Legea salarizarii: Sanitas Cluj spune ca infirmierele vor castiga mai bine ca asistentele

Luni, 22 Mai 2017, ora 17:07
3384 citiri
Legea salarizarii: Sanitas Cluj spune ca infirmierele vor castiga mai bine ca asistentele
Foto: Arhiva Ziare.com

Sindicalistii Sanitas Cluj reclama discriminari si inechitati in Legea salarizarii bugetare, potrivit careia o infirmiera castiga mai mult decat o asistenta. Ei ameninta cu proteste care pot ajunge pana la greva generala, daca nu se va reglementa situatia.

Presedintele Sanitas Cluj, Stefan Roman, a declarat, luni, ca proiectul Legii salarizarii bugetare produce inechitati, dezechilibre si discriminari in randul personalului sanitar.

Citeste si Legea salarizarii: Miercuri e greva in administratie, iar sindicalistii fac si protest la Parlament

"In urma analizei proiectului de lege privind salarizarea bugetarilor, am luat act cu maxima ingrijorare constatand ca sunt necesare modificari si completari. Proiectul produce inechitati, dezechilibre si discriminari in randul personalului sanitar. Astfel, conform proiectului, un sef de formatie muncitori va avea un salariu mai mare decat farmacistul cu studii superioare sau psihologul, se plafoneaza sporurile la 30%.

Nu au fost negocieri, sindicatele au fost invitate la Ministerul Muncii, li s-a inmanat 10 minute proiectul si gata. Discutand cu membrii de sindicat, daca atitudinea deputatilor va fi similara cu cea a senatorilor si nu se rezolva aceste inechitati, Sanitas Cluj va apela la toate formele de protest in sistem, care pot ajunge pana la greva generala in sanatate, daca situatia o va impune", a spus Roman.

Potrivit acestuia, daca proiectul de lege nu va fi modificat si completat, exista riscul reducerii anumitor categorii de personal, in special in sectiile grele, cum sunt cele de HIV sau Terapie Intensiva.

Prim-vicepresedintele Sanitas Cluj, Maria Bizo, a declarat, la randul sau, in aceeasi conferinta de presa, ca proiectul de lege ar trebui amanat si discutat cu sindicatele.

"Sunt revoltata, isi bat joc de aceasta profesie de asistent medical, vom ajunge sa ne facem toate infirmiere si ingrijtoare, care vor avea salarii mai mari in sectiile unde sunt sporuri si vor castiga mai mult. Riscul este sa plece asistentele, ar fi bine sa amane legea, sa discute cu sindicatele, ne desconsidera munca si meseria noastra", a spus Bizo.

Potrivit acesteia, proiectul Legii salarizarii bugetare prevede un salariu mai mare pentru o infirmiera decat pentru o asistenta medicala, ceea ce nu este in regula.

"Un asistent medical cu 33 de ani vechime care lucreaza la fizioterapie primeste un salariu net de 1.950 de lei, iar o infirmiera este platita net cu 2.400 de lei, aceasta din urma beneficiind de sporuri. Conform noii legi, salariul infirmierelor va fi mai mare decat al asistentelor medicale.

De asemenea, un muncitor calificat cu studii gimnaziale va avea un salariu de 3.850 de lei, iar un asistent medical cu scoala post-liceala, la ultima gradatie, va avea 3.900 de lei. Si munca unui muncitor este importanta, dar asistentul medical are alte resposabiltati, viata bolnavului este in mana lui", a spus aceasta.

Citeste mai multe informatii despre Legea salarizarii:

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#salarii asistente mici infirmiere, #salarii asistente Legea salarizarii, #legea salarizarii asistente , #legea salarizarii