Basescu il mustra pe Arafat si se opune angajarii raspunderii Guvernului pe legea Sanatatii

Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 20:57
8761 citiri
Basescu il mustra pe Arafat si se opune angajarii raspunderii Guvernului pe legea Sanatatii
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu l-a criticat luni seara pe fondatorul SMURD, secretarul de stat Raed Arafat, pentru faptul ca face declaratii publice impotriva noii legi a Sanatatii si acuza Guvernul de "interese clientelare" in loc sa vina cu observatii pertinente.

Totodata, presedintele s-a opus ideii angajarii raspunderii guvernului pe noul proiect de lege a Sanatatii.

Seful statului a intervenit telefonic intr-o emisiune la Realitatea TV in care Raed Arafat, in calitate de invitat, lansase acuzatii mai mult sau mai putin voalate la adresa conducatorilor sistemului sanitar.

Traian Basescu i-a reamintit acestuia ca au avut o discutie telefonica pe tema noii legi a Sanatatii, pe parcursul careia i-a cerut secretarului de stat din Ministerul Sanatatii sa ii transmita ministrului toate observatiile sale pe tema serviciului de Urgenta din Romania, contribuind astfel la imbunatatirea proiectului legislativ.

"Acesta a fost si motivul telefonului meu. Contributia dumneavoastra care este? Un scandal public si dezinformarea populatiei?", l-a intrebat presedintele pe Raed Arafat.

Traian Basescu a continuat citind art.66, alin.10, din noua lege, care prevede ca "asistenta medicala se asigura gratuit tuturor pacientilor, indiferent de statutul de asigurat al acestora".

Seful statului a mai precizat ca SMURD-ul nu va avea nicio problema, el aflandu-se la Ministerul de Interne, fiind atasat Unitatii de Pompieri, Interventii in Caz de Urgenta.

De asemenea, presedintele i-a reprosat medicului Arafat faptul ca se arata deranjat de privatizarea unor servicii de ambulanta si de urgenta, de achizitionarea de salvari pe bani privati.

In replica, Raed Arafat a spus ca noua lege permite ca fondurile publice limitate de care dispune Ministerul Sanatatii sa fie disputate intre serviciul de urgenta de stat si cel privat. "Sectorul public va scadea ca putere si ca si capacitate de interventie", a punctat Arafat.

La randul sau, presedintele a replicat ca legea asigura asistenta de urgenta gratuita si ca orice Guvern care va veni la putere va trebui sa puna la dispozitie fondurile necesare in acest scop.

"Avem in program achizitia de 1.200 de ambulante? De ce m-ar supara daca statul achizitioneaza doar 800 si 400 ar fi ale sectorului privat? Cu banii pe 400 de ambulante platesc alte servicii(...) Plecati de la o premisa foarte gresita", a mai spus Traian Basescu, acuzandu-l pe Raed Arafat ca induce o impresie gresita in opinia publica.

"Cea mai corecta abordare este sa se prezinte la ministru cu observatiile dansului si nu sa creeze o psihoza publica ca acest Guvern, ticalos de altfel - nu, domnul Arafat? -, vrea sa distruga sistemul de ambulanta sa-l dea la niste 'golani privati'. Nu? Punem in ghilimele. Daca asta e mesajul, gresiti domnule doctor, si este mincinos si incorect", a acuzat Basescu, continuand: "Este un mesaj ticalos, aceasta lege este necesara, cel mai bun lucru pentru un secretar de stat este sa o explice si sa o imbunatateasca. Corect este sa contribuiti la imbunatatirea legii nu sa atacati", a conchis Traian Basescu.

Interventia sefului statului l-a facut pe Raed Arafat sa declare ca, in aceste conditii, se gandeste serios sa demisioneze.

"Am sa ma gandesc, vad ca deranjez si deranjez serios. (...) Eu cred ca pana maine trebuie sa ma gandesc foarte serios sa vorbesc din afara sistemului(...)Nu ma apar pe mine, eu maine pot sa imi gasesc un loc imediat si cu plata mai buna. Este clar ultima batalie pentru dezvoltarea unui sistem de urgenta in Romania", a declarat Raed Arafat, inainte de incheierea emisiunii.

Traian Basescu revine: Unificarea serviciilor de sanatate in UE e o chestiune de luni

Presedintele a tinut sa revina cu o interventie telefonica in direct si in urmatoarea emisiune de la Realitatea TV, care a avut acelasi subiect.

"Chiar sunt hotarat sa apar acest proiect de lege", a precizat inca de la inceput seful statului, subliniind faptul ca legea "etichetata ca fiind realizata in laboratoarele de la Cotroceni" a fost de fapt redactata de "o echipa de foarte buni specialisti, daca nu cei mai buni".

"Nimeni nu a afirmat ca este o lege perfecta, dar trebuie discutata relaxat, nu trebuie transformata de demnitarii Ministerului Sanatatii intr-o rampa de aparare a unui sistem perfect. Sunt oameni care mor si la care nu ajunge niciun mijloc de salvare in Romania. (...)Singurul lucru pe care il deschide aceasta lege - ambulante private, UPU autorizate si in alte spitale", a afirmat presedintele.

Totodata, acesta a atras atentia asupra faptului ca noua lege tine cont de "ce urmeaza sa se intample in anii urmatori".

"Foarte curand urmeaza momentul in care orice cetatean roman sa poata fi tratat oriunde pe teren european. Unificarea serviciilor de sanatate in UE e o chestiune de luni, de 1-2 ani. Nu putem ramane intr-un sistem sanitar rigid", a mai spus presedintele, transmitandu-i fondatorului SMURD ca in ceea ce priveste sistemul sanitar "suntem departe de a fi perfecti".

In ceea ce il priveste pe Raed Arafat, presedintele a apreciat ca acesta "are niste puncte de vedere stangiste", potrivit carora numai statul trebuie sa fie implicat in sistemul de urgenta.

"Iar eu ii spun ca toata Europa demonstreaza ca sistemele mixte sunt optime, alte state au privatizat sistemul de urgenta complet", a mai spus Traian Basescu, cerandu-i lui Raed Arafat ca, in loc sa demisioneze, mai bine sa identifice normele ce ar trebui prevazute in noul proiect si care ar face din sistemul privat un participant corect la competitia cu sistemul de stat in domeniul asistentei medicale de urgenta.

In incheiere, presedintele a transmis si guvernului un mesaj, spunand ca, in opinia sa, angajarea raspunderii pe noua lege ar fi incorecta.

"Ar fi o mare greseala, legea trebuie dezbatuta in Parlament, iar pana atunci dezbatuta public cu buna credinta. Asta e tot", a spus Traian Basescu.

Intrebat de moderatorul emisiunii daca ar fi de acord cu demisia anuntata de Raed Arafat, presedintele a spus ca nu isi doreste asa ceva, dar, daca un ministru nu se intelege cu secretarul de stat, unul dintre cei doi trebuie sa plece, asa cum s-a intamplat si in cazul Sebastian Lazaroiu, fostul ministru al Muncii.

"Astept ca domnul Raed Arafat sa isi intelega misiunea de secretar de stat", a mai punctat seful statului, precizand ca nu are de gand sa discute personal cu cel pe care l-a criticat atat de dur. "De la Raed Arafat pana la mine mai este ministrul Sanatatii, mie poate sa imi trimita un memoriu", a mai atentionat seful statului.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Basescu Raed Arafat, #Basescu legea sanatatii, #Basescu serviciu urgenta spitale , #Legea Sanatatii