PSD repeta OUG 13

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 10 Aprilie 2017, ora 08:55
13349 citiri
PSD repeta OUG 13

Inteleg ca astazi ar urma sa se intample minunea: dezvelirea proiectului Legii salarizarii bugetarilor, la fel ca aceea a unei statui din care pana acum am vazut cate un deget, varful nasului sau o bucatica din crestetul capului. Iar parlamentarii coalitiei ar urma sa se alinieze pentru a semna la ordin minunatia.

Nevazand decat niste desene facute la tabla ba de Liviu Dragna, ba de Olguta Vasilescu, nu cred ca e cineva care poate spune cu certitudine daca legea e buna sau nu, daca viitoarele cresteri de salarii sunt sustenabile sau nu. Pentru ca intrebarea aceasta este, nu daca sunt necesare cresteri, un lucru unanim acceptat si dorit.

Lipsa de transparenta este cea dintai mare, imensa problema a acestei legi, o problema care si justifica valul de scepticism cu care a fost intampinata. Mi se pare inadmisibil ca pana in acest moment, adica dincolo de termenul pana la care, conform programului initial anuntat, proiectul ar fi trebuit sa fie adoptat de guvern, deci cu intreaga procedura de consultare si avizare parcursa, nimeni, nici sindicate, nici specialisti in domeniu, sa nu fi vazut documentul in ansamblul lui.

Teoretic, sigur ca maririle anuntate ba pentru medici, ba pentru soldati suna foarte bine, principiile despre care dna ministru Vasilescu se lauda ca le-a discutat cu sindicatele de la inceput pot fi corecte, dar de cand lumea diavolul sta in detalii, in acele paragrafe ale legii care pot arunca in aer categorii profesionale, voluntar sau nu. Pentru ca in cazul actelor normative extrem de complexe, cum este o lege a salarizarii, e practic imposibil sa nu scape cate ceva. Iar rolul consultarii, al dezbaterii este si sa faca aceste corecturi in timp util.

Faptul ca proiectul de lege nici nu va mai fi promovat de guvern, desi este in mod evident produsul 100% al Ministerului Muncii, nu vad ce alta explicatie poate avea decat tocmai eludarea acestui mecanism de dezbateri si consultari. Si nu vad ce alt motiv ar face necesara eludarea, decat existenta acestor diavoli in detalii. Si daca ei trebuie ascunsi inseamna ca sunt premeditati.

Explicatia data de liderii PSD, cum ca asa ar merge mai repede pentru ca se va face o singura dezbatere in Parlament in loc de doua, e o mare pacaleala, pentru ca nu e deloc acelasi lucru.

La nivelul guvernului discutiile sunt cu grupul de specialisti care fac efectiv legea, care ajusteaza ansamblul in functie de fiecare modificare astfel incat intregul sa ramana coerent. La nivel parlamentar, daca din discutiile din comisie apar amendamente, si asta numai daca si le asuma vreun parlamentar, nu exista nici aparatul de lucru si nici baza de date necesara care sa calculeze efectele pe ansamblu legii si sa le armonizeze cu restul.

Aceasta este o lege extrem de tehnica, cu corelari pe orizontala si verticala ca niste rotite care se imbina asa ca orice modificare intr-un punct poate sa propage efecte in toate directiile. Deci ori este exclusa orice modificare si dezbaterea parlamentara e o mare pacaleala, ori legea trebuie intoarsa la fiecare modificare in minister pentru recorelari, ceea ce in loc sa scurteze procesul il va lungi.

Dna Vasilescu pretinde ca a discutat cu toate sindicatele de ramura si toata lumea e multumita. Eu, dimpotriva, n-am prea vazut sindicalisti multumiti. Unii pareau asa in prima faza, dupa care le-a trecut, probabil pe masura ca au analizat si socotit.

Unul dintre cei mai duri opozanti este liderul Confederatiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu, care a si cerut demisia ministrului Muncii. De ce anume se teme, Bogdan Hossu a explicat intr-un interviu pentru Ziare.com, pe vremea cand inca astepta sa vada proiectul legii inainte de adoptare in guvern.

Dna Vasilescu spunea, cu aroganta, ca dl Hossu este lider de confederatie nu de sindicat, o confederatie care contine si angajati din privat, in timp ce domnia sa nu vorbeste decat cu bugetarii. Ba chiar a lasat sa se inteleaga ca liderul Cartel Alfa ar avea niste interese necurate cu privatii.

Pe langa faptul ca acest tip de instigare a bugetariilor impotriva privatilor si invers mi se pare de-a dreptul o ticalosie, acest discurs denota, in opinia mea, ca dna Vasilescu habar nu are de functionarea economiei. Nu intelege ca sectorul privat este puternic afectat de legea salarizarii, pentru ca salariile din sectorul bugetar pun presiune pe cele din mediul privat, o presiune care poate duce la concedieri sau falimente.

Apoi, daca mediul bugetar va fi mai bine platit decat cel privat se va ajunge la situatia paradoxala a unei batalii nefiresti pe o zona care nu poate si nu trebuie sa absoarba forta de munca excesiva. Sa nu uitam ca zona bugetara este sustinuta financiar de sectorul economic, preponderent privat, deci putin mai mult respect al ministrului Muncii pentru zona care hraneste practic bugetul si bugetarii cred ca ar fi indicat.

Si tocmai pentru ca inteleg aceste lucruri, liderii sindicali sunt sceptici si/sau critici. Adica sunt cu mult mai rationali si responsabili decat guvernantii. Da, e un paradox ca sindicalistii sa spuna "e prea mult, nu aveti de unde, destabilizati corabia si generati conflicte sociale", iar guvernantii sa zica "lasa asa", fara sa ofere nicio explicatie credibila pentru acest optimism.

Si stiti ce cred ca arata acest paradox? Ruptura dintre un PSD care considera societatea, ma scuzati, proasta, dispusa sa inghita nemestecata orice galusca daca e frumos ambalata, si societatea care s-a maturizat mult, a devenit cu mult mai exigenta, realista si greu de pacalit. PSD e pe cale sa pateasca ce a patit si cu OUG 13, cand a comis aceeasi eroare de evaluare.

De altfel, si modus operandi al puterii e ca in cazul OUG 13: lucram pe ascuns pana va punem in fata faptului implinit, pe care incercam sa-l cosmetizam cu manipulari si instigari.

Cum ei nu invata nimic, ma tem ca singura sansa e ca noi sa nu lasam garda jos si sa ne obisnuim ca asa vor cam arata urmatorii trei ani si jumatate: cu mana pe portofel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#proiect lege salarizare bugetari , #legea salarizarii