Legea salarizarii bugetarilor a trecut de Parlament si merge la Iohannis la promulgare

Miercuri, 07 Iunie 2017, ora 12:18
17036 citiri
Legea salarizarii bugetarilor a trecut de Parlament si merge la Iohannis la promulgare
Foto: Arhiva Facebook/Camera Deputatilor

Legea salarizarii unitare a bugetarilor a fost votata, miercuri, de plenul Camerei Deputatilor si urmeaza sa mearga la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Au fost 188 de voturi "pentru", 28 "impotriva" si 47 de abtineri.

Proiectul a fost sustinut de deputatii din coalitia majoritara, PSD-ALDE, si sprijinit prin vot de UDMR si grupul minoritatilor nationale. Singurul partid care a anuntat ca se va abtine de la vot a fost PMP.

Toti deputatii USR prezenti au votat impotriva. Votul a fost electronic.

Vezi cum au votat deputatii de la fiecare formatiune in parte.

Camera Deputatilor, decizionala, a epuizat in doar 15 minute dezbaterile generale, articolele legii si amendamentele fiind votate in bloc, informeaza Mediafax.

Proiectul a fost sustinut de la tribuna de presedintele PSD, Liviu Dragnea, si de ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, iar sedinta a fost condusa nu de presedintele Camerei, ci de vicepresedintele Florin Iordache, fostul ministru al Justitiei.

Dupa vot, Liviu Dragnea s-a aratat multumit ca legea a trecut atat de repede prin Parlament.

"Incet, incet fiecare salariat din sectorul bugetar o sa vada cu cat ii creste salariul", a declarat presedintele Camerei Deputatilor de la tribuna, respingand criticile primite in ultima perioada de la contestatarii legii.

Dragnea a tinut sa comenteze si absenta de la sedinta de astazi a ministrului Finantelor, Viorel Stefan, si a premierului Sorin Grindeanu, ambii membri ai PSD.

"Am puterea politica sa imi asum acest lucru (...) E o problema pe care o vom regla in interior (...) Liderul de grup si-a asumat ca ministrul va fi aici. Era bine sa vina si premierul, e poate cea mai importanta lege din acest an", a subliniat Dragnea.

Atat Senatul, cat si Camera Deputatilor au modificat prin diverse amendamente proiectul propus initial de Guvern, dar liderii PSD au sustinut la unison ca bugetul nu va fi dezechilibrat de maririle salariale adoptate de parlamentari.

Comisia de Munca a adoptat, marti, raportul privind Legea salarizarii cu 15 voturi favorabile, doua impotriva si patru abtineri.

Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a explicat atunci ca ultima varianta a legii prevede ca abia de la 1 ianuarie 2018 toti bugetarii vor avea o crestere a salariului brut cu 25%, iar de la 1 martie profesorii si medicii vor primi in plus diferenta de bani promisa. Initial, primele majorari salariale erau programate pentru 1 iulie 2017.

"S-au adaugat cele 80 de amendamente de la Senat si aproximativ 100 de amendamente de la Camera Deputatilor. (...) S-au mai facut majorari salariale, au mai fost cresteri de sporuri, coeficienti crescuti la anumite categorii de bugetari si normal ca a trebuit sa regandim tot ceea ce inseamna anvelopa ca sa ne incadram in 75 de miliarde, cat ne-au dat Finantele ca este posibil pentru anul viitor", a explicat ministrul Muncii.

La comisie s-au facut mai multe modificari. De exemplu, angajatii din sistemele sanitare, de aparare, ordine publica si securitate urmau sa primeasca sporuri in limita a maxim 30% din suma salariilor de baza si a soldelor ordonatorului principal de credite, spre deosebire de ceilalti bugetari la care cuantumul de 30% este calculat pentru fiecare ordonator de credite.

Pe de alta parte, a fost eliminat sporul de 40% pentru personalul militar, politisti si alte categorii.

Deputatii Comisiei de Munca au mai adoptat, printre altele, si amendamentul care prevede un spor de 50% pentru functionarii care gestioneaza fonduri europene, indiferent de numarul proiectelor. In forma venita de la Senat, sporul era de 25%.

Legea poate fi contestata in urmatoarele zile la Curtea Constitutionala, iar USR a anuntat deja ca strange semnaturi in acest sens.

De asemenea, dupa ce ajunge pe masa presedintelui Iohannis, acesta o poate contesta la CCR sau o poate retrimite la Parlament pentru reexaminare, daca va avea argumente in acest sens.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#legea salarizarii votata deputati , #legea salarizarii
Comentarii
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
Poza ForeverYoung
ForeverYoung
rank 5
Asta e stire? Pai nrmal ca a fost votata, doar are alde-psd destui