Legea Salarizarii a fost adoptata de Guvern - vezi cu cat cresc salariile in 2011

Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 18:10
9665 citiri
Legea Salarizarii a fost adoptata de Guvern - vezi cu cat cresc salariile in 2011
Foto: Antena3

Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, Legea Salarizarii unitare, urmand sa declanseze procedura de asumare a raspunderii in Parlament.

Cele mai importante puncte din lege se refera la majorarea din 2011 a salariilor bugetarilor cu 15% si cresterea salariului minim de la 600 la 670 de lei.

"Am adoptat in sedinta de Guvern de astazi, (miercuri, n.red.) 32 de acte normative extrem de importante pentru sistemul public de salarizare din Romania, atat in privinta bugetarilor, cat si in privinta salarizatilor din sectorul privat. Am adoptat Legea cadru privind slarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, si Legea de aplicare privind salarizaeea unitara a personalului platit din fonduri publice.

Cea mai importanta prevedere a Legii de aplicare pentru anul 2011 este aceea ca salariile de baza din luna octombrie 2010 se majoreaza cu 15%. Atat isi poate permite Romania in momentul de fata tinand cont de realitatile crizei in care ne aflam. Trebuie sa ramanem consecventi in a aborda politica fiscala, poliica legata de salarii, de investitii", a anuntat premierul Emil Boc, dupa sedinta de Guvern.

Premierul a facut precizari si in legatura cu majorarea salariului minim pe economie: "Am stabilit ca salariul de baza minim brut va creste la valoarea de 670 de lei care acopera nivelul inflatiei pentru 2009 si 2010".

Intrebat de jurnalisti cu cat vor creste, practic, salariile bugetarilor in 2011, Boc a pasat problema la ministrul Muncii, Ioan Botis, insa a tinut sa precizeze ca nu va incerca sa "vanda iluzii nimanui".

"Astazi va pot spune ce se recupereaza in 2011, nu vindem iluzii nimanui. In 2011, raportat la salariul din octombrie 2010, aceste salarii vor creste cu 15 procente si, in functie de mersul economiei, va vom putea da o cifra exacta anul viitor", a precizat seful Executivului.

In ceea ce priveste militarii, plata contributiilor lor la sistemul de pensii va creste la nivelul de 10,5%, insa veniturile lor nu vor fi afectate pentru ca suma respectiva le va fi adaugata la salariu.

"Militarii vor plati din 2011 contributie de 10,5% la pensii, urmand ca diferenta de 5,5% sa fie acoperita de o majorare a soldei cu 5,5%, astfel incat contributia efectiva sa nu se majoreze, dar sa putem sa realizam un sistem integrat al pensiilor, unde toti sa plateasca pe baza principiului contributivitatii", a mai spus Emil Boc.

Seful Executivului a mai spus ca pasul urmator va fi asumarea raspunderii Guvernului, in acest sens urmand ca joi legile sa fie depuse in Parlament.

"Legea cadru si legea de aplicare vor fi promovate prin procedura angajarii raspunderii Guvernului. Maine dimineata (joi, n.red.) legile se vor afla la Parlament in vederea declansarii raspunderii", a mai spus Boc.

Botis: La final vom avea o lege care va crea echitate pentru cei care lucreaza pe acelasi nivel

Pe de alta parte, Nelu Ioan Botis, Ministrul Muncii, a preciza, dupa adoptarea legii: "Cred ca este o lege sustenabila, care aseaza parametrii financiari bine delimitati".

"Oricine intra in sistem beneficiaza de o calitate esentiala, predictibilitatea. Cine intra stie cum incepe si cum se desfasoara cariera sa", a continuat el.

"Este o lege echitabila, care chiar daca nu rezolva din prima toate problemele, corecteaza erorile din sectorul public din ultimii 20 de ani. La final vom avea o lege care va crea echitate pentru cei care lucreaza pe acelasi nivel. Aici se va ajunge in 2015", a mai spus Ministrul Muncii.

El a aratat ca, oricum, Legile vor ramane in Parlament cateva zile pentru amendamente, timp in care Consiliul Economic si Social se poate pronunta. "O varianta finala a legii va fi doar cand se face angajarea in fata Parlamentului", a subliniat ministrul.

Angajatii din sistemul bugetar care primesc stimulente vor beneficia, incepand cu 1 ianuarie, de majorarea cu 15% a salariului de baza, la care se va adauga media stimulentelor pe functie platita in luna octombrie 2010, a confirmat si Botis.

"Se ia in calcul salariul de baza din luna octombrie, iar la acest salariu avem o indexare de 15%. Dupa ce am luat in calcul aceasta majorare, venim si adaugam media stimulentelor pe functie si pe ordonator de credite din octombrie", a spus ministrul Muncii.

El a precizat ca in octombrie, inclusiv la Ministerul Finantelor sau Ministerul Muncii, au fost acordate stimulente pentru luni anterioare, iar in cazul Ministerului Muncii media unor astfel de stimulente pe luna octombrie a fost de 0,3%.

"Trebuie sa aplicam aceesi regula pentru toata lumea: salariul de baza trebuie indexat cu 15%. Este o regula pentru toti", a conchis Botis.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Legea Salarizarii 2011, #legea salarizarii unitare, #asumare raspundere legea salarizarii , #legea salarizarii