Lista retrocedarilor: Cladiri emblema ale marilor orase

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 22:44
4484 citiri
Lista retrocedarilor: Cladiri emblema ale marilor orase
Foto: Clipe de Cluj

Cladiri reprezentative din marile orase ale Romaniei urmeaza sa fie restituite fostilor proprietari sau celor care au cumparat drepturile litigioase. Printre acestea se afla Palatul Banffy din Cluj sau maternitatea Elena Doamna din Iasi.

Guvernul Ponta a aprobat miercuri Legea Retrocedarilor prin angajarea raspunderii in fata Parlamentului. Pe lista de retrocedari se afla mii de cladiri, din care unele sunt reprezentative pentru marile orase ale tarii. Digi 24 a prezentat cateva din aceste situatii.

Guvernul isi asuma raspunderea pe legea retrocedarilor. Ponta: Impotenta politica nu mai are loc in 2013

La Cluj, una dintre cele mai cunoscute cladiri, Palatul Banffy, sediu al Muzeului de Arta, este revendicata de o femeie care sustine ca insusi Contele Banffy a lasat-o prin testament familiei sale. Imobilul este unul dintre cele mai importante edificii in stil baroc din Transilvania. Alte 37 de imobile, transformate in timp in scoli, se afla pe lista cladirilor care trebuie retrocedate.

In Sibiu, Biserica Evanghelica asteapta sa reintre in posesia a zece cladiri din centrul orasului, toate aflate in preajma Pietei Mari.

"Cladiri medievale, cladiri gotice, cladiri renascentiste, cladiri baroc, influente clasiciste. Tot ce s-a intamplat in istoria Sibiului s-a intamplat in aceasta zona", le-a descris istoricul Razvan Pop.

Ponta, despre despagubiri: Cea mai spinoasa problema, la cultul greco-catolic

La Timisoara, o familie de rromi foarte cunoscuta in oras a revendicat Spitalul de Copii. Este singurul spital de copii din vestul tarii.

"Este o unitate de rang unu, de rangul cel mai inalt. Este o unitate in care se face activitate didactica, se face o activitate de cercetare. Peste 50 la suta din cazuri vin din afara judetului", a explicat profesorul universitar Margit Serban. Alte 24 de cladiri din oras, printre care Spitalul muncipal si Clinica de Oncologie, se afla in aceeasi situatie.

Situatie similara si la Iasi, unde cladirea maternitatii Elena Doamna este ceruta inapoi de comunitatea evreiasca. Acum, Consiliul Judetean cauta un alt imobil in care sa mute maternitatea.

Ponta, despre Legea retrocedarilor: Daca nu o rezolvam, o sa plateasca toata Romania (Video)

PDL a anuntat ca va ataca Legea Retrocedarilor la Curtea Constitutionala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#cladiri lege retrocedari, #spitale lege retrocedari, #Ponta lege retrocedari , #legea retrocedarilor