Cod rosu in economie! "Situatia e mai grava decat ne-am inchipuit-o. 5,7% e o cifra rea" Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 08 Iunie 2017, ora 08:17
23701 citiri
Cod rosu in economie! "Situatia e mai grava decat ne-am inchipuit-o. 5,7% e o cifra rea" Interviu

Cresterea economica de 5,7% ar trebui privita ca o cifra rea. Nu e un succes, ci dovada unui insucces de management guvernamental. Daca faci o crestere sacrificand viitorul inseamna ca pregatesti caderea, avertizeaza prof. univ. dr. Mircea Cosea.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, profesorul Cosea a explicat de ce aceasta crestere economica este un semn rau, dar si faptul ca noua lege a salarizarii bugetarilor agraveaza si mai mult situatia:

"Nu numai ca nu e sustenabila in plata, dar exista marele pericol al dezechilibrarii economice in viitorul an si jumatate. Este o lovitura directa pentru sectorul privat, dar poate fi si una cu ricoseu."

In opinia prof. Cosea, faptul ca legea intra in vigoare cu o amanare arata ca situatia e mai rea decat ne-am inchipuit-o si se va deteriora grav in maximum 2 ani, iar Puterea isi asuma acest lucru pentru a pregati o actiune politica: "o mita serioasa data populatiei in vederea unor voturi care vor veni acum sau in maximum un an si jumatate, cel mult doi".

Este legea salarizarii unitare un bun raspuns la o necesitate a societatii?

Legea salarizarii unitare este o parte a unei viziuni asupra unui model economic. Ea nu poate fi conceputa doar ca o schema de crestere, scadere sau imbinare a salariilor. Trebuie gandita in timp, cum actioneaza, pentru ca ea reprezinta costul fortei de munca, element esential in factorii de productie pe care orice model economic trebuie sa ii includa.

Deci, pe langa aspectul strict bugetar, trebuie sa te gandesti si la efectele ei in timp.

Din acest punct de vedere, eu am anumite rezerve. Aceasta lege ne-ar putea duce spre un model economic pagubos pentru Romania, dar si depasit de evolutia altor tari.

De ce?

Pentru ca merge pe linia dezvoltarii prin stimularea bugetara a unor sectoare economice, care, in general, nu produc valoare adaugata, produc o valoare mica sau o produc ca efect al dezvoltarii altor sectoare, prin ele insele nu pot sa reprezinte baza dezvoltarii unei tari.

Sectorul public, oricat de important este din punct de vedere social, nu poate sa reprezinte baza unui model de dezvoltare sustenabila. El trebuie acompaniat de o dezvoltare pe ramuri de productie creatoare de valoare adaugata, ramuri de productie materiala care in momentul de fata sunt in marea lor majoritate private.

Aplici o crestere a salariilor mare in sectorul public si ea atinge direct sectorul productiei materiale private.

Cum il atinge?

Faptul ca plata contributiilor va trece la angajat face ca angajatorul sa dea o parte din profit pentru mentinerea salariului net al angajatului la nivelul la care s-a facut angajarea.

Este o lovitura directa, dar poate fi si una cu ricoseu. Se poate intampla ca, daca salariile din sectorul public vor fi mai mari decat in sectorul privat, angajatii sa migreze, iar sectorul privat va pierde forta de munca inalt calificata.

Spuneti ca salariile vor fi mai mari. Dar cresterea cu 25% a salariilor brute de la 1 ianuarie nu va fi inghitita de mutarea contributiilor la angajat?

Exact. Dar exista si aici o diferenta. In sectorul public diferenta de plata vine de la buget in mod direct. Statul e raspunzator de raportul dintre brut si net. La privat e angajatorul, cade doar pe spinarea lui, nu a bugetului, este individual atins.

Legea aceasta este politica, nu economica. Pentru ca in lege mai e un lucru de neinteles in epoca noastra: posibilitatea ca la nivel local anumite persoane sa gestioneze fara nicio limita un buget local, care, prin Codul Fiscal, are posibilitatea sa mareasca taxele si impozitele locale foarte mult.

Maririle se vor face discretionar, aceste persoane vor repartiza lefurile dupa bunul plac, incalcand principiul de baza al legii si anume eliminarea inegalitatilor. Vor aparea unele si mai mari. Bugetele locale sunt diferentiate, cel din Bucuresti este diferit de cel din Adunatii Copaceni, deci pe aceeasi functie in primarie, lefurile vor fi diferite.

Oricum am lua lucrurile, ele nu rezolva sensul legii, acela de a asigura o egalitate de sanse si o plata in functie de pregatire si slujba.

Sunt aceste mariri sustenabile? Ministrul Finantelor si premierul nu spun "da" cu toata gura.

Noi am tot discutat in linii mari, mergand pe macroeconomic, ca legea nu e sustenabila. Dar acum apar elemente care arata mai mult ca lucrurile stau si mai rau.

Este o declaratie a ministrului de Finante, care recunoaste ca ne imprumutam. Aceste imprumuturi se fac pentru platile curente, adica pentru salarii. Tot ministrul de Finante - care e un om indubitabil competent, dar are probabil niste presiuni politice mari - spune ca daca vom ajunge la 8-9% din PIB anvelopa salariala e sustenabil, asa au si alte tari.

