IPP, despre Legea Sanatatii: Romanii trebuie sa-si cunoasca drepturile - Interviu

Duminica, 15 Ianuarie 2012, ora 14:57
4229 citiri
IPP, despre Legea Sanatatii: Romanii trebuie sa-si cunoasca drepturile - Interviu
Foto: savepottstown.com

Indiferent de partidul care o initiaza, indiferent de orientarea politica - ca e din Opozitie sau ca e de la Putere - , indiferent de partizanatele de la Ministerul Sanatatii, Romania are nevoie de o lege a Sanatatii.

Insa Romania nu are nevoie de orice lege a Sanatatii, ci de un proiect legislativ care sa reformeze, intr-adevar, sistemul medical muribund. Presedintele Traian Basescu ne-a acuzat, in aceeasi conferinta in care i-a cerut premierului Emil Boc sa retraga Legea Sanatatii din dezbatere, ca nu vrem reforma.

Gresit! Reforma o vrem, dar trebuie sa ajungem in punctul in care sa putem stabili daca niste propuneri legislative sunt cu adevarat reformatoare sau nu. Or, ca sa ajungem sa supunem un astfel de proiect unei dezbateri publice, trebuie, mai intai, sa ne cunoastem drepturile, considera directorul Institutului pentru Politici Publice (IPP), Violeta Alexandru, intr-un interviu acordat Ziare.com inainte ca Legea Sanatatii sa fie retrasa.

Pe 11 ianuarie ati remis un comunicat de presa potrivit caruia pozitia IPP este urmatoarea: IPP respinge proiectul Legii Sanatatii. Mai mult, spuneti ca nu sunteti de acord ca Guvernul condus de premierul Emil Boc sa-si asume raspunderea pe actul care ar urma sa normeze modul in care va functiona sistemul medical din Romania, in forma actuala. Ce aveti de gand sa faceti, practic, in caz ca se va intampla acest lucru?

Declaratia Institutului a fost aceea ca respinge proiectul de lege in forma actuala - practic sunt o serie de sectiuni/titluri din lege care necesita imbunatatiri semnificative, altele care, in principial, nu pot fi amendate intrucat contin principii injuste pentru pacienti, in opinia IPP.

Boc i-a bagat in sedinta pe democrat-liberali: PDL va avea propria Legea a Sanatatii

Conform ultimelor declaratii facute atat de Ministrul Sanatatii, cat si de presedinte in legatura cu tema Legii Sanatatii, aceasta nu ar face obiectul asumarii raspunderii guvernamentale, ci va ramane inca o perioada in dezbatere publica la Minister, urmand ca apoi sa isi urmeze parcursul legislativ in Parlament.

Speram ca si apelul IPP sa conteze intr-o decizie politica ce va trebui luata la un moment dat, in ce priveste procedura de adoptare. IPP va monitoriza, asa cum a facut-o si in cazul altor proiecte de lege initiate de Guvern, intreg parcursul legislativ si va formula, acolo unde acest lucru este posibil, amendamente pe care le va inainta atat Guvernului, cat si ulterior parlamentarilor, cand legea va ajunge pe masa Parlamentului.

In acelasi comunicat atrageti atentia ca proiectul este supus dezbaterii publice in lipsa unor informatii cheie. Considerati ca ar fi nevoie ca oamenii sa fie informati si altfel decat online de catre IPP in legatura cu prevederile noii Legi a Sanatatii? Spun asta pentru ca nu toti romanii au acces la Internet, nu toata presa scrisa da comunicatele IPP. In schimb, noua Lege a Sanatatii ii va afecta pe toti romanii.

IPP a atras atentia asupra faptului ca din dezbaterea publica lipsesc o serie de categorii de informatii cheie pentru ca pacientii sa evalueze utilitatea modificarilor propuse din perspectiva propriilor beneficii.

In opinia noastra, informatii cheie pentru cetateni sunt, in acest moment, continutul pachetului de baza de servicii medicale si costurile actului medical prestat in prezent populatiei. Desigur ca cetatenii ar trebui sa fie informati in legatura cu mult mai multe aspecte din lege, insa macar aceste doua lucruri ar trebui cunoscute de toti romanii care platesc/beneficiaza de servicii medicale in aceasta tara.

