CSM avertizeaza: Legea salarizarii in varianta adoptata de Senat discrimineaza procurorii si incalca decizii ale CCR

Vineri, 26 Mai 2017, ora 13:42
5720 citiri
CSM avertizeaza: Legea salarizarii in varianta adoptata de Senat discrimineaza procurorii si incalca decizii ale CCR
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat pe site, joi, trei scrisori deschise adresate premierului Sorin Grindeanu, ministrului Justitiei si presedintelui Camerei Deputatilor, in care semnaleaza faptul ca forma adoptata de Senat a Legii salarizarii ii discrimineaza pe procurori si incalca jurisprudenta Curtii Constitutionale.

Cele trei scrisori deschise, asumate de Sectia pentru procurori a CSM, au fost publicate pe site-ul consiliului dupa ce Senatul a adoptat, marti, cu votul majoritatii PSD-ALDE, noua Lege a Salarizarii bugetarilor, in calitate de prima camera sesizata.

In forma votata de plenul Senatului, procurorii au salarii mai mici decat judecatorii, iar acest lucru contravine Constitutiei, se arata in scrisorile deschise, precizandu-se totodata ca CSM a atras atentia asupra acestui aspect inca din timpul dezbaterilor publice purtate anterior votului la Senat.

Sectia pentru procurori a CSM subliniaza faptul ca adoptarea legii "trebuie sa se desfasoare in conformitate cu statutul constitutional al procurorilor si cu principiul egalitatii in drepturi, prevazut de art. 16 din Constitutia Romaniei".

"Sectia pentru procurori a luat act de faptul ca, in forma adoptata de Senat, actul normativ induce un tratament discriminatoriu aplicat magistratilor si contravine jurisprudentei constante a Curtii Constitutionale", arata sursa citata, facandu-se trimitere la Deciziile CCR nr. 886/2006 si 8/2010.

De asemenea, se mentioneaza faptul ca propunerile formulate anterior, in sensul "egalizarii salariale a judecatorilor si procurorilor", au fost preluate de Comisia juridica din Senat, insa, la vot, plenul nu a tinut cont de decizia comisiei, care are "valentele unui aviz de legalitate cu privire la actul normativ in discutie".

Proiectul de lege a trecut de Senat cu 85 de voturi "pentru", 12 abtineri si 10 voturi "impotriva".

Scrisorile deschise au fost trimise factorilor decidenti in acest caz, adica premierului Sorin Grindeanu, ministrului Justitiei, Tudorel Toader, si lui Liviu Dragnea, lider al coalitiei de guvernamant si presedintele Camerei Deputatilor, camera decizionala in cazul acestui proiect de lege.

Acestuia ii este adresata rugamintea "de a intreprinde demersurile necesare" astfel incat, la adoptarea formei finale a Legii salarizarii sa se tina cont de "principiile ce stau la baza independentei justitiei si implicit, a stabilitatii si egalitatii salariale a magistratilor - judecatori si procurori - conform acelorasi principii constitutionale".

Citeste mai multe despre:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#CSM legea salarizarii procurori CCR , #legea salarizarii