Legea salarizarii: Angajatii primariilor din toata tara intra azi in greva generala. Se intrerupe lucrul si la Garda de Mediu

Marti, 30 Mai 2017, ora 06:40
9897 citiri
Legea salarizarii: Angajatii primariilor din toata tara intra azi in greva generala. Se intrerupe lucrul si la Garda de Mediu
Foto: Arhiva Ziare.com

Sindicatele din administratia locala anunta ca, marti, angajatii primariilor si consiliilor judetene din toata tara vor declansa greva generala, iar angajatii Garzii de Mediu si ai Agentiei de Protectie a Mediului vor inceta lucrul, timp de doua ore, nemultumiti de proiectul Legii salarizarii.

Presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, a declarat ca, marti, angajatii primariilor din toata tara vor declansa greva generala, iar in Bucuresti va fi organizat un miting in fata Palatului Parlamentului.

"Sunt doua tipuri de actiuni de protest. In primul rand, va avea loc un miting in fata Palatului Parlamentului, care incepe la ora 11:00 si vor participa intre 5.000 si 10.000 de oameni. Iar in teritoriu va fi greva generala in toate primariile si consiliile judetene. Motivele protestului sunt legate, in primul rand, de lipsa grilei de salarizare pentru administratia publica locala", a declarat presedintele SNFP, Sebastian Oprescu.

Functionarii publici din administratia locala sunt nemultumiti de faptul ca, prin noua lege a salarizarii unitare, veniturile functionarilor publici din primarii si consilii judetene nu vor mai fi stabilite prin lege, ci prin decizie a Consiliului Local.

Reprezentantii sindicatelor spun ca, astfel, salariile functionarilor din administratia locala vor depinde de cat de obedienti vor fi fata de primar sau de consilierii locali.

Tot maine e si greva la Romatsa:

Tot marti, angajatii din domeniul Protectiei Mediului vor declansa conflictul de munca, nemultumiti de salariile actuale si de faptul ca, prin Legea salarizarii unitare, cresterile semnificative vor fi facute abia din 2018 sau 2019.

"Federatia Sindicatelor Unite din Mediu, va informeaza ca declanseaza conflictul de munca. Marti, 30 mai, personalul Agentiei Nationale de Protectie a Mediului va protesta intre orele 11:00-13:00", se arata intr-un comunicat al FSUM.

Mai mult, si angajatii APIA ar putea declansa conflictul de munca, nemultumiti de faptul ca Senatul a respins amendamentele propuse pentru proiectul Legii salarizarii.

"Senatul a respins amendamentele propuse. La Camera Deputatilor, dezbaterile se desfasoara cu mare viteza, iar comisiilor de specialitate nu le mai sunt cerute avizele. In contextul in care prevederile proiectului Legii-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice ii dezavantajeaza pe functionarii publici din cadrul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), Federatia Nationala a Sindicatelor APIA este in proces de consultare a membrilor privind declansarea conflictului social.

Precizam ca prin aceasta lege, in forma actuala, se incalca inclusiv recomandarile europene in materie de salarizare a personalului care gestioneaza fonduri europene", se precizeaza intr-un comunicat transmis, luni, de reprezentantii angajatilor APIA.

In comunicatul sindicatului Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura se mai precizeaza ca aceasta institutie a atras cele mai mare sume de bani din fondurile UE pentru sustinerea agriculturii romanesti - peste 20 de miliarde de euro, incepand cu 2007.

"Aceasta performanta este realizata cu multe sacrificii (in principal prin ore suplimentare neplatite), de catre functionarii dedicati si corect motivati. Avand in vedere importanta deosebita pe care o are absorbtia fondurilor UE, intr-o proportie cat mai mare, este necesara stimularea financiara a personalului care gestioneaza aceste fonduri. Orice scadere a salariilor va conduce automat la demotivare, cu toate consecintele negative care se pot intrevede de aici", se arata in comunicatul FNS APIA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#greva primarii, #greva consilii judetene, #greva angajati Garde de Mediu , #legea salarizarii