Noua lege a salarizarii ne lasa fara medicii care depisteaza cancerul

Marti, 11 Aprilie 2017, ora 17:16
5563 citiri
Noua lege a salarizarii ne lasa fara medicii care depisteaza cancerul
Foto: Arhiva Ziare

Noua lege a salarizarii ii dezavantajeaza pe medicii anatomo-patologi si legisti, care sunt si asa mult mai putini decat ar fi necesar si care spun ca, daca nu se fac schimbari, vom asista la un adevarat exod peste granite, iar cele doua specialitati vor disparea.

Semnalul de alarma este tras de medicii care se ocupa de stabilirea diagnosticelor tumorale, a cauzelor unui deces sau a identitatii unei persoane decedate.

Intr-un comunicat remis Ziare.com de Federatia Sindicatelor medicilor anatomo-patologi si de Consiliul Superior de Medicina legala sunt subliniate conditiile foarte grele in care isi desfasoara activitatea medicii care "lucreaza la granita dintre viata si moarte" si pericolele la care se expun prin utilizarea unor substante toxice si cancerigene.

Acesti medici sunt cei care decid in doar 15 minute de la interventia chirurgicala daca este necesara scoaterea unui organ in cazul in care e vorba despre cancer, arata sursa citata.

"Stabilirea precoce a unui diagnostic de cancer, de catre medicii anatomo-patologi, da dreptul la viata, in antiteza cu prezenta constanta a mortii din aceste servicii, atat batranilor, prin asigurarea calitatii vietii, dar mai ales copiilor si tinerilor, atat barbati cat si femei", se arata in comunicatul citat.

Totodata, se subliniaza faptul ca numarul specialistilor din aceste domenii este si asa mult prea mic, fata de cel necesar.

Mai exact, este vorba despre "1.200 persoane in anatomie patologica, dintre care doar 300 medici anatomo-patologi (necesarul minim fiind de 600). In medicina legala, numarul personalului de specialitate atinge 1.000 persoane dintre care sunt doar 233 medici legisti la nivel national".

"Anularea si a ultimului stimulent, baza dubla de salarizare, prin noua lege a salarizarii (care reduce procentul de la 100% la doar 30%), va avea drept consecinta, din pacate, continuarea exodului din specialitate in afara tarii si nealegerea acestor specialitati la examenul de rezidentiat (...)

Deoarece dorim ca acestea sa nu dispara din panoplia specialitatilor medicale, cu repercusiuni (atat umane cat si economice) serioase si grave, nu doar asupra actului medical si a celui de justitie, cat si asupra intregii societati, dorim si pe aceasta cale, sa tragem un semnal de alarma factorilor de decizie si cerem, conform pricipiului recunoasterii activitatii cu grad sporit de dificultate, pastrarea drepturilor castigate", se mai arata in comunicat.

Legea salarizarii unitare este in dezbatere publica pana saptamana viitoare.

C.B.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#medici legisti legea salarizarii , #legea salarizarii