IPP respinge Legea Sanatatii: Urmareste interesele asiguratorilor, nu pe ale pacientilor

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 15:35
2981 citiri
IPP respinge Legea Sanatatii: Urmareste interesele asiguratorilor, nu pe ale pacientilor
Foto: ipp.ro

Institutul pentru Politici Publice (IPP) respinge proiectul Legii Sanatatii, pe care il considera o afacere de 8 miliarde de euro anual, care urmareste, de fapt, interesele asiguratorilor privati si nu ale pacientilor.

"IPP respinge proiectul legii sanatatii - afacerea de 8 miliarde Euro anual pentru asiguratorii privati din care lipseste grija pentru nevoile pacientilor. Proiectul legii privind organizarea si functionarea sistemului de sanatate din Romania, lansat in dezbatere publica in decembrie 2011 de catre Ministerul Sanatatii, se ingrijeste in primul rand de interesele asiguratorilor si nu ale pacientilor", se arata intr-un comunicat al IPP remis, miercuri, Ziare.com.

Legea Sanatatii, dezbatuta de directiile de sanatate publica

Institutul pentru Politici Publice mai condamna noul proiect dupa care ar urma sa fie organizat sistemul medical din Romania si pentru ca nu se preocupa temeinic de imbunatatirea calitatii actului medical, dar ca insista sa privatizeze netransparent, radical si cu mari premise de abuz, actualul sistem de sanatate, fara o minima analiza de impact a masurilor anticipate a fi luate odata cu intrarea in vigoare a legii.

"Din toate aceste motive, Institutul pentru Politici Publice (IPP) respinge in mod categoric adoptarea lui in perioada urmatoare. In acelasi timp, IPP solicita stoparea actiunii de transformare a unui raport prezidential ('Un sistem sanitar centrat pe nevoile cetateanului'), pretinzand a pune in centrul reformei pacientul, cum ar fi fost normal, in cea mai mare privatizare din istoria Romaniei (prin administrarea anuala a 5 miliarde de euro, contributiile la FNUASS, plus 2 - 3 miliarde de euro din sistemele secundare de asigurare, la care se adauga valoarea spitalelor ce urmeaza a fi vandute catre sistemul privat)", conform aceluiasi document.

De asemenea, IPP sustine nevoia de modernizare a actualului sistem sanitar din Romania inclusiv prin cooptarea operatorilor privati in prestarea unor anumite servicii. Este de necontestat faptul ca modul de functionare a actualului sistem are o serie de probleme grave, endemice: "Totusi, proiectul de lege nu contribuie la solutionarea acestor probleme atata vreme cat nu aseaza in centrul preocuparilor principalul beneficiar al serviciului de sanatate: cetateanul, proiectul transferand practic resursa financiara in administrare privata, fara a stabili cine poarta responsabilitatea ultima a gestionarii actului medical.

Chiar in expunerea de motive a proiectului se specifica vag faptul ca 'proiectul de lege propune un model care sa creasca utilizarea eficienta a resurselor financiare, pastrand, pe cat posibil, eforturile contribuabililor in actualele limite' sau ca 'populatia nu va resimti financiar aceasta modificare, platind, in mare, aceleasi asigurari ca pana acum'".

Totodata, IPP atrage atentia tuturor celor care urmaresc sau contribuie la dezbaterea publica actuala ca pacientii romani sunt astazi, in marea lor majoritate, cetateni ale caror surse de venituri scad dramatic in timp ce nevoile de accesare de servicii medicale cresc, iar aceasta realitate pare sa fie ignorata in mod deliberat de initiatori.

Din acest motiv, Institutul pentru Politici Publice considera ca este necesar sa se dezbata in spatiul public nu numai care sunt categoriile sociale speciale, cu vulnerabilitate crescuta dar mai ales, in mod concret, care va fi abordarea acestor asiguratori privati interesati de profit fata de populatia activa ce imbatraneste de la an la an si solicita mai des accesul la servicii medicale.

Nu in ultimul rand, conducerea IPP este convinsa ca adoptarea unui proiect de reforma in sanatate trebuie sa aiba la baza un proces de analiza mult mai complex decat ratiunea strict economica, facuta atat la presiunile organismelor financiare externe cat si ale unor grupuri de interese.

Motivul? Sanatatea, continua cei de la IPP, reprezinta un drept fundamental al cetateanului, garantat prin Constitutie, care nu poate fi instrainat prin mecanisme care raman in continuare neclare: "Apreciem ca toti cetatenii Romaniei trebuie sa dispuna de toate informatiile - cheie despre costurile actualului sistem, pentru a putea intelege in ce vor consta schimbarile si daca sunt cu adevarat in beneficiul lor".

Raed Arafat si-a dat demisia

"In final precizam inca o data ca modul in care a fost elaborat proiectul si maniera disproportionata prin care se protejeaza drepturile unor actori privati (in special societati de asigurare, dar nu numai) in detrimentul celor ale pacientilor si medicilor ne determina sa criticam public proiectul si sa cerem tuturor celor interesati sa isi exprime punctele de vedere in mod public.

Avand in vedere toate criticile aduse proiectului in ultimele zile, facem un apel catre organizarea a cat mai multor dezbateri publice (cu un impact real, ci nu consultari cu circuit inchis, asa cum organizeaza in prezent Ministerul Sanatatii) in perioada urmatoare", se mai arata in comunicatul remis Ziare.com.

A.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#IPP respinge Legea Sanatatii, #Legea Sanatatii interese asiguratori pacienti, #Raed Arafat legea sanatatii, #Raed Arafat demisie , #Legea Sanatatii