Sindromul de lehamite

Luni, 24 Aprilie 2017, ora 20:56
6707 citiri
Sindromul de lehamite

Dragnea, Olguta Vasilescu si cei mai multi lideri PSD sustin ca noua lege a salarizarii este atat de fascinanta incat, atrasi de viitoarele salarii marite, tinerii specialisti si indeosebi medicii vor renunta sa-si mai caute norocul in lumea larga, ramanand definitiv in tara.

Nu numai atat, chiar si cei plecati deja, cand vor afla ispititoarele salarii prevazute sa creasca treptat pana in anul 2021, vor abandona tentatia Occidentului si se vor indrepta inapoi, catre patria muma.

In opinia mea, trebuie sa fii ori naiv, ori obsedat de idei fixe, ca sa-ti inchipui asa ceva. Sigur ca un salariu motivat atrage orice tanar absolvent, dar nu-i un secret pentru nimeni faptul ca, atat pe vremea dictatorului, cat si dupa aceea, principalul motiv pentru care ne plecau specialistii era lehamitea.

Ma pun in situatia romanului care, inainte de '90, obtinea cu chiu cu vai aprobare sa viziteze Occidentul. Se intorcea de acolo fascinat, dar nu de salarii sau de alte venituri ale populatiei. Il fascina tot ce vedea acolo, tot ce era altfel decat la noi.

Il electriza viata trepidanta, il uluia atentia deosebita cu care il tratau functionarii si prestatorii de servicii, il incanta reteaua autostrazilor, viteza trenurilor, curatenia din tramvaie si autobuze, il impresionau cartile din librarii sau din biblioteci, il desfata multimea ziarelor, varietatea filmelor, a programelor tv si multe altele.

Nutresc convingerea ca salariul atractiv din Occident este doar un motiv subsidiar al tanarului emigrant. El, care a optat sa ajunga specialist, este dornic sa le demonstreze semenilor cum se pune in slujba lor, castigandu-le respectul.

Dar cu ce poate el sa se puna in slujba semenilor medicul din tara sa, cand dezinfectantii din spitale sunt diluati, cand medicamentele contra cancerului nu se importa decat dupa scandalul provocat de lipsa lor, cand sectii spitalicesti intregi stau nefolosite din lipsa de aparatura sau de personal, cand regulile de examinare a elevilor sau absolventilor se schimba de la un an la altul?

Introducand cardul de sanatate in sistem, un fost ministru al Sanatatii ne asigura atunci la televizor ca acest cadru functioneaza ireprosabil in intreaga Europa. Sunt convins ca spunea adevarul, dar la noi cardul se blocheaza aproape saptamanal. Explicatia care s-a dat pare halucinanta: contractul cu firma care face mentenanta sistemului a expirat, iar inchierea unui alt contract inseamna o licitatie, care dureaza.

Toate guvernele ne-au cerut sa avem incredere in sistemul de sanatate, dar cand a avut nevoie de operatie, un fost prim ministru s-a dus in Turcia, nu la Spitalul Floreasca. Si chiar un fost presedinte al tarii, tot pentru o interventie chirurgicala, s-a deplasat rapid la Viena.

Revin la salariul care este o motivatie a emigratiei, dar care nu e nici singura si poate nici cea mai dureroasa. Nu trebuie sa fii mare specialist, ca sa observi ca majorarea exorbitanta a salariilor, chiar si esalonat pana in 2021, inseamna mai putine autostrazi, trenuri de mare viteza, medicamente de stricta necesitate, avioane, aeroporturi si multe altele de care o tara europoeana are nevoie.

Am avut curiozitatea sa citesc ce cuprinde progrmaul de guvernare al PSD la capitolul autostrazi. Te umfla rasul. Parca l-a facut Bula, nu Dragnea. Merita sa redau partial si foarte pe scurt din program:

Finalizarea cu prioritate a axei Constanta - Nadlac (Coridor IV)

Finalizarea Autostrazii Transilvania.

Autostrada est-vest (Montana)

Frumos, dar cea dintai include multdiscutata si dificila portiune Sibiu-Pitesti. Cea de a doua include portiunea la fel dificila Comarnic-Brasov. Cea de a treia prevede o sectiune Tg. Neamt-Iasi-Ungheni cu executia in anii 2019-2022 si o sectiune Tg. Mures-Tg Neamt, unde pana in 2019 s-a prevazut studiul de fezabilitate si proiectul tehnic. Dupa 2019, Dumnezeu cu mila, ca programul nu precizeaza.

Dar, ca la noi, la nimeni: daca lucrarile nu incep imediat in 2019, studiul de fezabilitate si proiectul tehnic isi pierd valabilitatea si vor trebui facute altele. Alt program de guvernare? Pariez ca da!

Tinand seama de faptul ca, in cateva decenii, s-au executat 733 km de autostrada (din care 110 km inainte de 1990) incepi sa te intrebi nu numai daca aceste prevederi sunt hazardate, ci pui un mare semn de intrebare asupra intregului program.

Si ma indoiesc ca tanarul care isi cauta un job unde sa se realizeze profesional, isi va risca intreaga cariera pe altarul unui program care nu dovedeste ca in Romania se poate schimba ceva. Dimpotriva, isi va face bagajul si o va sterge cat mai repede, simtind cum il preseaza o lehamite de nedescris.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Programul guvernare PSD autostrazi, #Legea salarizarii unitare salarii medici , #legea salarizarii