Ponta: Demersul PDL la CCR, cel mai inconstient si iresponsabil gest

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 18:10
2256 citiri
Ponta: Demersul PDL la CCR, cel mai inconstient si iresponsabil gest
Foto: gov.ro

Demersul PDL de a contesta proiectul legii imobilelor nationalizate la CCR este de departe "cel mai inconstient si iresponsabil gest" din politica ultimilor 23 ani, deoarece neadoptarea legii ar impune Romaniei sa achite imediat opt miliarde de euro, afirma premierul Victor Ponta.

"PDL este singurul partid care ar trebui sa se ascunda in perioada asta de aceasta problema, pentru ca toate fraudele si hotiile comise in 2009-2011 le-au facut ei. Daca erau asa destepti cei de la PDL, de ce nu au rezolvat ei, din 2010, 2011, 2012? Asta ar insemna ca intram in plata cu opt miliarde euro, are Blaga opt miliarde euro de dat maine? Este de departe cel mai inconstient si iresponsabil gest din politica ultimilor 23 de ani", a spus Ponta.

Un document guvernamental releva ca Guvernul considera ca neadoptarea Legii privind restituirea imobilelor sau blocarea actului la CCR va avea consecinte grave, deoarece statul trebuie sa achite opt miliarde euro nu din buget, pentru ca nu sunt acoperite, ci de la pensii si salarii, ceea ce ar echivala cu neplata tuturor pensiilor in 2013.

Potrivit unei analize guvernamentale, consecintele neadoptarii legii sau a blocarii sale la CCR sunt extrem de grave, deoarece, din luna mai, statul trebuie sa plateasca opt miliarde de euro, fara acoperire in buget.

"Aceasta echivaleaza cu taieri de opt miliarde de euro, care nu pot fi acoperite decat din plata pensiilor si salariilor. O taiere de opt miliarde din bugetul de pensii echivaleaza cu neplata tuturor pensiilor pana la finalul acestui an", se arata in document.

Conform datelor guvernamentale, pana in prezent, au fost platite cinci miliarde euro ca despagubiri pentru imobile nationalizate si mai trebuie achitate inca aproape opt miliarde de euro.

PDL contesta la CCR Legea retrocedarilor. "PDL nu poate sa aduca oameni de pe Luna!" (Video)

Liderul PDL Vasile Blaga a declarat ca premierul Victor Ponta si-a angajat raspunderea pe legea privind retrocedarile intr-un "stil demagogic perfect", deoarece problema ramane sa fie rezolvata de guvernele viitoare, respectiv dupa alegerile din 2016, mentionand ca PDL va contesta proiectul la CCR.

El a precizat ca in sesizarea adresata CCR se va puncta faptul ca exista deja un proiect de lege in procedura parlamentara care priveste subiectul restituirii proprietatilor.

"Guvernul n-avea dreptul sa vina cu aceasta asumare si exista un caz clar la CCR, cand un proiect de lege al Guvernului Boc a fost respins pe aceasta tema", a sustinut presedintele PDL.

Blaga a mai afirmat ca prin proiectul promovat de Guvern se incalca dreptul de proprietate al celor care au hotarari definitive in instanta privind restituirea unor proprietati.

Presedintele PDL a precizat ca nu sunt sanse ca PDL sa obtina numarul necesar de semnaturi din partea parlamentarilor pentru introducerea unei motiuni de cenzura, deoarece parlamentarii UDMR si PPDD nu se aliaza in acest demers.

Guvernul isi asuma raspunderea pe legea retrocedarilor. Ponta: Impotenta politica nu mai are loc in 2013

Proiectul de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate, pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament, stabileste ca fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba in bani, dar din 2017, in limita a 14% pe an din suma punctelor.

Ultima transa va reprezenta 16% din numarul punctelor acordate, astfel incat suma totala sa poata fi achitata intr-un interval de sapte ani, calculat din 2017.

Fostii proprietari de imobile nationalizate ale caror dosare au fost deja solutionate vor primi despagubiri in numerar in termen de cinci ani, incepand cu ianuarie 2014, in transe anuale egale al caror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.

Premierul Ponta a asigurat ca noua lege privind imobilele nationalizate nu ii va afecta in niciun fel pe fostii chiriasi care au cumparat astfel de imobile in baza Legii 112/1995 si nu vor exista cazuri in care acestia sa fie scosi din casa de fostul proprietar, deoarece vor fi acordate despagubiri.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Victor Ponta PDL Legea retrocedarilor, #PDL sesizare CCR retrocedari , #legea retrocedarilor