Legea retrocedarilor: Proprietarii fac apel la Basescu si Avocatul Poporului

Luni, 13 Mai 2013, ora 10:55
4251 citiri
Legea retrocedarilor: Proprietarii fac apel la Basescu si Avocatul Poporului
Foto: Arhiva

Asociatiile de proprietari deposedati abuziv de regimul comunist ii cer presedintelui Traian Basescu sa nu promulge Legea retrocedarilor pe care Guvernul Ponta si-a angajat raspunderea. Ei enumera intr-un memoriu o serie de incalcari ale Constitutiei care nu au fost reclamate la CCR de PDL.

Este a doua sesizare facuta de proprietari dupa cea de saptamana trecuta, adresata Avocatului Poporului.

"Legea adoptata de Parlament la data de 17 aprilie 2013, contine prevederi neconstitutionale la art. 4, art. 17 alin (1) lit (a), art.35 alin (2), aceste articole incalcand articole din Constitutia Romaniei, in timp ce art. 7 alin (1) art. 11 alin (2) art. 16, art. 21 alin (6), art. 31 alin (5) incalca articolele si principiile Conventiei pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale si recomandarile din Hotararea Pilot pronuntata in Cauza Atanasiu c. Romaniei", precizeaza asociatiile de proprietari in Memoriul adresat presedintelui, conform unui comunicat semnat de Asociatia pentru Proprietate Privata si remis Ziare.com.

Asociatiile care au semnat cererea adresata presedintelui subliniaza faptul ca "problemele de neconstitutionalitate din prezentul Memoriu nu au facut obiectul sesizarii PDL catre Curtea Constitutionala, deci nu au mai fost analizate pana in prezent de CCR".

"Aplicarea Legii va declansa numeroase noi procese, atat interne, cat si internationale si va provoca nemultumirea a zeci de mii, poate sute de mii de persoane deposedate abuziv de regimul comunist si a mostenitorilor lor.

Legea nu rezolva problemele restituirii proprietatilor, in special pe cele ale micilor proprietari, tergiverseaza in mod inadmisibil aplicarea ei si favorizeaza o noua categorie de 'samsari', care vor cumpara la pret redus punctele de la micii proprietari, care nu le pot folosi, pentru a-si insusi terenuri valoroase, puse la dispozitie de catre stat", argumenteaza asociatiile proprietarilor, adaugand faptul ca spera ca promisiunile facute de presedinte in discursul tinut la Ohio si de consilierul sau Cristian Diaconescu la Congresul Sasilor din Germania (Dinkelsbuhl) "nu vor fi uitate si vor fi respectate".

In aceste conditii, presedintelui i se solicita sa analizeze argumentele aduse in solicitare si sa sesizeze la randul sau Curtea Constitutionala sau sa retrimita legea la Parlament pentru "reexaminare in privinta articolelor care incalca drepturile proprietarilor si Conventia Europeana".

"Va rugam sa observati si criticile pertinente aduse Legii atat de catre CEDO, cat si de Consiliul Legislativ", se mai arata in solicitarea adresata presedintelui Romaniei semnata de Asociatia pentru Proprietatea Privata - APP, Asociatia Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat - APDAS, Asociatia Franceza pentru Apararea Dreptului de Proprietate in Romania si Asociatia Persoanelor Deposedate Abuziv si a Fostilor Deportati Refugiati din Romania - APDAFDR.

Avocatul Poporului, sesizat

Saptamana trecuta, aceste asociatii au sesizat Avocatul Poporului cerandu-i sa isi exercite atributiile si sa se adreseze, la randul sau, Curtii Constitutionale, pentru a reclama incalcarea prevederilor Legii fundamentale a tarii cu privire la anumite aspecte pe care PDL nu le-a avut in vedere atunci cand a sesizat Curtea Constitutionala.

In sesizarea adresata Avocatului Poporului si inregistrata cu nr. 3858/7mai 2013, sunt invocate mai multe argumente, printre care faptul ca o lege nu actioneaza retroactiv, ci poate dispune numai pentru viitor, or aceasta lege intervine si in procese aflate pe rolul instantelor, cat si in dosare suspendate aflate la CEDO.

De asemenea, se semnaleaza faptul ca este incalcat principiul egalitatii in drepturi, "intrucat persoanele indreptatite, care ar urma sa primeasca despagubiri conform noii Legi si ale caror dosare nu au fost inca rezolvate (din cauza tergiversarii rezolvarii lor de catre autoritati) vor primi sume mult mai mici decat cei ale caror dosare au fost deja rezolvate, iar aceste despagubiri vor fi platite mult mai tarziu, pana in 2029 (daca vor fi platite vreodata) ".

Mai este criticat sistemul de puncte introdus de guvernul Ponta, dar si faptul ca se incalca accesul liber la justitie, prevazut la art.21 din Constitutie, prin limitarea accesului la justitie al persoanelor indreptatite "dupa solutionarea tuturor cererilor de restituire".

Vineri, CCR a respins sesizarea de neconstitutionalitate depusa de PDL dupa ce Guvernul Ponta si-a angajat raspunderea pe "Legea privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania".

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#sesizare Basescu legea retrocedarilor, #sesizare Avocatul Poporului retrocedari, #retrocedari guvern Ponta , #legea retrocedarilor