Botis: Negociem cu FMI si CE si apoi spunem cat vor fi salariile

Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 17:35
2141 citiri
Botis: Negociem cu FMI si CE si apoi spunem cat vor fi salariile
Foto:Antena3

Ministrul Muncii, Nelu Ioan Botis, a declarat joi, dupa intalnirea cu sindicatele si patronatele, ca nu poate spune presei cu cat vor creste salariile sau care va fi nivelul salariului minim pana nu discuta cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International.

"In acest moment negociem cu partenerii externi aceasta crestere. Am convenit ca vom discuta cu ei doua legi-Legea Salarizarii si Legea Bugetului de Stat pentru 2011. Acolo discutam acest plafon. Nu putem sa va comunicam cresterea salariilor, pentru ca astfel n-am mai putea sa negociem", a spus Botis intr-o conferinta de presa.

Ministrul Muncii a tinut sa clarifice si zvonurile de la unele televiziuni, cum ca Legea Salarizarii Unitare se va aplica abia din anul 2012.

"E vorba de doua legi. Am creat legea cadru, iar de la 1 ianuarie 2011, in fiecare an vom elabora cate o lege pentru a ajunge la acelasi nivel de salarizare pe aceeasi munca".

El a precizat si ca principiul a fost adoptat ca urmare a studiilor facute de comisia mixta creata dupa votarea Legii 30 si ca astfel sistemul de salarizare de la stat va fi asemanator cu salarizarea din sistemul privat.

"Raportul de salarizare la privat era de 1 la 30 (n.r raportul dintre cel mai mic si cel mai mare salariu), dar noi l-am comprimat la 1 la 15", a spus Botis.

Dincolo de legea salarizarii si salariul minim, ministerul a mai discutat cu sindicatele si patronatele un pachet de opt legi care, spune ministrul "vor schimba radical filosofia sociala si va fi un nou inceput in ceea ce priveste zona sociala".

Printre ele se gaseste elaborarea unui cod al calitatii in munca si cresterea anvelopei salariale cu 43% in patru ani.

Partenerii sociali nu sunt insa multumiti de faptul ca varianta de Legea a Salarizarii Unitare se mai poate schimba fata de ceea ce au conveni.

Cezar Coraci, presedintele federatiei patronale UGIR-1903, s-a declarat nemultumit ca "ministerul ne-a trimis un minister de lege, pe care sa-l modifice ulterior".

Totodata, Coraci a spus ca stie de la secretarul de stat Mocanu ca salariul minim pe economie va fi stabilit la 670 de RON.

"Noi putem da mai mult. Vom stabili un salariu mai mare in sectorul privat", a completat Coraci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Botis legea salarizarii, #legea salarizarii FMI, #negocieri salarizare unitara , #legea salarizarii