Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ministrul Muncii: Sindicalistii din Educatie ar prefera sa dam mai putin altora pentru ei

Duminica, 22 Mai 2016, ora 13:13
4700 citiri
Ministrul Muncii: Sindicalistii din Educatie ar prefera sa dam mai putin altora pentru ei
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, s-a declarat surprins de atitudinea liderilor sindicali din Educatie, care in cadrul negocierilor pe legea salarizarii au sugerat ca bugetarii din alte domenii sa primeasca mai putin, pentru a primi ei mai mult.

Intrebat in emsiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro Tv despre negocierile de vineri, cand sindicalistii s-au aratat nemultumiti de propunerea Guvernului privind cresterea salariilor cu 10%, Pislaru a spus ca "era clar de la inceput ca nu putea sa fie toata lumea fericita".

"Nici nu am avut intentia sa dam un act normativ populist, care sa satisfaca lumea numai de dragul de a o satisface. Am plecat cu o constrangere legata de responsabilitatea fiscal-bugetara", a explicat ministrul, adaugand ca Executivul trebuie sa se incadreze intr-un plafon de 2,3 miliarde de lei in privinta salarizarii.

Profesorii ameninta cu proteste: Guvernul le face o noua oferta - iata ce salarii ar castiga

Ciolos ofera profesorilor 10% in plus la salariu din august 2017 - sindicalistii refuza si ameninta cu proteste

Cu privire la atitudinea sindicalistilor, Pislaru s-a declarat surprins ca acestia au parasit discutiile.

"Trebuie sa recunosc, la nivel personal, ca am fost surprins ca s-au ridicat din sala cu 10 minute inainte de a inchide sesiune, in conditiile in care ne intelegeam foarte bine si cred ca respectul pe care l-am acordat pe parcursul acestor 3 saptamani a fost fara echivoc", a spus Pislaru.

Ministrul a afirmat ca intelege ca sindicalistii reprezinta interesul unui sector care este si el prost platit, "in care dascalii au probleme de demnitate, de decenta", insa apreciaza ca exista inca neintelegeri cu privire la posibilitatile financiare ale Guvernului in acest moment.

Salarii marite pentru angajatii de la stat - proiectul salarizarii bugetarilor, in dezbatere publica (Video)

"Cumva, cred ca ar fi existat la un moment dat preferinta sa dam mai putin la ceilalti ca sa le dam si lor ceva. Ceea ce a dus la discutiile ulterioare, in care s-au antagonizat putin", a spus Pislaru.

Intrebat daca sindicalistii au cerut direct acest lucru, ministrul a spus ca "nu in mod explicit".

"Am agreat sa oprim aceasta sarabanda de antagonizat sectoarele. (...) Ce am facut noi a fost minimul necesar ca sa asez grila pe niste principii solide", a spus el, adaugand ca Executivul a incercat sa evite "grile fanteziste", cum au facut predecesorii sai din alte Cabinete.

Dragos Pislaru a mai spus ca discutia nu este inchisa, iar negocierile vor continua marti.

Presedintele Federatiei Sindicale "Alma Mater", Anton Hadar, a declarat, vineri, dupa discutiile de la Guvern despre salarizarea din invatamant, ca premierul Dacian Ciolos a propus o crestere salariala, in medie, cu 10% de la 1 august 2017, argumentand ca mai mult nu se poate, sindicalistii neacceptand insa varianta.

Proiectul salarizarii bugetarilor: Sindicalistii din Educatie ameninta cu boicotarea examenelor

Toate federatiile sindicale din educatie, nemultumite de proiectul de Ordonanta de Urgenta privind salarizarea in sistemul bugetar, au decis ca, in 1 iunie, sa organizeze un mars de protest la care sunt asteptati 15.000 de angajati din invatamant din toata tara.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#ministrul Muncii negocieri legea salarizarii bugetarilor, #proteste educatie legea salarizarii bugetarilor , #legea salarizarii