Legea salarizarii unitare: Care sunt majorarile si de cand intra in vigoare

Joi, 06 Aprilie 2017, ora 19:31
48746 citiri
Legea salarizarii unitare: Care sunt majorarile si de cand intra in vigoare
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a prezentat joi seara principalele prevederi ale legii salarizarii unitare, cu pragurile si procentele de crestere pentru fiecare domeniu.

Astfel, de la 1 iulie 2017 ar trebui sa intre in plata o crestere de 5% pentru salariile politistilor si 20% pentru soldele militarilor. Majorarile se calculeaza fata de salariile din martie 2017.

De la 1 ianuarie 2018, medicii si asistentele se vor bucura de intreaga crestere prevazuta de lege, insa pentru ei nu va mai exista nicio majorare pana in 2022.

Tot din ianuarie 2018, salariile de baza din invatamant cresc cu 50% fata de decembrie 2017.

Iata si cifrele prezentate acum cateva zile de Liviu Dragnea pentru medici, profesori, militari, magistrati si alte categorii de bugetari

Salariile pentru functiile de demnitate publica vor creste dupa un coeficient raportat la salariul minim pe economie, a subliniat Olguta Vasilescu.

Ministrul Muncii a mai spus ca nu s-a taiat niciun spor. "Toate cele care erau se regasesc si in aceasta lege, dar s-au plafonat la ordonatorul de credite la 30%", a mai punctat aceasta.

Astfel, salariile de baza vor fi diferentiate pe functii, grade, trepte si gradatii. Gradatiile se acorda in procent de 7,5 pentru gradatia 1 - de la 3 la 5 ani, 5% pentru gradatia 2 - de la 5 la 10 ani, 5% pentru gradatia 3 - de la 10 la 15 ani, 2,5% pentru gradatia 4 - de la 15 la 20 de ani, 2,5% pentru gradatia 5 - peste 20 de ani.

In perioada 2019-2022 se va acorda anual o crestere a salariilor de baza, soldelor de functie, salariilor de functie, indemnizatiilor de incadrare reprezentand 1/4 din diferenta dintre salariul prevazut pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2018.

In cazul in care angajati ai statului au in momentul de fata salarii mai mari decat cele prevazute in lege pentru anul 2022 sau devin mai mari ca urmare a majorarilor, se vor acorda drepturile salariale la nivelul anului 2022.

Toate informatiile au fost oferite intr-o conferinta de presa sustinuta de Liviu Dragnea, Olguta Vasilescu, Sorin Grindeanu si Calin Popescu Tariceanu la finalul sedintei coalitiei de guvernare de la Sinaia.

Cat vor castiga cei mai importanti oameni din stat

Salariul presedintelui Romaniei va fi cel mai mare, cu coeficient 12, iar sub el, cu coeficient 11, vor fi presedintii Camerei Deputatilor si Senatului, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, seful CCR si premierul, a mai anuntat ministrul Muncii.

Conform calculelor facute de Digi24 in functie de salariul minim pe economie (1.450 lei), salariile brute ale demnitarilor vor ajunge la:

  • 17.400 lei (coeficient 12) - presedintele Romaniei
  • 15.950 lei - cei cu coeficient 11 (enumerati mai sus)
  • 14.500 lei (coeficient 10) - ministru

De asemenea, conform calculelor facute de News.ro, parlamentarilor li se vor dubla salariile, urmand sa primeasca de la 1 iulie 11.600 lei brut pe luna.

La randul lor, secretarii de stat vor primi un salariu de 10.730 lei brut pe luna din iulie, o crestere consistenta fata de cat au in prezent, informeaza News.ro.

Alte salarii:

  • primarul Capitalei- 13.050 lei
  • presedintele de Consiliu Judetean - 11.600 lei
  • viceprimarul Capitalei - 11.600 lei
  • primar oras cu peste 300.000 de locuitori- 11.600 lei
  • vicepresedintele Consiliului Judetean - 10.150 lei
  • primarul de localitate cu peste 200.000 de locuitori - 10.875 lei,
  • viceprimarul de localitate cu sub 3.000 de locuitori - 4.350 lei.

Toate salariile magistratilor cresc, dar mai mult la judecatori

Cat despre salariile magistratilor, Liviu Dragnea a spus ca si acestea vor creste "semnificativ" insa diferit, la judecatori putin mai mult ca la procurori.

"Sunt diferente, ca peste tot in UE. In Germania procurorul are 3.000 euro, iar judecatorul peste 6.000. La noi diferentele sunt mici, cred ca 5%", a subliniat Olguta Vasilescu.

Tot Liviu Dragnea a spus ca "maine (vineri - n.red.) poate se va publica legea in ansamblul ei. La procurori cresc putin mai putin decat la judecatori. E o mica diferentiere".

Seful PSD a tinut sa sublinieze ca "au aparut informatii neadevarate si pe surse", de aici unii se poate sa se fi suparat.

Citeste si Olguta Vasilescu: Legea salarizarii s-a lucrat 80% la partid. A fost o secretomanie, nu voiam sa scape in presa

"Inclusiv pentru membrii CSM cresterea veniturilor va fi substantiala. Sunt convins ca, atunci cand se publica proiectul de lege, nu vor mai fi aceste nemultumiri. Judecatorii si procurorii vor avea acces la informatiile reale", a declarat Dragnea cu referire la reactia CSM de azi.

Vezi si Membrii CSM se plang ca nu au fost consultati pe proiectul Legii salarizarii si cer ajutorul ministrului Justitiei. Ce le raspunde Toader

"Nu am transmis draftul nimanui. CSM nu a fost afectat in niciun fel de drepturi", a adaugat ministrul Muncii.

Vor fi si salarii scazute prin noua lege

Vor fi salarii care vor scadea odata cu aplicarea noii legi.

"Nu am spus niciodata acest lucru (ca niciun salariu nu va scadea - n. red.). Nu am spus niciodata ca va fi in lege trecut ca nu va scadea niciun venit. Pentru ca sunt salarii care scad dupa acest proiect de lege. Nu este o institutie pe de-antregul, dar sunt angajati din anumite institutii care aveau salarii total scapate de sub control.

Daca vreti, va dau un singur exemplu: consilier de ministru care avea 9.000 de lei. Cum putem sa lasam asa ceva? Ca nu puteam sa ducem toti consilierii de ministri la 9.000 de lei. E logic sa scada salariul acestei persoane? E logic. Si atunci cum sa scriu eu in legea salarizarii unitare ca garantam? E si o prostie asta, hai sa fim seriosi. Cum sa scriem asa ceva?", a spus Lia Olguta Vasilescu.

De unde vin banii

Intrebata de unde vin banii pentru maririle salariale, Olguta Vasilescu a raspuns: "Am discutat cu ministrul de Finante si ne-a spus ca sunt banii prevazuti in buget pana in 2020 - 32 de miliarde de lei.

3,5 miliarde vin doar din contributiile aferente cresterii salariilor cu 10 miliarde".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#legea salarizarii majorari , #legea salarizarii