Lavinia Sandru: Legea Sanatatii e perfectibila, dar necesara

Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 14:46
3678 citiri
Lavinia Sandru: Legea Sanatatii e perfectibila, dar necesara
Foto: Arhiva

Proiectul Legii Sanatatii, retras din dezbatere publica de catre Guvern, la cererea presedintelui Traian Basescu, avea nevoie de imbunatatiri, insa reforma sistemului trebuie neaparat realizata, este de parere Lavinia Sandru, vicepresedinte si purtator de cuvant al UNPR.

"E trist ca s-a ajuns aici, la retragerea legii. Si eu m-am exprimat public ca legea este perfectibila, sunt foarte multe lucruri care trebuie sa se adauge sau sa se scoata din acest proiect", a declarat Sandru, sambata, pentru Ziare.com.

Potrivit spuselor sale, trebuia ca, in urma discutiilor din cadrul UNPR, sa existe propriile amendamente si propuneri, astfel incat legea sa fie, intr-adevar, una prin care sistemul de sanatate din Romania sa se reformeze.

Reprezentanta UNPR a criticat politicienii care s-au opus public proiectului de reforma a sistemului de sanatate si a aparat interventia presedintelui Romaniei in aceasta problema.

"As vrea ca toti care s-au opus public acestui proiect de lege si au facut declaratii extrem de dure la adresa lui sa ne spuna ca este mai bine asa, e mai bine cum suntem in momentul de fata, adica actuala lege este foarte buna si sistemul de sanatate functioneaza foarte bine, nu trebuie reformat, nu ne pleaca medicii buni in strainatate, ne putem trata in tara toti bolnavii, nu trebuie sa-i ducem in strainatate ca sa le salvam viata, in spitalele romanesti nu ni se cere spaga, suntem toti tratati in mod egal si nu-i coruptie in sanatate", a comentat Sandru.

Ea a adaugat ca Traian Basescu nu putea sa astepte sa fie "improscat cu noroi" doar pentru ca "si-a permis" sa spuna ca vrea reforma sistemului de sanatate, punand accent pe problemele majore: spitalele sunt capusate de prietenii managerilor, nu exista criterii de performanta, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate finanteaza "pe ochi frumosi", nu ca urmare a serviciilor medicale pe care le primeste fiecare pacient.

"In Romania, sistemul de sanatate trebuie reformat. Trebuie sa facem in asa fel incat sa existe o transparenta a traseului banului in sanatate. Platim la Casa Nationala, platim la un asigurator privat, asa cum se intampla in afara, si beneficiem de toate serviciile de care avem nevoie in momentul in care ne imbolnavim. Nu putem altfel", a spus vicepresedintele UNPR.

Sandru a adaugat ca, la ora actuala, nu stim ce se intampla cu banii care intra in sistemul de sanatate. "Este un dezastru la Casa Nationala, nu stim unde merg banii. E un dezastru in spitale. Se fac contracte aiurea cu banii nostri. Stim ca banii intra in spitale, dar nu stim ce se face acolo cu ei.

Totul depinde de manageri. E adevarat, sunt spitale conduse foarte bine, unde managerii sunt oameni de calitate. Dar sunt si spitale unde se fura bani".

Nu in ultimul rand, Sandru si-a aparat colegul de partid, Tudor Ciuhodaru, care a fost demis din functia de consilier onorific din cadrul Ministerului Sanatatii.

"La ora actuala, nu putem sa stim daca Tudor Ciuhodaru ar fi fost un om capabil sa ajute la reformarea acestui sistem, la punerea pe roate a unui sistem integrat, asa cum este el, la care sa aiba partea lor de contributie si cei care ar veni cu salvari private, sau nu. In cazul in care ar fi ramas, in continuare, in functie, am fi stiut", a conchis Lavinia Sandru.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#legea sanatatii, #proiect Legea sanatatii, #reforma sistem sanatate, #Lavinia Sandru, #Traian Basescu , #Legea Sanatatii