Reuters, despre retrocedari: Romanii se lupta cu politicieni comunisti, birocratie si coruptie

Miercuri, 29 Mai 2013, ora 17:33
2837 citiri
Reuters, despre retrocedari: Romanii se lupta cu politicieni comunisti, birocratie si coruptie

Legea retrocedarilor da bataie de cap romanilor, care se confrunta cu o legislatie greoaie, coruptie si cu politicieni cu mentalitate comunista, noteaza Reuters.

Reuters prezinta situati fratilor Mihail si Valeriu Nitu, care au petrecut 12 ani luptand cu birocratia, coruptia in randul oficialilor si cu o legislatie greoaie pentru a primi despagubirile pentru casa in care au copilarit, care a fost confiscata de regimul comunist.

Cei doi frati fac parte din miile de persoane din Romania care asteapta retrocedarea proprietatilor sau macar contravaloarea lor, dupa 25 de ani de la indepartarea de la putere a dictatorului Nicolae Ceausescu.

"Fiecare Guvern a venit cu varianta sa a legii, astfel ca procedura a stagnat mult timp", a precizat Valeriu Nitu, in varsta de 73 de ani. "Sper ca imi voi primi banii inainte sa mor", a adaugat barbatul, citat de Reuters.

Dreptul de proprietate asupra terenurilor este inca destul de controversat in Romania, in conditiile in care multi oficiali din vremea comunismului si-au pastrat pozitiile, la care se adauga coruptia din sistem. Toate acestea incetinesc procesul prin care economia Romaniei ar putea deveni competitiva cu alte state din Europa de Est, spre frustrarea unor investitori importanti, precum Fondul Proprietatea.

In comparatie cu alte tari ex-comuniste, care au rezolvat deja problema retrocedarilor, Romania a reusit sa demareze acest proces doar in proportie de 15%. Astfel, Guvernul a adoptat o noua lege in acest sens, presat de CEDO, prin care s-a angajat sa termine cazurile nerezolvate pana in 2017.

https://ziare.com/politica/legea-retrocedarilor/guvernul-isi-asuma-raspunderea-pe-legea-retrocedarilor-ponta-impotenta-politica-nu-mai-are-loc-in-2013-1230613

Insa problema fratilor Nitu graieste de la sine: ei au depus dosarul pentru retrocedare in 2000, iar abia peste zece ani au ajuns cu el in instanta. In plus, in 2012 au reusit sa primeasca despagubirile aferente, insa mai au pe rol un proces din 1998.

Idei invechite

Desi este membra a Uniunii Europene, Romania este inca in faza de tranzitie catre o economie de piata, iar Guvernul a esuat in tentativele sale de privatizare a firmelor importante de transport si energie, o conditie ceruta de Fondul Monetar International, scrie Reuters.

Romania se afla pe locul 116 din 144 de state in ceea ce priveste competitivitatea, cu mult in spatele Bulgariei sau Cehiei.

Fondul Proprietatea (FP), detinut de Franklin Templeton, a pus presiuni majore pentru adoptarea noii legi. FP a fost constituit pentru a acorda compensatii victimelor comunismului, insa detine si un numar de actiuni in multe companii de stat.

Mark Mobius, care conduce Franklin Templeton, a precizat pentru Reuters ca "intelegerile politice au inca un rol important in Romania, asa ca este mai greu sa faci reforme in legatura cu aceste companii de stat. Ii cunosti pe acesti oameni din Guvern, care sunt tineri, insa au o gandire invechita".

Le Monde, despre retrocedari si proprietarii romani jefuiti de comunisti

Dispretul fata de lege

Reuters a prezentat politicienii care ocupa pozitii importante, desi exista unele dovezi sau presupuneri ca ar fi colaborat cu Securitatea, precum presedintele Traian Basescu si senatorul Dan Voiculescu, sau ca au contribuit la caderea comunismului, precum presedintele onorific al PSD, Ion Iliescu, care inca are o influenta mare asupra partidului aflat la guvernare.

Lupta pentru a-si recupera proprietatile este atat de grea, incat multi romani au decis sa isi vanda drepturile acelor asa-numiti samsari imobiliari, care au reusit sa scoata milioane de euro din astfel de afaceri.

"Persista mentalitatile mostenite din comunism. Dispretul fata de lege si responsabilitate sociale isi are si el radacinile din acea perioada", a punctat Vladimir Tismaneanu, profesor de stiinte politice la Universitatea din Maryland, Statele Unite.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#Reuters legea retrocedarilor, #legea retrocedarilor Romania, #retrocedari case Romania, #retrocedari terenuri , #legea retrocedarilor