Romania, in mijlocul furtunii globale

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 15:55
7899 citiri
Romania, in mijlocul furtunii globale

Dintr-un anumit punct de vedere, vacanta prelungita a politicienilor de la Bucuresti e o binecuvantare. In lipsa valurilor pe care ai nostri le fac de cele mai multe ori pentru nimic, avem ocazia sa digerem mai bine evenimentele care schimba fata lumii asa cum o stiam pana acum.

Reluarea activitatii de prin ministere si administratia centrala s-a produs lent si parca doar pentru cele mai grave urgente, cum ar fi initierea procedurilor de extradare a fugarului Sebastian Ghita - omul care pare sa fi paralizat pentru moment scena politica romaneasca.

Dincolo de emotiile provocate de prinderea si eventuala intoarcere in tara a celui care ar putea provoca inca un cutremur la varful unor institutii, am mai aflat ca legea care ar fi trebuit sa fie piatra de temelie a guvernarii PSD - salarizarea unitara - se mai amana inca o tura si e foarte probabil ca proiectul sa aiba aceeasi soarta cu legea din 2010: Magnifica in forma, vitala pentru viitorul tarii si o urgenta pentru dezvoltarea durabila la care visam de atata timp, doar ca inaplicabila si o imposibilitate de pus in practica.

Singurul lucru pe care l-am aflat dupa ce a trecut Pastele este ca depunerea proiectului in Parlament s-a amanat din nou, acum fara niciun orizont de asteptare. Totusi, doamna Olguta Vasilescu e sigura sigura ca se va aplica de la 1 iulie.

Faptul ca legea salarizarii unitare ar trebui sa fie elaborata in Parlament este poate testul cel mai important, ultim intr-un anumit sens, pe care institutia care ar trebui sa fie inima democratiei noastre il va da in aceasta legislatura.

De ce este crucial acest test, dincolo de importanta legii in sine? Pentru ca este o uriasa ocazie de recredibilizare pe care Parlamentul nostru o are dupa ani si ani in care institutia s-a compromis si autosubminat. Rezultat la care au pus umarul majoritatea celor care l-au populat, in primul rand, dar la care au contribuit si cei care au incercat sa-l "curete" din afara stigmatizandu-l si transformandu-l astfel in oaia neagra a societatii.

Daca ar trebui sa ne speriem cu adevarat de referendumul care a avut loc in Turcia duminica trecuta, in urma caruia presedintele Recep Erdogan a capatat puteri crescute, iar Parlamentul va fi redus la rol decorativ, putem sa o facem in primul rand pentru ca, treptat dar sigur, si Romania devine un teren care are tot mai multe conditii proprice nasterii in viitor a unui astfel de regim.

Daca Parlamentul abandoneaza complet rolul de reprezentant al intereselor cetatenilor care l-a investit cu putere si legitimitate, rupandu-se si mai mult de realitatea pe care ar trebui sa o apere, atunci e de asteptat ca, daca in viitor se va gasi cineva care sa faca o astfel de propunere de reducere sau desfiintare a Parlamentului, ea sa fie primita cu maxim de entuziasm si speranta la urne.

O idee care ar putea sa vina chiar mai repede decat ne-am putea astepta sau anticipa acum, cu atat mai mult cu cat modificarile constitutionale angajate de Erdgoan la referendum, care altfel au provocat destula panica la Bucuresti, au fost salutate de insusi presedintele SUA, Donald Trump, care i-a transmis felicitari omologului sau turc.

Cum citesc si ce inteleg liderii si politicienii de la Bucuresti din evenimentele care se petrec sub ochii nostri si care schimba fata lumii in chipuri imposibil de recunoscut, greu de spus. Cert e ca raspunsurile si actiunile lor nu ne ofera nici cea mai mica siguranta ca ar sti macar incotro vor sa ne conduca.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#PSD amana legea salarizarii, #rol Parlament Romania , #legea salarizarii
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
pace & bucurie! maririle de salarii & pensii plus anularea taxelor!!