Legea retrocedarilor pune Guvernul in dilema: Cand a inceput concret regimul comunist?

Duminica, 14 Aprilie 2013, ora 14:55
3219 citiri
Legea retrocedarilor pune Guvernul in dilema: Cand a inceput concret regimul comunist?

Consiliul Legislativ a atentionat Guvernul ca Legea imobilelor nationalizate va putea avea probleme de interpretare si aplicare, deoarece nu specifica in mod concret data de inceput a regimului comunist, care este inca disputata de juristi si istorici intre Guvernul Petru Groza si abdicarea regelui.

Desi actele normative anterioare, aprobate incepand cu 2001, care au reglementat retrocedarea proprietatilor au marcat inca din titlu momentul de la care se considera ca a inceput regimul comunist, astfel incat fostii proprietari sa poata cunoaste exact daca sunt sau nu indreptatiti sa solicite despagubiri, proiectul de lege aprobat de actualul Guvern face referire doar la imobilele preluate abuziv "in perioada regimului comunist", un mod general de exprimare fara o referinta de datare istorica.

Aceasta omisiune a determinat Consiliul Legislativ sa transmita atentionari Guvernului, printr-un aviz favorabil, dar cu observatii.

Astfel, Consiliul a avertizat ca expresia "in perioada regimului comunist" nu beneficiaza de o acceptiune unitara nici din punct de vedere juridic si nici din punct de vedere istoric si a propus inlocuirea acesteia prin perioada concreta avuta in vedere de initiatori, atentionand ca absenta unei delimitari concrete temporale va putea conduce la dificultati de interpretare si aplicare a legii.

"Mentionam ca debutul regimului comunist sau al perioadei comuniste este diferit identificat de istorici, unii considerandu-l marcat de data de 6 martie 1945 (instaurarea Guvernului Petru Groza), iar altii, de data de 30 decembrie 1947 (abdicarea Regelui Mihai I si constituirea Republicii Populare Romane)", explica Guvernului expertii Consiliului Legislativ.

In acest sens, institutia aminteste ca Legea 10/2001 reglementeaza regimul juridic al imobilelor preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, ca si OU 94/2000 privind imobilele care au apartinut cultelor religioase, in timp ce OU 83/1999 privind restituirea bunurilor apartinand minoritatilor nationale se refera la perioada 6 septembrie 1940-22 decembrie 1989.

Proiectul de lege al Guvernului nu include in titlu si in cuprins o astfel de delimitare exacta, ci defineste termenul de cereri de retrocedare ca fiind acele notificari formulate si depuse, in termenul legal, in baza legilor anterioare. Comisiile locale au insa obligatia de a solutiona toate cererile de restituire si de a elibera titluri de proprietate pana in ianuarie 2016.

Guvernul isi va angaja miercuri raspunderea in Parlament pentru acest proiect de lege. Marti, Executivul se va reuni in sedinta inclusiv pentru a analiza eventuale amendamente depuse de catre parlamentari.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#case nationalizate inceput comunism, #consiliu Legislativ imobile nationalizate, #lege retrocedari Guvern Ponta , #legea retrocedarilor