Ciolos critica Legea salarizarii: Cum sa inseli 1 milion de oameni fara sa clipesti

Miercuri, 07 Iunie 2017, ora 20:22
9501 citiri
Ciolos critica Legea salarizarii: Cum sa inseli 1 milion de oameni fara sa clipesti
Foto: Ziare.com

Fostul premier Dacian Ciolos critica Legea salarizarii si acuza coalitia de guvernare pentru esecul rasunator al Legii salarizarii.

"Joaca de-a salarizarea sau cum sa inseli 1 milion de oameni fara sa clipesti", este titlul unui comunicat de presa remis de Platforma Romania 100, miscarea cetateneasca fondata de fostul premier.

Ciolos considera ca evolutia proiectului de forma finala a Legii salarizarii, adoptata miercuri de Parlament, "reprezinta un esec major al coalitiei de guvernare PSD - ALDE".

"Dupa ani de zile in care a pretins ca a lucrat la legea salarizarii, actuala coalitie majoritara a venit cu o solutie care nu rezolva problemele, ci le agraveaza prin cresteri procentuale menite sa mareasca inechitatea, sporuri discriminatorii si iresponsabilitate in cheltuirea banilor publici.

(...) Legea este neunitara si inechitabila intrucat incalca principiile nediscriminarii si egalitatii, in sensul in care la munca egala nu exista o compensare egala", se mai arata in comunicat.

Reprezentantii Platformei Romania 100 sustin ca, prin noua lege, la nivelul administratiei locale stabilirea salariilor este astfel lasata la latitudinea autoritatilor locale, ceea ce va duce la "consacrarea nepotismului, a favoritismelor si a discriminarii directe intre functionarii cu acelasi tip de activitate aflati in administratii diferite".

In plus, se atrage atentia ca, "la nivelul administratiei centrale au aparut diferentieri intre institutii cu rang similar, de exemplu ministere superioare, cu spor de 'complexitate in munca' de 15% (Munca, Finante, Dezvoltare, Sanatate, Justitie, Mediu) si ministere de rang secund, fara spor, desi nu se poate justifica la nivelul acelorasi tipuri de functii ca exista o complexitate mai mare sau mai mica a muncii cauzata doar de apartenenta institutionala".

Astfel, se mai arata pe site-ul Platforma Romania 100, ar fi trebuit pastrata in intreaga administratie "coeficienti de ierarhizare si grile de salarizare pe principiul 'la munca egala, plata egala', fara discriminari institutionale prin sporuri sau alte practici discretionare de remunerare".

"Singurele sporuri justificate ar fi cele legate obiectiv de conditiile de munca (e.g. noapte, siguranta), fara a se ajunge in zone complet subiective sau fara sens (e.g. de stres, de antena, de complexitate) si cele de performanta, pentru stimularea eficientei personalului din sectorul public", transmite Dacian Ciolos.

Mai mult, fostul premier mai arata ca legea nu are o fundamentare adecvata, din cauza ca bugetul dedicat salariilor a fost mult prea mare pentru a putea fi suportat: "In ciuda avertizarilor repetate, Ministrul Muncii a rostogolit un bulgare de promisiuni de dublare si triplare de salarii care a condus rapid la o propunere legislativa cu un impact suplimentar de peste 53 mld lei".

"Calculele efectuate de Ministerul de Finante aratau la sfarsitul anului trecut ca un plafon sustenabil de crestere a masei salariale este de 19,5 mld lei pana in anul 2022, concomitent cu pastrarea acestor cheltuieli in ponderea de 7,6% din PIB", ar fi fost alternativa, mai noteaza sursa citata.

"Pe de o parte, se incalca promisiunea de a creste salariile de la 1 iulie 2017, fiind propusa amanarea cresterilor salariale pana la 1 ianuarie 2018. Pe de alta parte, daca in programul de guvernare votat de electorat se spunea ca legea se va implementa pana in 2020, actuala propunere are ca data de finalizare 2022.

(...) Forma si modul in care a fost adoptata Legea salarizarii din sectorul public demonstreaza incompententa guvernului si a ministrului responsabil de acest proiect, Lia Olguta Vasilescu", se mai arata in comunicatul Platformei Romania 100.

Amintim ca Legea salarizarii unitare a bugetarilor a fost votata, miercuri, de plenul Camerei Deputatilor si urmeaza sa mearga la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

F.N.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Platforma Romania 100 Legea salarizarii, #dezastru Legea salarizarii, #haos Legea salarizarii, #Legea salarizarii esec , #legea salarizarii