Basescu renunta la actualul proiect de Lege a Sanatatii

Prin pozitia publica pe care ne-am asumat-o, am considerat ca este necesar sa tragem un semnal de alarma cu privire la aceste probleme pe care suntem convinsi ca, in afara de presa, l-au preluat si multiplicat si alte structuri care ajung direct la cetateni (ex: asociatiile pacientilor).

Prin urmare, preocuparea IPP este legata de comunicarea publica din partea celor responsabili a cat mai multor informatii pe baza carora fiecare cetatean sa fie lamurit asupra consecintelor schimbarilor si nu de canalele de difuzare a informatiilor (Internet, etc.) asa cum sugerati.

Totodata, IPP someaza Ministerul Sanatatii sa faca public un raport privind starea sistemului inaintea oricarei dezbateri asupra directiei de reforma un sanatate. Din nou: ce veti face, practic, in acest sens?

In mod normal, Ministerul Sanatatii este singura autoritate indrituita sa coordoneze un proces de reformare a legislatiei, de sistem in domeniul sanitar. Faptul ca a existat o comisie prezidentiala formata din specialisti care a elaborat un raport asupra starii Sanatatii nu exonereaza Guvernul - in speta Ministerul Sanatatii - de responsabilitatea de a prezenta public de ce este nevoie de acest proiect de lege, care sunt principalele probleme actuale ale sistemului de sanatate publica si cum isi propune acest proiect sa raspunda la ele.

Asemenea raspunsuri, respectiv initierea unui proiect de lege de reformare radicala a sistemului de sanatate, nu pot fi date in absenta unor analize ex ante - de aici si solicitarea IPP, adresata direct Ministrului, de a face publice aceste informatii, inclusiv prin asumarea oficiala a raportului comisiei prezidentiale.

Nu in ultimul rand, ce le recomandati oamenilor sa faca pentru a-si apara drepturile, banii si sanatatea, in contextul in care noua Lege a Sanatatii va fi adoptata?

Asa cum aratam anterior, un prim pas extrem de important pentru cetateni este acela de a isi cunoaste drepturile in legatura cu accesul la serviciile medicale - ce contine pachetul de servicii pentru care platim contributia la asigurarile de sanatate, care este relatia cu asiguratorul, ce drepturi si obligatii are medicul in legatura cu pacientul etc.

Basescu: Dezbaterea pe Legea Sanatatii a fost marcata de minciuni si manipulare

Un al doilea aspect important este informarea corecta cu privire la introducerea sistemului de asigurari private, ce presupune acest sistem, care sunt riscurile/limitele incheierii unei asigurari de sanatate in functie de varsta, istoric de boala etc.

Pentru toate aceste lucruri este nevoie insa si de concursul mass-media, care ar trebui sa contribuie in mod consistent la dezbaterile asupra acestui proiect de lege si din perspectiva in care cetateanul este afectat, riscul fiind, asa cum s-a vazut, ca dezbaterea sa fie directionata mai degraba inspre subiecte cu miza politica din aceasta lege si mai putin inspre chestiunile de substanta care il intereseaza pe cetatean.

Presedintele Traian Basescu i-a cerut premierului Emil Boc sa retraga Legea Sanatatii din dezbaterea publica

Amintim ca presedinte Traian Basescu, in conferinta de presa sustinuta, vineri, la Palatul Cotroceni, a anuntat ca i-a cerut premierului Emil Boc sa retraga din dezbaterea publica proiectul noii Legi a Sanatatii.

Seful statului a hotarat sa apeleze la aceasta solutie in contextul in care a afirmat ca dezbaterea din ultimele zile a fost marcata de minciuna, manipulare, dezinformare si politizare si a prezentat cateva argumente in acest sens.

De asemenea, Traian Basescu a sustinut ca, desi toata lumea se declara nemultumita de actualul sistem sanitar, atat medicii, cat si pacientii sau ceilalti factori implicati, situatia din ultimele zile arata ca toti acestia nu doresc schimbarea sistemului si se opun reformarii lui prin introducerea unei componente private, care ar fi adus mai multi bani in sistem.

In aceste conditii, seful statului a anuntat ca i-a cerut premierului sa retraga proiectul de lege din dezbaterea publica, aceasta fiind considerata incheiata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#legea sanatatii, #Traian Basescu retras Legea Sanatatii, #Traian Basescu Raed Arafat Legea Sanatatii , #Legea Sanatatii