De ce a reintrat Traian Basescu in arena (Opinii)

Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 07:39
8859 citiri
De ce a reintrat Traian Basescu in arena (Opinii)
Foto: Arhiva Reuters

Traian Basescu isi permite libertati despre care multi cred ca nu sunt ingaduite unui sef de stat civilizat, reintra uneori in pielea omului de rand si pleaca la hypermarket sa cumpere ridichi si apa minerala, se joaca cu nervii adversarilor politici cu seninatatea cu care o maicuta saruta o icoana.

Dar niciodata, cand este vorba despre probleme care macina natiunea, nu lasa valul sa se sparga de tarm. Ii face culoar, pune prova in vant si agata marele pavoaz.

Exemple sunt puzderie. Aici se inscrie si interventia sa la Realitatea Tv, unde a telefonat de doua ori ca sa explice romanilor ca proiectul Legii sanatatii nu prefigureaza nemernicia unui sistem. Fie si pentru faptul ca acest statut a fost deja atins.

Faptul ca s-a intretinut mai bine de o ora cu domnisoarele din platou, reluand o traditie care a facut epoca si parea apusa, demonstreaza ceva: din sintezele pe care le primeste de la serviciul intern de informatii rezulta ca problematica atacata reprezinta cel mai important punct de pe agenda oamenilor, dar si cea mai mare temere.

Asta in contextul in care atat opinia publica reprezentata de comentatorii media, cat si zona politica (actori din Opozitie, dar trebuie luati in seama), exprima un semn de intrebare: vom ajunge ca in SUA, unde daca nu-ti permiti investigatii mai complexe pentru a-ti repara sanatatea, deoarece veniturile nu acopera o asigurare mai consistenta, mori in sant?

Mai ales ca zbaterile presedintelui american pentru reintoarcerea sistemului medical spre functiunea sa primordiala au fost larg mediatizate inclusiv in Romania. Mai mult decat atat, ipoteza ca operatorii privati urmaresc profitul, nu insanatosirea pacientilor, nu pare atat de aberanta avand in vedere exact exemplele de pe acelasi continent american.

Cum nimeni, dintre cei care au pus pe site-ul Ministerului Sanatatii proiectul, nu inlatura temerile (preocuparile UDMR sunt sa afirme ca in asa-numitul Tinut secuiesc, arborarea insemnelor nationale ale Ungariei reprezinta un semn de normalitate), iar opiniile critice sunt legitimate prin opozitia lui Raed Arafat, posesor al unui capital de incredere urias, la ideea privatizarii sistemului de urgenta, Traian Basescu s-a simtit dator sa intervina.

Efectul ar fi fost mititel daca o facea Emil Boc. In ciuda pierderii de popularitate a presedintelui, sondajele exprima de fapt o sanctiune de moment, o declaratie de dezavuare a privatiunilor sociale pe care sunt siliti romanii sa le accepte, nu cred ca exprima sentimentul real intr-un eventual context electoral.

Asa ca personajul cel mai nimerit sa combata temerile si sa contracareze optica unuia dintre cei mai iubiti medici romani era Traian Basescu. E cel mai calit.

Nu ma duce mintea care or fi exact calculele presedintelui, mai ales ca nu se numara printre sustinatorii ministrului Sanatatii. Daca as fi bolnav de scenarita, as avansa chiar o ipoteza privind o posibila intelegere intre seful statului si Raed Arafat.

Stiu, insa, ca daca legea instituie un sistem care le va reteza saracilor sansa la sanatate, nu va fi sustinuta de presedinte.

Daca ar avea loc un asemenea accident, USL ar obtine mult peste 50 la suta in alegeri. Si orice se poate spune despre Traian Basescu, dar nebun nu-i.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Basescu Arafat conflict, #Basescu Arafat legea sanatatii, #Basescu Arafat medicina urgenta , #Legea Sanatatii