Gogosile PSD au inceput sa iasa la suprafata

Miercuri, 07 Iunie 2017, ora 09:02
7277 citiri
Gogosile PSD au inceput sa iasa la suprafata

Poate sunt prapastios de felul meu, dar atata timp cat scepticii au demonstrat cu cifre ca programul de guvernare al PSD este nesustenabil, iar optimistii au sustinut fara niciun calcul ca e de necontestat, logica mi-a soptit sa le dau dreptate celor dintai.

Si iata ca, la nici sase luni de la inceputul guvernarii, adevarul a inceput sa iasa la lumina. Mai intai, ne-am pomenit cu scandalul ambulantelor, prevazute cu miile in programul de guvernare, dar total lipsa din buget. Mi s-a facut pielea ca de gaina cand doctorul Raed Arafat atragea atentia ca e in pericol viata oamenilor, iar ministrul Sanatatii ii raspundea cu un fel de "je m'en fiche", ca - vezi Doamne - doctorul Arafat e politicianist.

Nu s-a stins inca scandalul ambulantelor si iata ca apare cel al tramvaielor si autobuzelor, prevazute cu sutele in programul Primariei Capitalei, dar cu fonduri numai pentru doua tramvaie si zece autobuze.

In loc sa explice cum e cu fondurile lipsa pentru tramvaie si autobuze, doamna primar general declanseaza un alt scandal cat casa, ca sa gestioneze linia de centura si metroul, pe motiv ca Primaria are bani berechet, iar Guvernul nu are. Care-i logica? Guvernul, cel cu programul sustenabil n-are bani pentru propriile sale lucrari din respectivul program?

Iar Primaria, care n-are bani de tramvaie si autobuze, vrea sa investeasca din ce n-are in linia de centura si in metroul altuia? Hai sa fim seriosi: preluarea metroului si a liniei de centura nu sunt prevazute in programul Primariei, iar predarea lor nu figureaza in programul de guvernare.

Ce facem? Respectam programele sau ne jucam de-a orgoliile, de-a ambitiile si de-a ifosele numai ca sa ne dam importanta sau sa platim cine stie ce polite cine stie cui?

Pe buna dreptate, Guvernul se abtine sa dea curs pretentiilor fanteziste ale doamnei Gabriela Firea care risca sa blocheze totul prin modul heirupist in care actioneaza, asa cum a blocat circulatia intr-o dimineata cand a introdus benzile unice, dupa modele asa zise europene, fara sa observe ca exista deja modele bucurestene, care functioneaza de mai multi ani in Capitala, fara sa blocheze pe nimeni.

Colac peste pupaza, tocmai ziceam ca Legea salarizarii e gata, ca nu mai trebuie decat dezbatuta, completata pe ici, pe colo si definitivata, cand vine bomba: nu sunt bani. Ei, bravos! Nu-i sustenabilitate, adica exact ce spuneau scepticii de la inceput si-i contraziceau optimistii, cu argumentul parole d'honneur. Facem stanga-mprejur: taiem din ce am dat si amanam din ce am fixat.

Pe scurt, majorarile de la 1 iulie 2017 se amana pe 1 ianuarie 2018, dar si acestea se amana in parte pe 1 martie 2018. Unele majorari merg chiar spre anul 2022, cand va fi alt guvern. Asta-i ca aia cu 25 de bice la talpile altuia. Sunt sigur ca toti bugetarii se simt pacaliti, medicii trasi pe sfoara, profesorii trisati.

Colac peste pupaza, recent s-a aflat ca, in viitor, contributiile sociale la salarii, care pana acum intrau in sarcina angajatorilor, vor fi trecute in sarcina salariatilor, celor carora li se mareste salariul nominal pe de o parte si urmeaza sa li se retina contributiile sociale pe de alta.

E o vorba populara: ce-am luat pe pere, am dat pe mere. Sau, si mai sugestiv, ne-au dat, ca sa aiba de unde taia. Apropos de scepticii de la inceput, ei au atras de mai multe ori atentia ca, in caz de nesustenabilitate, ori amanam masurile, ori taiem majorarile, ori repunem impozitele. Cred ca ne servim cu de toate cate putin.

Recent, un distins gazetar si analist politic comenta la un post de televiziune ca "alegatorii o vor inghiti si pe asta".

Cum sa n-o inghita? Alegatorii inghit orice, dar nu stie nimeni pana cand, iar viitoarele alegeri sunt departe. In opinia mea, evenimentele evolueaza galopant si arata ca se apropie ziua cand vom descoperi cum se imprumuta Guvernul ca sa plateasca salariile si pensiile, cum lasa balta lucrarile de investitii si cum stagneaza infrastructura, iar dobanzile apasa tot mai greu. Asta parca imi aminteste cum a scapat Grecia acum vreo cativa ani, scoasa din mocirla cu colacul de salvare al UE.

Ma indoiesc ca Uniunea Europeana pastreaza vreun colacel de salvare si pentru Dragnea al nostru, intr-un moment cand Marea Britanie n-are motive sa-si mai suflece manecile pentru falitii Europei, cand Europa se confrunta cu terorismul, cand refugiatii si migrantii ii asalteaza frontierele si cand nu exista gand mai intelept decat acela fiecare trebuie sa se salveaza pe el, cu propriile forte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#program guvernare PSD, #legea salarizarii , #legea salarizarii