Legea salarizarii: Cercetatorii pierd mai mult decat au castigat cand Ciolos le-a taiat impozitul

Marti, 11 Aprilie 2017, ora 17:46
5423 citiri
Legea salarizarii: Cercetatorii pierd mai mult decat au castigat cand Ciolos le-a taiat impozitul
Foto: Ziare.com

Cercetarea & Dezvoltarea, domeniu vital pentru cresterea economica, este cel mai afectat de salarizarea unitara in viziunea proiectului anuntat de PSD.

Cercetatorii nu doar ca nu beneficiaza de nicio crestere, dar pierd si ceea ce au castigat in 2016 prin scutirea de impozit pe care le-o acordase guvernul tehnocrat. Si nu pierd putin: pierd dublul facilitatii de anul trecut.

Proiectul legii semnat de Liviu Dragnea si prezentat luni le taie cercetatorilor sume care depasesc ce au castigat anul trecut prin facilitatea fiscala acordata de Guvernul Dacian Ciolos - eliminarea impozitului pe venit.

Anul trecut, Dacian Ciolos a extins si la angajatii din domeniul cercetarii scutirea de impozit existenta deja in cazul IT-istilor.

Masura fusese luata pentru a impulsiona domeniul si pentru a opri in tara talentele atat de cautate in toata lumea, mai ales ca Romania nu are bugete care sa-i permita alocari importante pentru acest sector. In Romania se cheltuieste pentru acest domeniu, pe cap de locuitor, o suma de aproape 20 de ori sub media europeana.

La mai putin de un an distanta, prin noua Lege a salarizarii anuntata luni de Liviu Dragnea, cercetatorii din institutele de stat pierd mai mult decat au castigat prin scutirea de impozit.

Comparativ cu ierarhizarea din Legea 248 din 2010 (Legea salarizarii unitare elaborata si asumata de Guvernul Emil Boc), cercetatorii sunt marii pierzatori din proiectul lui Liviu Dragnea, inca un semn ca PSD-ALDE considera periferic domeniul.

Angajatii din unitatile de cercetare stiintifica, dezvoltare tehnologica si proiectare sunt retrogradati cu cateva clase bune. Astfel, potrivit proiectului de acum, un cercetator stiintific I (cea mai importanta functie de executie) din astfel de unitati va avea in 2022 un salariu de 7.546 lei, adica un coeficient de 3,02.

Reamintim ca salariul minim estimat de PSD pentru 2022 este de 2.500 de lei, conform proiectul salarizarii. In programul de guvernare al PSD, insa, salariul minim apare cu o valoarea de 1.750 lei in 2020.

In actuala lege, cercetatorul stiintific I avea un coeficient de 5,1, adica ar fi trebuit sa castige acum, in 2017 (la un salariu minim pe economie de 1.450 de lei) 7.395 lei, iar in 2022, de 14.425 lei (la un salariu minim de 2.500 de lei). Avem de-a face cu aproape o injumatatire a salariului de baza pentru cercetatorul stiintific I.

Citeste mai multe despre Marii perdanti ai noii Legi a salarizarii: Cercetatorii pierd mai mult decat au castigat anul trecut prin eliminarea impozitului de catre guvernul tehnocrat, pe Curs de Guvernare.

Iata mai multe prevederi ale Legii salarizarii:

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#cercetatori pierdut bani Legea salarizarii, #prevederi Legea salarizarii, #bani cercetatori Legea salarizarii , #legea salarizarii