Salariile bugetarilor - misiune imposibila

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 22 Mai 2016, ora 12:16
7685 citiri
Salariile bugetarilor - misiune imposibila

Vad o mare iritare iscata de ordonanta privind salariile bugetarilor pregatita de Guvernul Ciolos. De ce cresterile sunt substantiale doar in Sanatate, nu si in Educatie? Profesorii se pregatesc de proteste si este luata in calcul inghetarea anului universitar.

Era o situatie previzibila chiar fara a fi stimulata de interese politice. Niciun guvern, nici macar unul cu sustinere politica solida, ceea ce nici macar nu e cazul Guvernului Ciolos devenit al nimanui, nu ar fi putut rezolva printr-un act normativ care sa multumeasca pe toata lumea un haos creat in 26 de ani de ani de masuri aberante cu efecte aberante.

Si motivul e simplu, explicat de Bogdan Hossu, intr-un interviu acordat Ziare.com cu ceva vreme in urma. O grila corecta de salarizare arata ca o piramida in care raportul dintre baza si varf trebuie sa fie precis, 1 la 8 sau 10 sau 12 sau cat o fi. Si apoi trebuie stabilite raporturile, coefincientii, intre baza si fiecare dintre straturile piramidei.

Acum la noi insa raportul dintre baza si varfuri este haotic. Potrivit legii in vigoare, coeficientul e 1 la 15, iar baza e 600 de lei. Daca imparti 21.000 lei cat are Presedintele la 600 iti da 35, adica mai bine de dublul coeficientului maxim legal.

Si atunci ca sa realizezi piramida ai doua variante. Cea mai corecta este sa stabilesti baza si tai varfurile pana la raportul pe care il decizi. Dar sa tai din varfuri nu se poate pentru ca acolo sunt cocotati cei mai puternici, e mufata toata clientela, daca te atingi de asa ceva zbori instantaneu.

A doua varianta este sa ridici baza pana intra in raportul stabilit cu varfurile. Dar pentru asa iti trebuie niste rezerve financiare uriase, pe care cu siguranta Romania nu le are si nici nu vad cum le-ar putea avea prea curand.

Deci singura solutie fezabila este aceea aleasa de ministrul Paslaru: elimini discrepantele majore din interiorul institutiilor si alegi un domeniu strategic pe care sa il pui cat de cat la punct.

De ce a fost aleasa Sanatatea? Pentru ca acolo suntem dincolo de zona rosie. Acolo se moare. Daca nu opresti cumva exodul medicilor si al asistentelor medicale pui in discutie supravietuirea fizica a acestui popor.

Suntem intr-un deficit urias mai ales in anumite specialitati medicale cheie. Si fiindca tot sunt la moda infectiile nosocomiale trebuie stiut ca fara personal suficient nici cu ele nu te poti lupta, pentru ca nu poti avea personal dedicat celor infectati sau colonizati cu bacterii periculoase, pentru ca personalul suprasolicitat inevitabil incalca masurile de igiena la trecerea de la un pacient la altul.

Si eu cred ca de la sanatate trebuia inceputa treaba nu pentru ca educatia era neimportanta pentru natiune, ci pentru ca sanatatea este o chestiune imediata, literalmente de viata si de moarte.

Ce sunt convinsa ca enerveaza insa sistemul bugetar chiar mai mult decat aceasta prioritizare este invocarea citeriilor de performanta pentru acordarea de bonusuri. Daca pentru un om care lucreaza in mediul privat acest tip de recompensare anuntat de premier este o chestiune normala, in zona bugetara nu-i chiar asa.

Sincer vorbind, toata functionarimea care se plange de lefurile mici daca era doritoare de bani mai multi pe munca serioasa ma gandesc ca trecea in privat. Intotdeauna m-am intrebat de ce desi salariile sunt mici pe posturile din administratie e mereu concurenta cu mult mai mare decat pentru posturi in privat.

Unde cred ca a gresit Guvernul Ciolos a fost ca a creat asteptarea unei legi noi care sa rezolve problema sistemului bugetar, o asteptare total nerealista. Probabil ca dupa ce a pus mana pe cifre premierul a realizat asta, dar era nitel tarziu deja. A si facut o prima alegere foarte proasta a unui ministru al Muncii initial, incapabil sa explice si sa aplice niste principii simple.

Asa ca dl Paslaru a venit si a facut in timp record cam ce se putea face in conditiile date.

Si daca vrem sa fim realisti pe deplin, daca nu mai vrem sa visam la baghete magice ar trebui sa intelegem ca asa cum arata acum salarizarea bugetarilor nici nu va fi posibila o rezolvare globala decat in timp foarte lung, cu inevitabile prioritizari sau daca va aparea guvernul dispus sa isi puna pielea la bataie ca sa taie varfurile pentru o corecta raportare la baza in limita resurselor existente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Ciolos salarii bugetari, #legea salarizarii educatie sanatate , #legea salarizarii