Legea Sanatatii si reforma - cum sa fie bine si pentru buget, si pentru pacient?

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 13:52
3597 citiri
Legea Sanatatii si reforma - cum sa fie bine si pentru buget, si pentru pacient?
Foto:ghidcabinet.ro

Noul proiect de lege privind reforma in Sanatate a generat proteste de strada care au dus Romania in centrul atentiei, intr-un mod nefavorabil, in presa internationala. Insa, dincolo de aceste unde seismice propagate la nivelul societatii civile, care sunt justificarile economice care ar argumenta planul de schimbare al sistemului sanitar?

Deputatul Mariana Campeanu este de parere ca noua lege nu are niciun studiu de impact asupra bugetului.

"Unul din punctele acestui studiu trebuia sa ne faca sa ne dam seama cat se va economisi la buget. Din ceea ce am citit, din proiect nu rezulta ca asupra bugetului va avea vreun impact decat in sensul ca, probabil, in afara de ce s-a alocat pana acum, nu se vor aloca sume suplimentare", a declarat Mariana Campeanu, pentru Ziare.com.

Analistul economic Mircea Cosea este de parere ca reforma sanatatii nu poate sa aiba loc pana cand nu exista o clarificare a modelului social pe care romanii ar vrea sa-l urmeze.

Acesta opineaza ca Romania ar trebui sa aiba in vedere tipurile de modele sociale europene si, mai ales, sa se gandeasca asupra modelului pe care UE il discuta de doi ani.

"Este un model la mijlocul drumului intre un stat social si unul bugetar", a declarat Cosea, pentru Ziare.com.

"Toate veniturile la buget in domeniul sanatatii trebuie sa plece de la conceptul pe care statul il are: Este un stat care contribuie la asigurarea sanatatii intr-o tara cu un venit pe cap de locuitor mic si intr-o situatie economica dificila sau creste la o piata liberalizata, in care sanatatea devine un serviciu de piata la indemana puterii de cumparare a fiecaruia dintre noi?

Pana nu se rezolva lucrul asta, nu avem cum sa stim ce efect va avea asupra bugetului; nu putem sa plecam de la o conceptie care sa aiba ca punct de plecare gasirea instrumentelor pentru acoperirea obiectivelor, si nu gasirea obiectivului pentru gasirea instrumentelor. Noi am plecat cu aceasta lege de la coada la cap", a mentionat analistul economic Mircea Cosea.

Sistemul sanitar: investitii sau austeritate?

Deputatul Mariana Campeanu este de parere ca la baza oricarei reforme economice trebuie sa stea pacientul, iar abia apoi factorii economici.

"Asa cum a fost prevazut in programul nostru de guvernare, am considerat ca, in fiecare judet, trebuie sa existe un spital judetean super dotat si super performant, astfel incat sa avem o sanitate unitara la nivel european in fiecare judet", sustine aceasta.

"In acest mod, nu s-ar mai plimba cazurile de la Iasi la Bucuresti cu elicopterul pentru ca fiecare caz de urgenta ar putea fi rezolvat la nivelul judetului respectiv", a explicat Campeanu.

"In afara acestui lucru, cred ca reforma in sanatate trebuie sa inceapa cu grija fata de pacient, dupa care trebuie sa luam in considerare cadrele medicale si apoi factorul economic", a sublinitat deputatul.

Potrivit spuselor sale, pe langa faptul ca trebuie sa existe unitati sanitare la nivelul judetului, trebuie ca unitatile sanitare care trebuie sa acorde primul ajutor de urgenta sa nu depaseasca 50 de kilometri distanta fata de persoanele respective.

"Reforma care a inceput nu a mai pus in centrul atentiei nici pacientul, nici cadrul medical, ci numai cel economic", a conchis Mariana Campeanu.

La randul sau, Mircea Cosea sustine ca actuala lege este predominant in defavoarea cetateanului.

"El trebuie sa-si finanteze in mare parte serviciile de sanatate, in conditiile in care Romania avanseaza spre o stratificare sociala in care exista o patura subtire de oameni care isi permite foarte mult si una, foarte importanta, care nu-si permite aproape nimic", explica analistul.

Cosea considera ca, in urma planului de austeritate aplicat de guvern la pachet, taind salariile din sanatate si educatie, care sunt de interes public si nu ar fi trebuit bagate la capitolul reduceri, Romania a ajuns intr-o situatie foarte complicata.

"Cei doi piloni ai supravietuirii unei natiuni, sanatatea si educatia, au ajuns in mare pericol. Trebuie facuta o reorientare a investitiilor, nu mai trebuie continuate cele masive in infrastructura, ci redirijate in educatie si sanatate, pentru ca, in actualele conditii, punem in pericol existenta corecta si sanatoasa a acestei tari pe termen lung, cu efecte asupra democratiei, asupra bolilor cronice, subnutritie, lipsa de conditii sanitare etc", opineaza Cosea.

Asigurari de stat sau in sistem privat?

Sistemul ar trebui sa fie mixt, privat si public, este de parere Mariana Campeanu. "Ar trebui sa avem un pachet de servicii medicale asigurate de stat pentru toti cetatenii, dupa care sa vina un sistem de asigurari private, care sa aduca un surplus serviciului medical la care apelezi.

Ar trebui sa existe si o corelatie intre sumele cu care contribui si serviciul medical", sustine aceasta.

Includerea sectorului privat ar duce la modificari pozitive in sistemul sanitar romanesc, este de parere Cosea. "Va duce la mofificari pozitive in acoperirea nevoilor pentru o patura subtire a populatiei, care isi permite costuri mari. Insa, noi, acum, avem nevoie de o asistenta sanitara la nivelul clasei de mijloc si la nivel rural", precizeaza Cosea.

Acesta mentioneaza ca asigurarile private nu au credibilitate, astazi, in randul populatiei, ca urmare a unor memorii colective, vezi SAFI, FNI si celelalte. Pe de alta parte, asigurarile private sunt mai scumpe decat cele de stat.

"Sunt pentru existenta celor de stat ca fiind prioritare, dar si a celor private, pentru cei care-si pot permite asa ceva", sustine Cosea.

Cum se pot stopa pierderile din sanatate?

Pierderile de la o zi la alta din sistem cresc deoarece CNAS nu administreaza cum trebuie banii, spune deputatul PNL.

"CNAS trebuia sa fie o institutie autonoma, care sa aiba un colegiu de administratie in care sa aiba un cuvant de spus si sindicatele, si statul, si pacientii; or, acum, CNAS este gestionat neprofesional prin numirea pe criterii politice, si nu numai CNAS-ul, si spitalele, si oricare institutie care functioneaza", afirma Campeanu.

"Atata timp cat nu exista persoana profesioniste care sa administreze un anumit fond, niciodata nu o sa ai performanta", conchide deputatul.

Cosea sustine ca pierderile sunt cauzate de "politici cat se poate de nechibzuite in domeniul achizitiilor de medicamente, aparatura si consumabile (dializa, ecografii etc), existand niste preturi care depasesc limitele cunoscute pe piata europeana".

"Exista coruptie, clientelism politic, lucruri care tin de neprofesionalizarea unor activitati care tin de lipsa de cadre", concluzioneaza Mircea Cosea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Legea Sanatatii interviu Cosea, #Legea Sanatatii interviu Campeanu, #buget legea sanatatii austeritate , #Legea Sanatatii