Condusa de aceiasi comunisti si securisti, Romania se afla astazi cu totul doar in mainile lor si ale urmasilor lor.

Boala cea mai mare a acestei tari este ca ei, fostii nomenclaturisti si colaboratori ai Securitatii, nu i-au dat drumul niciodata din maini. La fel au facut si cu ANI si cu toate celelalte legi importante care ar fi trebuit sa vindece o societate cangrenata si moral, si economic pana la ultimele ei celule.

Nu m-ar mira deloc ca pana si aceasta lege a Lustratiei sa nu fi trecut decat pentru ca un fost detinut politic, Constantin Soare, s-a pus in genunchi in fata alesilor si i-a rugat sa faca dreptate. Cu lacrimi in ochi, strigandu-si o durere veche de zeci de ani.

Si nu pentru ca gestul si lacrimile sale ar fi impresionat vreun "ales al poporului", ci pentru ca a fost filmat. Iar ei stiu ca abia asta conteaza cu adevarat - imaginile, impresia si perceptia care raman intiparite in psihicul colectiv. Cat despre durerea acelui om, ea e straina cu totul comunistilor raspopiti si securistilor reevaluati ai noii ere postdecembriste care au scremut aceasta noua batjocora.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Legea lustratiei, #Iliescu lustratie, #Romania comunism , #Legea Lustratiei