Diavolul din Legea Sanatatii (Opinii)

Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 20:42
4926 citiri
Diavolul din Legea Sanatatii (Opinii)
Foto: Arhiva

Sunt un sustinator neconditionat atat al reformarii sistemului sanitar, ajuns in punctul in care din salvator de vieti devine adesea ucigas, cat si al privatizarii, al concurentei stimulatoare de calitate si inhibitoare de preturi. Asadar, principial sunt un sustinator al proiectului Legii Sanatatii. Din nefericire insa, diavolul nu prea sta in principii, ci in detalii.

Si aceste detalii pot face ca un proiect principial bun, odata pus in practica sa ajunga sa distruga poate singura parte cu adevarat functionala a sistemului sanitar, si anume medicina de urgenta. Este semnalul de alarma pe care il trage, argumentat, secretarul de stat, Raed Arafat, acuzat de presedintele Traian Basescu ca ar fi un adversar al reformarii sanatatii.

Exagerarea aceasta este, voit sau involuntar, grav incorecta. Doctorul Arafat nu se opune privatizarii in Sanatate in general, ci doar transformarii sistemului de urgenta din misiune a statului, in competitie comerciala, in mutarea accentului de pe eficacitate, pe eficienta. Se opune adica schimbarii fundamentale a politicii publice in acest domeniu, a intregii filosofii de abordare a urgentei. Si isi explica punctul de vedere: competitia si criteriile de eficienta impun personal minim, care sa acopere distante cat mai mari, cu costuri cat mai mici, cu instruire mai ieftina, deci mai subtire.

"Daca aceeasi suma trebuie sa fie impartita cu alte 10-20-30 de servicii private, niciuna nu va putea face decat anumite bucati din sistem. Si mai apare un risc, reactia la calamitati va fi necontrolata, nestandardizata si ineficienta. Doar la un accident, daca o sa apara dintr-o data trei furnizori concurenti si in final au de dus un singur bolnav pentru ca doi nu vor sa mearga la spital, firmele se bat intre ele cine ia bolnavul. Pentru ca va deconta numai cine va lua bolnavul. Ne luptam pentru partea strategica a sistemului de urgenta, care are o parte din sistemul de siguranta nationala si o parte din cel de aparare a Romaniei impotriva dezastrelor. Acesta trebuie pastrat integral la stat, pentru ca este functional, pornind de la 112, ambulanta, SMURD si UPU. Secretul bunei functionari a sistemului de urgenta din Romania este cuvantul integrat, au spus colegii francezi cand au venit in Bucuresti. Noua lege distruge sistemul integrat", a explicat Raed Arafat.

In replica, doctorul Cristian Vladescu, seful comisiei care a intocmit legea, fara indoiala un specialist in management sanitar, sustine ca privatii vor veni cu propria dotare, in care statul nu va investi nimic, urmand sa le fie decontate doar interventiile. Da, dar sa nu uitam ca din acest punct de vedere, privatizarea sistemului de urgenta mai are o componenta perversa. Ii va lipsi cel mai important cenzor prevazut de viitoarea lege, si anume verificarea la sange din partea asiguratorilor privati care sa evalueze necesitatea si costul fiecarei interventii. Pentru ca interventiile de urgenta nu vor depinde de existenta unei asigurari medicale si vor fi suportate de stat. Si din banii statului fiecare se infrupta dupa spaga oferita.

Din toata aceasta ciocnire cred ca opinia lui Raed Arafat ar trebui sa atarne cel mai greu. Omul acesta este un profesionist autentic, care si-a dedicat viata medicinei de urgenta. Valoarea sistemului creat de el a fost recunoscuta inclusiv de catre evaluatorii internationali de la FMI, BERD si BM. Asadar, daca cineva in tara aceasta stie totul despre medicina de urgenta, de la organiziare, la tratamente, acesta este Raed Arafat. In aceste conditii, a-l ignora sau a-l infrunta batos pe chiar domeniul lui de excelenta este o idiotenie. Asa cum o mare prostie este distrugi ceva ce functioneaza foarte bine. "If it ain't broken, don't fix it", zice englezul.

E drept, si SMURD a aparut ca alternativa la serviciul clasic de ambulanta, dupa cum puncteaza Traian Basescu, dar o alternativa non profit, ca misiune integrata, nu ca activitate comerciala, ceea ce schimba fundamental datele problemei.

In medicina de urgenta nu e timp de prea multa cumpanire. Pacientul nu are nici timpul si nici conditia necesare pentru a evalua care medic, care spital, care procedura ii este mai de folos. In medicina de urgenta un minut poate face diferenta intre viata si moarte. Si tocmai de acea, in acest domeniu in mod exceptional, probabil ca goana dupa profit si competitia de piata ar face cu mult mai mult rau decat bine.

Sigur ca subiectul poate si trebuie intors pe toate fetele, intr-o autentica dezbatere publica, argumentata, fata in fata, nu una mai mult bifata in perioada sarbatorilor. Cert este insa ca infierarile de tip comunist, ca aceea la care a fost supus Raed Arafat, sunt josnice si paguboase, nu numai pentru dezbaterea in sine, ci si pentru cel care recurge la ele. Pentru ca in acest moment orice roman este cu mult mai dispus sa creada un pofesionist ca medicul care a salvat pana acum sute de vieti, decat politicianul, oricare ar fi el, ingropat pana la gat in propriile minciuni.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#lege spitale, #reforma sistem sanitar, #Raed Arafat Urgenta, #Raed Arafat Basescu , #Legea Sanatatii