Prea tarziu, prea putin si teribil de nedrept (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 13:01
7538 citiri
Prea tarziu, prea putin si teribil de nedrept (Opinii)
Foto: Focus Giurgiu

La 22 de ani dupa revolutie avem, din nou, o Lege a Lustratiei adoptata de Camera Deputatilor dupa corecturile impuse de Curtea Constitutionala la actul normativ pe aceeasi tema adoptat in 2010. Ea interzice numirea in functii publice, vreme de 5 ani, a celor care au ocupat diferite functii in regimul comunist, de la membrii ai CC al PCR, la directori de editura, la secretari de partid si procurori.

Simbolic si in linii mari, legea este, desigur, importanta si face o teoretica dreptate miilor de victime ale comunismului. Din acest punct de vedere, utilitatea legii nu se prescrie. Practic insa, ea vine cu mult prea tarziu. Adica dupa ce toti activistii si securistii au cangrenat politica si economia, au facut jocurile, au impartit Romania, si-au instalat oamenii in pozitii cheie. Multi dintre ei sunt deja prea batrani pentru a se mai pune problema numirii intr-o functie publica, asa ca nici macar nu mai conteaza. Si-au facut plinul.

Mai mult decat atat, din pozitiile cheie pe care le-au ocupat in toate zonele societatii au reusit sa arunce in derizoriu crimele comunismului, toxicitatea extrema a acestui regim letal. Asa ca tinerii care fie nu erau nascuti, fie erau foarte mici in 1989, nici macar nu sunt convinsi ca raul a fost asa de mare.

Pe de alta parte, prin vointa CCR, legea nu li se poate aplica decat celor numiti, adica nu poate limita dreptul de a fi ales. Prin urmare, din parlament, din primarii, din consilii judetene si locale, de la Palatul Cotroceni, fostii activisti si securisti vor croi in continuare viitorul Romaniei fara nicio restrictie. Spre exemplu, din primele 4 functii in stat, 3 pot fi ocupate de comunisti si securisti nelustrabili. Doar premierul trebuie sa fie curat, insa soarta lui depinde de ceilalti trei. E ridicol.

Si pentru ca acesta sa fie complet, am asistat la un joc final al amendamentelor cu dedicatie, introduse in ultima clipa. PDL i-a extras cu penseta de pe lista pe fostii utecisti si diplomati, pentru a nu ramane fara premier si fara de-abia unsul director SIE. Nu am nimic impotriva celor doi, dar genul acesta de exceptii cu dedicatie, care ciuntesc circumstantial un principiu este dezgustator. Ori facem lustratie si ii sanctionam egal pe toti care, dupa majorat, au facut parte din structurile comuniste, ori ne lasam pagubasi si renuntam la acest proiect minat de o crunta ipocrizie.

Dar cea mai scandaloasa surpriza a venit de la senatorul Mate Andras, care a fortat introducerea pe lista lustrabililor a procurorilor, regizand pentru asta un adevarat circ. Amendamentul acesta are o singura tinta si ea se numeste Monica Macovei. UDMR a vrut sa se asigure, iar PDL nu a avut nimic impotriva, caci la vot nu a participat Opozitia, ca d-na Macovei sa nu mai poata ajunge, Doamne fereste!, ministru al Justitiei. In plus, adversarii din toate partidele ai Monicai Macovei au gasit, in sfarsit, o tema cu care sa o atace si pe care, sunt convinsa, o vor folosi pana la greata.

Cine e Mate Andras? Un onorabil, nu-i asa, deputat UDMR pentru care ANI a sesizat parchetul pe motiv de conflict de interese. Un onorabil deputat UDMR care a contestat ANI la Curtea Constitutionala. Un onorabil, nu-i asa, deputat UDMR care propune printr-o initiativa legislativa nici mai mult nici mai putin decat scoaterea parlamentarilor de sub incidenta legii care pedepseste conflictele de interese. De ce o uraste oare pe Monica Macovei? Dar repet, nici proprii colegi de partid nu au dovedit ca ar iubi-o mai mult.

Deconspirarea securitatii si-a atins apogeul cu Mona Musca si Carol Sebastian, cei mai mari securisti ai acestei tari, care si-au pierdut carierele, in timp ce generali de securitate alde Plesita continuau sa incaseze pensii speciale, iar un turnator odios precum "Felix" Voiculescu a ajuns vicepresedinte de Senat. Ma tem ca lustratia va incepe si se va sfarsi cu Monica Macovei, in timp ce, daca nu i-ar fi expirat numarul de mandate constitutionale, Ion Iliescu ar putea candida din nou la presedintie. Dar, mare consolare, nu va putea fi vreme de cinci ani ministru.

La fel ca deconspirarea securitatii, lustratia pare sa se transforme doar intr-o ocazie de a plati polite indezirabililor, in timp ce varanii au fost pusi la adapost.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Legea Lustratiei votata, #legea lustratiei parlamentari, #Legea Lustratiei USL PDL , #Legea Lustratiei