Guvernul denunta samsarii imobiliari la DNA - teren cesionat ilegal pentru 1,7 milioane de euro

Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 14:47
4668 citiri
Guvernul denunta samsarii imobiliari la DNA - teren cesionat ilegal pentru 1,7 milioane de euro
Foto: Arhiva

Corpul de control al premierului Victor Ponta va sesiza mafia imobiliara la Directia Nationala Anticoruptie, in urma unui control legat de un teren restituit de Primaria Capitalei.

Este vorba de un teren din Sectorul 2 al Capitalei, cesionat ilegal pentru 1,7 milioane de euro, se arata intr-un comunicat al Guvernului, remis sambata Ziare.com.

Corpul de Control al prim-ministrului a efectuat un control asupra unui teren restituit de Primaria Capitalei din zona Andronache, Strada Tudor Mihai Nr.1, Sector 2.

Terenul de 8 hectare, aflat in proprietatea Agentiei Domeniului Statului, a fost atribuit pe numele unei persoane fizice, cesionara a drepturilor mostenitorilor autorului Ion Stefan Jelescu, decedat in 1956, care a detinut terenuri aflate, in trecut, in comuna Pantelimon.

Terenul acordat era administrat de Agentia Domeniilor Statului, iar cesionarul care l-a pretins este o femeie de 62 ani, "cetatan roman cu domiciliul in Germania si resedinta stabilita in Bucuresti in iulie 2011, in aceeasi zi cu incheierea contractului de cesiune prin care a dobandit drepturile succesorale in baza carora a pretins reconstituirea dreptului de proprietate", se arata in raportul corpului de control.

Raportul subliniaza ca terenul din zona Andronache nu reprezinta vechiul amplasament al autorului Jelescu si ca are o valoare estimata la minimum 8,3 milioane de euro, daca este mentinut in categoria terenurilor arabile sau poate ajunge la o valoare de 23,7 milioane de euro daca va fi considerat teren intravilan liber.

Procedura reconstituirii dreptului de proprietate pentru o suprafata de aproape 19 hectare a fost initiata in fata comisiei locale Pantelimon, iar in anul 2010, mostenitorii autorului au cesionat drepturile succesorale, cesionarul refuzand insa terenul si cerand despagubiri.

Plimbat intre institutiile statului

In urma unei expertize tehnice extrajudiciare s-a pretins ca in raport cu vechiul amplasament al terenului, pe care erau deja constructii private, s-ar afla si o suprafata de 11 hectare din Sectorul 2 Bucuresti, iar Judecatoria Cornetu a declinat competenta de solutionare in favoarea subcomisiei locale a Sectorului 2 Bucuresti.

Comisia municipiului Bucuresti a validat dreptul de proprietate al cesionarului din Germania pentru o suprafata de 8 hectare in Sectorul 2 in contextul in care, potrivit raportului, nu a fost lamurita situatia investitiilor de pe terenul ce a facut obiectul reconstituirii dreptului de proprietate.

Astfel au fost incalcate mai multe proceduri legale, deoarece regulamentul in materie nu prevede posibilitatea ca persoana indreptatita sa aleaga amplasamentul terenului, nu au fost verificate toate terenurile disponibile, documentatia a fost incompleta si arata ca membrii Comisiei municipiului Bucuresti pot fi suspectati de abuz in serviciu contra intereselor publice, precizeaza raportul citat.

Au fost verificate toate institutiile implicate si a fost sesizat DNA-ul, subliniaza sursa citata.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Guvern sesiseaza DNA, #mafie imobiliara teren Bucuresti, #teren Andronache Bucuresti , #legea retrocedarilor