Da, au, dar celelalte tari au cresteri de salarii care nu se bazeaza pe decizii politice, ci pe crestere de productivitate a muncii. Ceea ce e o baza reala.

Cresterea noastra de 5,7% nu numai ca e nesanatoasa. Vedem, daca ne comparam cu tari din zona, Polonia, Ungaria, Cehia, ca o crestere economica mai mica, dar apropiata de a noastra, e acompaniata de o crestere a productivitatii muncii. La noi e stagnare, daca nu chiar regres.

Deci plecam de la ideea ca nu exista sustenabilitate in plata, dar exista marele pericol al dezechilibrarii economice in viitorul an si jumatate, maximum doi ani. Platile care se fac fara un suport material de valoare adaugata duc la imprumuturi, dar si la ceea ce vedem in comunicatul INS - investitiile sunt in scadere. Nu mai facem investitii, ci orientam banii catre aceste plati.

Dupa parerea mea, nu e inconstienta. Dupa parerea mea, se pregateste o actiune politica.

Citeste si Economia creste, dar e umflata de consum. Practic, stimulam importurile si dezvoltarea altor state - explicatiile unui specialist

Adica?

O mita serioasa data populatiei in vederea unor voturi care vor veni acum sau in maximum un an si jumatate, cel mult doi. Nu mai mult pentru ca apoi lucrurile se vor deregla rau.

Dar ceea ce apreciati drept mituire a inceput cu o mare amanare, ceea ce a generat mai degraba o dezamagire si anunta proteste importante

Asta arata ca situatia e mai grava decat ne-am inchipuit-o. Eu banuiam ca sub impulsul de a iesi in fata si a te arata providential, cresterea va fi facuta indiferent de consecinte. Si dupa aceea vom mai vedea.

Probabil ca situatia e atat de grava incat nu a putut sa faca nici macar asta.

Si ce poate fi atat de grav?

Faptul ca nu s-au atras fonduri comunitare si nici nu exista perspectiva atragerii pentru ca, si la nivelul Bruxelles-ului, teoria fondurilor e schimbata. Este probabil momentul in care sa se replieze si sa dea vina esecului pe actualul guvern, iar noul guvern sa o ia de la zero cu socoteli, cu discutii, ca sa o duca cat mai departe.

Eu ma cam tem ca legea aceasta nu va fi aplicata prea curand. Noi am mai votat legi ale salarizarii care nu s-au pus in practica.

Spuneati ca nu avem o crestere economica sanatoasa, desi este una foarte mare - 5,7%, potrivit INS. De ce e nesanatoasa?

Primul motiv este ca ramurile care au dus la aceasta crestere sunt ramuri de servicii. Sectoarele care au o contributie dominanta, IT-comunicatii, activitati profesionale stiintifice si tehnice, nu creeaza valoare adaugata.

Avem o crestere foarte mare a comertului, dar o crestere redusa a industriei, constructiile cad, agricultura cade si ea. Deci o crestere economica bazata pe consum care a creat un dezechilibru macroeconomic major.

Aceasta cifra de 5,7% ar trebui privita ca o cifra rea. Nu e un succes, ci dovada unui insucces de management guvernamental. Daca faci o crestere sacrificand viitorul inseamna ca pregatesti caderea. Faptul ca nu dezvoltam ramurile cu valoare adaugata mare, constructiile industriale, ca nu ridicam agricultura, arata ca nu avem potential pentru viitoarea perioada la buget.

Noi invartim banii dintr-o parte in alta.

Pe de alta parte, cresterea importanta a deficitului comercial, peste un miliard, arata ca dezechilibrele incep sa fie majore la baza economiei, acolo unde raporturile sunt extrem de importante pentru competitivitate. Noi iesim din competitivitatea europeana, pentru ca devenim importatori neti. Importam mai mult decat exportam, consumam pe datorie.

S-a dezvoltat ceea ce nu ar fi trebuit dezvoltat. Mai bine aveam o crestere intre 2 si 3%, dar bazata pe cresterea industriala, a transporturilor, a constructiilor, a agriculturii, nu pe comert.

Comert care 70% e in import si care intra in cosul zinic al individului, alimente in primul rand. Este si o chestiune de siguranta nationala, dovada ca nu avem pusa la punct siguranta alimentara.

Cifra aceasta releva foarte multe boli ale economiei romanesti: nu se poate hrani singura, nu se poate finanta singura, nu exista nicio posibilitate de macrostabilizare pe termen lung intre import si export, ca urmare a cresterii competitivitatii. Si la toate acestea se adauga noua lege a salarizarii, care, atacand productia, ne va duce la o pierdere de competitivitate.

La comisii nu s-a discutat decat cat dam unuia sau altuia, e o mare problema ca decidentii nu au avut in vedere substratul pe termen lung al legii. Au discutat strict pe niste bani care venind la persoane aduc mai mult rau, pentru ca dezvolta un consum pe care nu-l putem acoperi din productie interna.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Legea Salarizarii bugetarilor, #crestere economica consum , #legea salarizarii