Asociatiile de proprietari despre retrocedari: Guvernul Ponta isi bate joc

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 22:38
3337 citiri
Asociatiile de proprietari despre retrocedari: Guvernul Ponta isi bate joc

Asociatiile de proprietari isi exprima "totalul dezacord" fata de textul legii privind despagubirile pentru imobile nationalizate, pentru care Executivul si-a asumat raspunderea miercuri in Parlament, sustinand ca "Guvernul Ponta isi bate joc de proprietari".

Legea propusa nu tine cont de doleantele celor expropriati, transmise Guvernului inca din 20 februarie, la care nu s-ar fi primit raspuns, afirma asociatiile de proprietari intr-un comunicat.

"Nu de scuzele premierului avem nevoie, ci de o lege dreapta, in urma unei dezbateri autentice! Termenele de rezolvare inacceptabil de lungi (10-15 ani), solutia acordarii de puncte, de videolicitatii, in locul terenurilor/imobilelor confiscate, constituie o batjocura la adresa proprietarilor de drept. Legea serveste in schimb mafia speculatorilor imobiliari, care vor cumpara pe preturi de nimic drepturile proprietarilor care, fiind lipsiti de mijloace materiale si cu varste inaintate, vor alege aceasta solutie umila de supravietuire", se arata in comunicat.

Semnatarul comunicatului este Uniunea Nationala a Asociatiilor Proprietarilor Expropriati, formata din Asociatia Nationala a Proprietarilor Funciari si Imobiliari Persoane Fizice si Juridice din Romania, Forumul Civic Romanesc, Asociatia Proprietarilor de Imobile Nationalizate Banat, Asociatia Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat, Asociatia Proprietarilor din Lacul Vacaresti si Asociatia Obstea Mosnenilor Opresti-Statesti Talea. Acestia spun ca singura lor speranta este ca partidele din opozitie sa atace legea la Curtea Constitutionala.

Proiectul de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate, pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament, stabileste ca fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba in bani, dar dupa 2017, in limita a 14% pe an din suma punctelor.

Ultima transa va reprezenta 16% din numarul punctelor acordate, astfel incat suma totala sa poata fi achitata intr-un interval de sapte ani, calculat din 2017.

Fostii proprietari de imobile nationalizate ale caror dosare au fost deja solutionate vor primi despagubiri in numerar in termen de cinci ani, incepand cu ianuarie 2014, in transe anuale egale al caror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.

Premierul Ponta a asigurat ca noua lege privind imobilele nationalizate nu ii va afecta in niciun fel pe fostii chiriasi care au cumparat astfel de imobile in baza Legii 112/1995 si nu vor exista cazuri in care acestia sa fie scosi din casa de fostul proprietar, deoarece vor fi acordate despagubiri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#Asociatie proprietari lege retrocedari, #proprietari critica guvern , #legea retrocedarilor