Functionarii publici ameninta cu proteste si blocarea activitatii pentru ca legea salarizarii ii face "vasali"

Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 12:23
7020 citiri
Functionarii publici ameninta cu proteste si blocarea activitatii pentru ca legea salarizarii ii face "vasali"
Foto: FNSA

Functionarii publici sunt nenumtumiti de Legea salarizarii si cer discutii cu Guvernul, pentru a "corecta" legea. In caz contrar, ameninta cu proteste si chiar cu blocarea activitatii administratiei locale.

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie semnaleaza faptul ca din proiectul legii salarizarii personalului platit din fonduri publice a disparut termenul "unitara", ceea ce ar reprezenta "incercarea clasei politice de a feudaliza administratia publica locala din Romania, prin crearea unei categorii de vasali ai alesilor locali, care din momentul intrarii in vigoare a proiectului de lege in forma actuala vor putea stabili dupa bunul plac salarizarea angajatilor din primarii si consilii judetene de pe intreg teritoriul tarii, fara avizul organizatiilor sindicale, avand un prag minim (salariul minim pe economie) si un prag maxim (salariul viceprimarului).

Nu este greu de anticipat care categorie de salariati va beneficia de salarizare maxima si care va fi pe cea minima", se arata intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com de Cartel Alfa.

"Ȋntelegem in sfarsit de ce acest proiect de lege a fost'secret de partid' (...). Pe ascuns, se incearca politizarea administratiei publice locale, transformarea unitatilor administrativ-teritoriale in adevarate societati comerciale, in care primarul/presedintele Consiliului Judetean = patron, iar Consiliul Local/Consiliul Judetean = consiliu de administratie, in paralel cu 'baronizarea' administratiei", adauga comunicatul citat.

Dragnea a explicat de ce a amanat Legea salarizarii: Sa mai stea la dospit in Saptamana Mare. Vezi cum vor fi modificate salariile bugetarilor

In document se mai arata ca prevederile referitoate la administratia publica locala din Romania din acest proiect de lege au un caracter discriminatoriu si se incalca principiul "munca egala - salarizare egala" (nu doar ca va exista salarizare diferita intre unitatile administrativ-teritoriale de acelasi rang, dar va fi diferita si in interiorul aceleiasi institutii).

"Singura categorie de salariati careia acest proiect de lege nu-i recunoaste un drept castigat este cea a angajatilor din administratia publica locala (salariile acestora urmand a scadea) ", se mai arata in comunicat.

Practic, salarizarea unitara in administratia publica locala va deveni salarizare discretionara in acest sector, avertizeaza FNSA, care mentioneaza ca "va sesiza toate forurile/institutiile interne si internationale".

FNSA solicita organizarea unor intalniri cu reprezentanti ai Guvernului, pentru a "corecta" propunerile din acest proiect de lege si ameninta cu proteste si chiar blocarea activitatii, se mai arata in document.

Amintim ca in proiectul legii salarizarii, publicat, luni, de PSD, se prevede ca, pana in 2022, indemnizatiile primarilor sa ajunga la un nivel de minimum 5.800 de lei si cel mult 14.065 de lei.

In cazul edililor, coeficientul indemnizatiei se calculeaza in functie de numarul locuitorilor pe care ii are localitatea.

Directorii generali din Administratia Locala ar urma sa aiba salarii cuprinse intre 7.282 lei si 8.072 lei, iar un trezorier sef sa aiba un venit cuprins intre 6.844 lei si 7.546 lei. Pentru arhitectul sef al unui oras, este prevazut un venit cuprins intre 6.229 lei si 6.844 lei, similar cu cel al unui sef de serviciu.

Pentru un arhivar, un casier, sau un magaziner, venitul maximum ar urma sa ajunga in 2022 la 3.750 de lei, similar cu cel al unui sef formatie paza, in timp ce salariul unui paznic, al unui ingrijitor sau al unui portar ar urma sa ajunga la cel mult 3.550 de lei.

Iata mai multe prevederi ale Legii salarizarii:

Legea salarizarii: Cine va avea salarii de peste 10.000 de lei in 2022? Un curier va castiga peste 3.500 de lei

Legea salarizarii: Cercetatorii pierd mai mult decat au castigat cand Ciolos le-a taiat impozitul

Legea salarizarii: Seful Consiliului Fiscal spune ca impactul bugetar e dublu si deficitul ajunge anul viitor la 5,7%

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#FNSA proteste legea salarizarii, #administratie publica locala legea salarizarii, #salarii administratia publica locala legea salarizarii , #legea salarizarii
Comentarii