Legea retrocedarilor: Dupa 12 ani de asteptare, mai urmeaza 5...

Luni, 06 Mai 2013, ora 23:27
10201 citiri
Legea retrocedarilor: Dupa 12 ani de asteptare, mai urmeaza 5...
Foto: Arhiva

Clasa politica din Romania nu a fost capabila timp de 23 de ani sa rezolve onorabil si echitabil problema retrocedarii imobilelor nationalizate abuziv de comunisti. La fel ca si lustratia, retrocedarile au constituit o nuca prea tare pentru politicienii romani.

Sub "biciul CEDO", guvernul Ponta, care detine o majoritate de 70% in Parlament, si-a angajat zilele trecuta raspunderea pe o noua forma a legii, contestata la Curtea Constitutionala de Opozitie si vehement criticata de fostii proprietari.

Am primit la redactie un e-mail in care un cetatean roman - european, adica, si cu drepturi - ne-a relatat cazul sau. Vi-l prezentam mai jos, fara a-i da numele deoarece asa ne-a rugat, avand un proces pe rol, cu convingerea ca exista alte cateva mii de cazuri cel putin la fel de elocvente in ceea ce priveste modul in care legiuitorii nostri si unii functionari publici inteleg sa isi exercite responsabilitatile.

Undeva, in Romania europeana

"As dori sa va expun in cateva cuvinte modul de lucru al ANRP, acestea fiind probleme reale cu care m-am confruntat. Am sa incep cu anul 2001 cand a aparut legea 10/2001- Legea privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv de regimul comunist.

In conformitate cu aceasta lege, am depus atunci notificari pentru cele patru imobile detinute de bunicul meu. In perioada anilor 1948-1950 toate bunurile lui (case, terenuri, aur, alte valori etc) au fost luate cu japca de regimul comunist. Bunicul meu a fost inchis in puscarie si batut crunt pentru a fi fortat sa renunte la toate valorile detinute.

Mentionez ca toate imobilele nationalizate detinute de bunicul meu au fost ulterior demolate si pe terenurile familiei mele au fost ridicate alte constructii.

Conform legii, pentru fiecare imobil pe care il detinuse familia mea s-a constituit la primarie cate un dosar in parte, care cuprindea actul de proprietate, certificate de mostenitor direct de pe urma bunicului meu, memorii tehnice si alte inscrisuri. S-a emis si o dispozitie in care ni se recunostea dreptul de proprietate.

Toate dosarele au stagnat, fiind plimbate intre primaria din localitate si prefectura timp de 4 ani si jumatate, pana in 2005 cand a fost infiintat ANRP si toate dosarele au fost trimise la ANRP.

Atunci a inceput calvarul memoriilor inaintate catre ANRP. Doream sa aflu care sunt noile numere de dosare alocate (numere diferite fata de cele date de primarie!) si, cel mai important, cand vor fi selectate aceste dosare in vederea solutionarii.

De fiecare data primeam acelasi raspuns: dosarele sunt extrase aleatoriu de calculator. Cu alte cuvinte sa astept pana cand calculatorul ma va selecta. Am notificat ANRP ca ii dau in judecata.

In sfarsit, dupa alti patru ani, in 2009, dosarele au fost selectate. In loc sa le solutioneze, ANRP a returnat dosarele la primarie, fara sa-mi comunice motivul. Singura modalitate de a afla raspunsul era sa ma adresez primariei pentru a afla motivul returnarii dosarului.

Primesc raspuns de la primarie ca imi lipsesc inscrisuri din dosare pe care trebuie sa le obtin daca vreau ca ele sa fie solutionate. Aceste inscrisuri se refereau la documente din care sa rezulte suprafata terenului pe care fusese ridicata constructia. Mentionez ca in actele de proprietate de la acea vreme nu erau inscrise suprafete, ci doar vecinatatile imobilului.

Desi stiam acest lucru, incerc din rasputeri sa fac demersuri la Arhiva nationala din judet, Arhiva consiliului local si Arhiva Consiliului judetean, Directia serviciilor publice pentru a obtine aceste inscrisuri.

De la fiecare dintre aceste institutii am primit raspunsuri negative, cum ca nu detin acte de la acea vreme din care sa rezulte documentele solicitate. Am depus aceste raspunsuri oficiale primite de la toate institutiile enumerate mai sus, la dosarul aflat la primarie, care l-a trimis din nou la ANRP.

Sub diverse alte pretexte similare, ANRP mi-a returnat de trei ori fiecare dosar in parte la primarie, invocand chiar si lipsa unor acte care figurau in dosar! (am inscrisuri prin care primaria imi confirma ca la data trimiterii catre ANRP exista in dosar acel document pe care ANRP se facea ca nu-l vede!).

Incepand cu anul 2011-2012 au ajuns intr-un final toate dosarele la ANRP complete. Au fost acceptate.

Pentru unul dintre dosare s-a facut si expertiza ANEVAR, dar pentru niciun dosar nu s-a emis decizie pentru ca ... membrii comisiei nu se intruneau.

A venit apoi ordonanta de urgenta care a blocat toata activitatea la ANRP - lucru arhicunoscut si care a dus la solutia CEDO in speta "Atanasiu si altii vs Romania" pronuntata pe data de 12 octombrie 2010 conform careia Romania e obligata sa reglementeze definitiv, pana pe 7 aprilie 2013 - problema restituirii imobilelor nationalizate.

Iar acum a venit si legea pe care guvernul Ponta si-a angajat raspunderea.

Eu am 1 dosar aflat inca in instanta si 3 dosare cu dispozitii date de primar si validate de prefect dupa ce au fost verificate de atatea si atatea ori.

Ce spune legea actuala? Comisia Nationala care se va constitui va avea dreptul ca desi prefectul a validat fiecare dispozitie sa invalideze, din cine stie ce motive caci nu se precizeaza clar, deciziile emise /dispozitii de prefecti ( conform art. 17. Alin 1).

Tot legea noua spune ca daca acesta comisie nu va emite noile decizii, eu trebuie sa astept 60 de luni = 5 ani si abia apoi pot sa ii dau in judecata.

Deci dupa ce am asteptat 12 ani de zile de la aparitia legii 10/2001 sa-mi fie rezolvat macar unul dintre dosare, lucru care nu s-a intamplat, acum, conform legii Ponta, e posibil sa mai astept inca 60 de luni= 5 ani de zile pentru a primi decizia favorabila sau nefavorabila si abia apoi sa ii dau in judecata, daca gasesc acest lucru de cuviinta.

Mai mult, legea 10/2001 prevedea compensarea cu bunuri (alte terenuri, constructii, care se pot atribui in compensare). Noua lege abroga acele articole in baza carora puteam sa obtin bunuri in compensare.

Pe de alta parte, eu am un proces pe rol. Legea Ponta incalca un principiu fundamental prevazut de Constitutia Romaniei, intrucat o face retroactiva si astfel toate persoanele care au procese pe rol la acest moment demarate in baza legii 10/2001 risca sa piarda tot ce-au reusit sa demonstreze timp de 4-5 ani in instanta.

Convingerea mea este ca prin aceasta lege, in loc ca problema restituirii sa fie rezolvata printr-o solutie care sa prevada o despagubire echitabila si in cel mai scurt, in conformitate cu recomandarile CEDO, tergiverseaza acest proces pentru ani si ani de aici inainte. De ce? Nu e greu de dat un raspuns...."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#retrocedari Ponta, #lege Ponta retrocedari, #lege case imobile nationalizate, #Ponta asumare retrocedari , #legea retrocedarilor
Comentarii