Cum sustine un secretar de stat noua Lege a Sanatatii - Interviu

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 07:57
6018 citiri
Cum sustine un secretar de stat noua Lege a Sanatatii - Interviu
Foto: Arhiva

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Cristian Anton Irimie, a vorbit intr-un interviu acordat Ziare.com despre noua Lege a Sanatatii, beneficiile transformarii spitalelor in fundatii si societati comerciale si necesitatea reformei in acest sistem.

Cristian Anton Irimie sustine ca sectorul de stat nu va pierde in concurenta cu cel privat, deoarece "viata a dovedit ca, acolo unde exista concurenta, exista cresterea calitatii".

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii ne-a mai spus ca "noua legislatie va oferi unui pacient un pachet de servicii foarte clare, spitalul va trebui sa discute cu companiile de asigurari private, iar sefii spitalelor nu se mai vor mai putea adresa pentru suplimentari de fonduri sefilor de case judetene de sanatate ca pana acum".

Cristian Anton Irimie sustine ca prin noua Lege a Sanatatii initiatorii ei urmaresc "nu doar sa se imbunatateasca activitatea in spitale, ci isi doresc, totodata, sa creasca aprecierea profesionistilor in sistem, sa termine cu egalitarismul".

Ce puncte vulnerabile se afla in actualul proiect al Legii Sanatatii? Aveti propuneri de imbunatatire? Si daca da, care ar fi acestea?

Deocamdata legea este in dezbatere publica, nu putem spune ca are sau nu puncte vulnerabile, nu putem spune care vor fi punctele tari. Asteptam de la toti participantii la aceasta dezbatere publica sa ne dea opiniile lor, sa le analizam, sa reusim sa facem un proiect acceptat de toata lumea.

Care sunt potentialele avantaje sau dezavantaje ale introducerii concurentei in sistemul de medicina de urgenta? Pierde sectorul de stat din concurenta cu sistemul privat?

Niciodata. Viata a dovedit ca, acolo unde exista concurenta, exista cresterea calitatii si noi asta dorim, calitate in interesul pacientului.

Va avea mai putina complementaritate sistemul de urgenta, asa cum acuza domnul Raed Arafat?

Nu cred. Va fi de vazut, dar nu cred.

In ce masura se va imbunatati activitatea in spitale in urma noii legi?

In primul rand, ne dorim nu doar sa se imbunatateasca activitatea in spitale, ci dorim, totodata, sa creasca aprecierea profesionistilor in sistem, sa terminam cu egalitarismul. Sunt oameni care muncesc si care sunt platiti la fel cu cei care stau. Vrem sa existe diferentierea in functie de competenta profesionala si astfel vom obtine si satisfactia profesionistilor, si a pacientilor.

Ce parere aveti de transformarea spitalelor in fundatii si societati comerciale?

Este un lucru benefic tocmai pentru a scoate spitalele si profesionistii din egalitarismul bugetar pe care il da o grila de salarizare. Al doilea avantaj ar fi ca atunci cand creezi o fundatie sau o societate, managementul devine mult mai responsabil. Este binecunoscuta situatia din spitalele din Romania - un conglomerat de datorii si arierate.

Cum credeti ca vor imbunatati casele private de sanatate prevazute in noua lege a sistemului de sanatate? Care credeti ca ar trebui sa fie criteriile pe baza carora se vor da banii?

Criteriile in baza carora vor fi selectate casele private sunt prevazute in lege, criteriile sunt de competenta si de competitivitate pe care trebuie sa le instaureze in dorinta de a obtine valoare. Sa nu mai lasam totul la mana directorilor de case de asigurari judetene, privatul trebuie sa asigure o competenta crescuta a celor care furnizeaza servicii medicale.

Ce parere aveti despre controversa publica dintre Raed Arafat si Traian Basescu - sunt doua filosofii diferite sau doar interesele lor?

Prefer sa nu comentez.

Care credeti ca va fi impactul introducerii competititvitatii si transparentei in domeniul sanatatii asupra obiceiului impamantenit sub numele de "spaga"?

Buna intrebare, m-am gandit si eu destul de serios la ea. Si am ajuns la concluzia ca in mod sigur va avea un impact pentru ca in momentul in care se introduce si coplata pentru serviciile medicale, iar cetateanul primeste o chitanta dupa vizita la medic, el nu va mai fi in nici un caz dispus sa pluseze.

Iar noua lege a sanatatii introduce termenul de coplata. In plus, atunci cand platesti o asigurare voluntara, dincolo de cea obligatorie, inseamna ca iti exprimi optiunea pentru servicii de calitate si esti dispus sa platesti pentru ele. Iar in respectiva situatie nu mai esti tentat sa dai bani sa ti se schimbe lenjeria de pat, de exemplu. Daca platesti, ai si pretentii la conditii foarte bune.

In plus, firma de asigurari va urmari ce se intampla in spitale, cu asiguratii ei, iar atunci cand vede ca nu se respecta angajamentele asumate, ea ar putea decide sa se retraga din respectivul spital. Spitalul pierde astfel pacienti si, prin urmare, fonduri. Noua legislatie va oferi unui pacient un pachet de servicii foarte clare, spitalul va trebui sa discute cu companiile de asigurari private, iar sefii spitalelor nu se mai pot adresa pentru suplimentari de fonduri sefilor de case judetene de sanatate ca pana acum.

Ar fi o varianta proasta pastrarea actualului sistem de sanatate - e absolut necesara reforma?

Reforma este absolut necesara. 60% din populatia Romaniei e nemultumita de sistemul de sanatate, 80% din profesionistii din Romania sunt nemultumiti de conditiile in care muncesc. In ultimii ani, fondurile investite in sanatate au crescut substantial, dar satisfactia pacientilor a scazut simtitor. Atata timp cat noi, din 2005, am tot platit arierate la spitale, iar acestea se refac an de an, ca din apa, e clar ca avem o deficienta.

De aceea, o schimbare a modului de administrare a sistemului se impune, precum si controlul extrem de exact asupra banilor din sistem.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#secretar stat Cristian Irimie, #Legea Sanatatii scandal, #Legea Sanatatii Raed Arafat, #Legea Sanatatii Traian Basescu , #Legea Sanatatii