Traian Basescu s-a suparat pe sat (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 12:38
10275 citiri
Traian Basescu s-a suparat pe sat (Opinii)
Foto: Administratia Prezidentiala

Traian Basescu a ingropat cu mana sau, mai precis, cu vorba lui proiectul reformei in sanatate. A ingropat-o in furtuna starnita de conflictul virulent si gratuit cu doctorul Raed Arafat.

Din momenul in care Traian Basescu a declansat acest atac a compromis, prin personalizare, orice dezbatere autentica asupra proiectului. Victimizarea lui Raed Arafat a eclipsat orice alta abordare in privinta unei legi de maxima de importanta si a starnit niste pasiuni publice in strada, chiar daca partial politizate, pe care nu le-am mai vazut demult. Dar aceasta a fost doar cea mai mare dintre erori.

Traian Basescu a incercat sa impuna Legea Sanatatii din cea mai proasta postura cu putinta, mai ales cat timp in memoria colectiva exista inca, terifianta, imaginea conducatorului specialist in toate.

Presedintele a avut in interval de cateva zile doua interventii de cate o ora (una telefonica, din proprie initiativa, la Realitatea TV, dupa modelul primului mandat), in care a perorat despre Legea Sanatatii. Cam mult pentru un om care a tinut sa precizeze de cateva ori ca nu e specialist in domeniu.

Si atunci de ce nu a lasat specialistii sa vorbeasca despre ea? De ce nu i-am auzit sarind in apararea legii pe ministrul Sanatatii sau pe seful comisiei care a elaborat proiectul, Cristian Vladescu?

Ba chiar mai mult, Traian Basescu s-a luat "in bete" cu unul dintre cei mai respectati profesionisti in domeniu. Stiu ca presedintele functioneaza la potential maxim doar daca are in fata un adversar cu chip, nume si prenume, care sa personalizeze curentul de opinie contrar cu al domniei sale. Taramul abstractiunii nu este punctul sau forte, iar lupta de idei nu-l pasioneaza cat timp nu curge niciun strop de "sange".

Dar chiar si asa, mi-e greu sa cred ca Traian Basescu, cu experienta si instinctul sau remarcabile, nu stia ca din ciocnirea intre un politician, oricare ar fi el, si un profesionist foarte respectat, cu o popularitate uriasa si fara vulnerabilitati, pe o tema care tine prin excelenta de competenta profesionistului, politicianul nu poate iesi decat invins.

Traian Basescu si-a justificat interventia prin faptul ca reformarea sanatatii este un obiectiv esential al mandatului sau. Fara indoiala obiectivul era legitim si important, dar printr-o astfel de atitudine presedintele nu a facut decat sa-l ingroape. Batalia de imagine si credibilitatea pierdute de Traian Basescu in fata lui Raed Arafat s-au repercutat inevitabil si asupra legii pe care a sustinut-o, starnind impotriva lui o adversitate record, care a impus retragerea ei intr-un an electoral.

Daca voia cu adevarat sa reformeze sanatatea, demers foarte necesar, ar fi trebuit, dimpotriva, sa incurajeze dezbaterea intre specialisti, sa incerce sa le medieze cu tact si discretie opiniile, sa taca mult si sa asculte si mai mult, pentru a se ajunge la o varianta cat mai buna a proiectului, nu sa se aseze pe o pozitie partizana si sa incerce sa striveasca violent orice opinie contrara, oricat de avizata.

As vrea sa cred ca, in final, Traian Basescu a cerut retragerea proiectului Legii Sanatatii pentru ca a inteles in sfarsit ca ea nu rezolva marile probleme ale sanatatii, in schimb ar fi creat altele, de la serviciul de urgenta la chestiunea finantarii.

Dar tare ma tem ca presedintele a facut, de fapt, o teribila criza de orgoliu si suficienta, nu a mai gasit solutie de iesire din prostia facuta prin antagonizarea lui Raed Arafat, asa ca si-a luat cu tafna jucariile.

Din doua una: ori credea ca legea e importanta si corecta si atunci de ce a retras-o, ori a inteles ca legea are mari carente si atunci asta ar fi trebuit sa recunoasca. In ambele cazuri atitudinea ar fi trebuit sa fie cu totul alta.

Presedintele ar fi trebuit sa stimuleze o dezbatere reala, care sa califice dezinformarile pe care le invoca si sa aduca toate imbunatatirile necesare. Dar aceasta incercare de pedepsire tafnoasa a poporului mi se pare absolut inacceptabila, chiar insultatoare.

Presedintele nu are dreptul sa se supere pe popor. Chiar daca poporul nu a vrut reforma sanatatii, generalizare care mi se pare o exagerare, a avut aceasta atitutine nu pentru ca e multumit de actualul sistem, ci pentru ca i-a fost oferita o alternativa inconsistenta si insuficient explicata.

Dar lasand la o parte fondul chestiunii, Traian Basescu a reusit sa-si imbrace punctul de vedere intr-o forma total dezagreabila, pe alocuri jignitoare. A reluat acuzatii care readuc in prin plan antipatii cronice ale lui Traian Basescu. Una dintre ele fata de intelectuali, pe care din nou i-a aratat cu degetul drept cei mai antireformisti dintre romani. Mai usor modernizezi asadar statul cu un miner de nadejde, chiar daca i-a mai scapat ciomagul pe cateva spinari de studenti prin Piata Universitatii, decat cu un filosof tampit, nu-i asa?

La fel de grava este usurinta cu care Traian Basescu a aruncat in derizoriu institutii cu mare credibilitate si prestigiu, doar pentru ca asa ii dicteaza interesul de moment. Dupa cum a atacat recent DNA folosindu-se de cifre eronate privind numarul condamnarilor obtinute de procurori, acum contesta competenta echipajelor SMURD, alcatuite "din pompieri profesionisti calificati ca paramedici; stiu sa dea primul ajutor, dar nu sa faca interventii complicate".

Daca era asa, insemna ca miile de vieti salvate la limita de acesti pompieri minimum calificati reprezinta exclusiv minuni dumnezeiesti. Dar minunile le-au facut echipajele de elita ale SMURD, alcatuit din specialisti in anestezie, teraapie intensiva si in neonatologie, pe care presedintele i-a ingnorat.

Nu stiu cum sa imi explic toate aceste greseli fundamentale si de fond, si de comunicare. Disperare? Suficienta? Interese personale majore? Cert este ca aceste erori au provocat un dezastru electoral, la care UDMR a reactionat printr-un pas inapoi, refuzand asumarea raspunderii pe proiect.

Cu siguranta tensiuni au existat si in PDL, ingrozit de efectele razboiului cu Raed Arafat. Si atunci este posibil ca Traian Basescu sa fi fost oarecum fortat de partide sa faca un pas inapoi, atat de impropriu domniei sale, pentru a preintampina o infrangere si mai mare in Parlament.

Traian Basescu se indeparteaza rapid de profilul cu care a castigat alegerile. Poate pana la urma vom afla daca acesta este doar un derapaj nefericit sau acela a fost doar un machiaj abil.

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#Basescu retrage Legea Sanatatii, #Basescu Raed Arafat, #Basescu reforma sanatate , #Legea Sanatatii