Riscurile concrete de miliarde de euro ale noii legi a salarizarii

Vineri, 09 Iunie 2017, ora 20:18
3870 citiri
Riscurile concrete de miliarde de euro ale noii legi a salarizarii
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentul a aprobat miercuri noua Lege a salarizarii unitare, insa evolutia proiectului de la initiere si comunicare, si pana la votul final nu e deloc linistitoare pentru contribuabil.

O dovedesc nu doar calendarul concret angajat de guvern in a mari salariile si care cere garantia unei respectari din punct de vedere juridic, ci si (sau, mai ales) experienta.

Intre anii 2012 si 2016, Romania a platit nu mai putin de 10,1 miliarde de lei (aproximativ 2,25 miliarde de euro) catre salariatii care au castigat in instanta despagubirile pentru neonorarea de catre stat a prevederilor legislative privind salariile: prevederi legislative create de acelasi stat.

Numai in 2016 statul a platit titluri executorii de 4,1 miliarde de lei - adica aproximativ 900 de milioane (noua sute de milioane) de euro.

Datele pe care le folosim sunt calcule proprii pe cifrele si sintezele Institutului National de Statistica, coroborate cu cele ale Eurostat - cu o precizare esentiala: aceste miliarde chiar s-au platit, se platesc si vor fi platite in continuare catre tot felul de categorii de bugetari, pe langa salariile curente.

Suma totata castigata in instanta intre 2011 - 2016 a fost de 13,9 miliarde - fara a socoti ce vine din urma pentru anul 2017.

Sursa acelui rau se afla acum la guvernare: Premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu, supravietuia la guvernare cu sprijinul Neexplicit al PSD.

Niciodata decidentii nu au platit - material sau moral.

Dl.Calin Popescu Tariceanu e azi presedinte al Senatului, copresedinte al majoritatii si un cetatean cu afaceri prospere. Are pareri care se transforma in legi, are viziuni economice, aduna, taie, imparte, pozeaza, legifereaza.

Dl. Liviu Dragnea - interfata PSD cu teritoriul si cu masele la acea vreme - astazi dubleaza, tripleaza, ofera, prospera.

Niciunul dintre decidentii aflati astazi la baza oricarei legi nu raspunde pentru miliardele de euro - bani concreti scosi din dezvoltare, din investitii si chiar din salarii distribuite potrivit unui algoritm de societate - ba chiar o pot lua de la capat.

Cei 3 miliarde de euro - castigati (pana acum - si din care s-au platit deja 2,25 miliarde de euro) in Justitie ar fi putut insemna:

  • construirea a 1.000 (una mie) spitale (cate 24 in fiecare judet, ca sa ajunga la toata lumea) - chiar in eventualitatea ca jumatate din suma ar fi fost delapidata romaneste la licitatii
  • s-ar fi construit 260 km de autostrada (chiar luand in calcul ca pretul per kilometru e romanesc - adica dublu fata de Bulgaria si Slovenia) - in eventualitatea ca s-ar fi construit totul integral cu bani de la buget si nu cu aport din fondurile europene

Atentie la angajamentele si termenele din noua Lege a salarizarii unitare: Totul se plateste. De catre noi.

Citeste mai multe despre Cifrele seci si banii pesin ai iresponsabilitatii institutionalizate: Riscurile concrete de miliarde de euro ale noii legi a salarizarii pe site-ul CursDeGuvernare.ro.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#riscuri legea salarizarii, #legea salarizarii Dragnea Tariceanu , #legea salarizarii