Mineriadele lui Traian Basescu in Sanatate si Educatie (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 12:47
4730 citiri
Mineriadele lui Traian Basescu in Sanatate si Educatie (Opinii)
Foto: Arhiva

Un lucru cel putin e sigur. Un presedinte care s-a dovedit ca s-a inselat in mai toate predictiile si profetiile sale, care si-a contrazis s-au negat opiniile si credintele de-a lungul timpului cu o constanta infioratoare, da lectii pe taramul asistentei de urgenta unuia dintre cei mai mari specialisti in domeniul sistemului integrat de urgenta.

Daca nu ati inteles cum vine asta, e ca si cum Boc i-ar preda economie lui Nouriel Roubini (ceea ce n-ar trebui sa mire, totusi, daca s-ar intampla vreodata). Atat de-ar fi fost si tot ar fi fost de ajuns sa oripileze o tara intreaga.

Am convingerea insa ca populatia romana vegetatoare nici macar nu a aflat ca al nostru presedinte a devenit peste noapte specialist si in serviciul de asistenta de urgenta, pe care il predica intr-o furie si cu o vehementa greu de tradus coerent.

Cum a dat buzna in emisiunea de la Realitatea Tv, unde doctorul Raed Arafat era invitat in platou si nu apucase sa vorbeasca mai mult de trei minute, Traian Basescu a si inceput sa puna la punct. A vorbit aproape o ora.

Raed Arafat, specialistul, omul care a infiintat un sistem de asistenta de urgenta laudat si de UE, nu a mai apucat sa spuna nimic. Nu-i asa ca asta se cheama dezbatere publica? Unde oricine are voie sa vorbeasca si sa isi prezinte opiniile pe subiect?!

Personal nu pot decat sa ma bucur cand vad ca specialistii adevarati care si-au testat competentele sunt pusi la punct de politicieni care nu reusesc sa aiba nici macar o opinie consecventa, daramite sa construiasca un lucru durabil si eficient. Poate asa macar vom invata cu totii ceva.

Presedintele insa atragea atentia ca nu are voie sa participe la dezbaterea publica despre reforma din Sanatate decat cei care au citit proiectul legii.

Cum am convingerea ca se vor gasi persoane infinit mai pricepute care sa analizeze oportunitatea privatizarii sistemului de urgente, ma rezum sa subliniez cateva aspecte lasate in umbra de atacurile la persoana secretarului de stat.

Las deoparte si credinta presedintelui ca Raed Arafat vrea sa induca si sa "creeze o psihoza" in randul romanilor, ca are "vederi de stanga" si ca spune despre Guvern ca este "ticalos si vrea sa distruga sistemul de urgenta". Acestea sunt doar trucurile de baietasi din spatele blocului de a distrage atentia de la fondul problemei.

Oricum ar fi, ramai doar cu intrebarea de ce insista omul asta sa distruga tot ce merge in tara asta? Pentru ca un lucru cel putin stim sigur - nu stim sigur ca sistemul propus de noua lege va functiona mai bine decat actualul serviciu de urgente. Care, oricum ar fi, stim sigur ca functioneaza destul de bine.

Insa nimic nu a fost indeajuns pana cand presedintele nu si-a expus noua teza - "minerii au fost mai usor de restructurat" decat angajatii cu studii superioare. Ce mai conteaza cele cinci mineriade care au tras Romania 10 ani in jos si ne-au facut barbarii lumii, acum trebuie sa punem la punct si pe astia cu diplome universitare. Ce atatea ifose si "arogante" ale specialistilor din domeniu, sa impunem cu forta printr-o dezbatere in care doar presedintele vorbeste si doar el are dreptate.

"Trebuie sa recunoastem ca in Romania cel mai greu de modernizat au fost sistemele cu densitate mare de studii superioare. Cand vine vorba de educatie, de justitie, de sanatate, rezultatele sunt regretabile, oamenii se lasa greu" - Traian Basescu in aceeasi emisiune.

Probabil ca argumentele venite dintr-o zona cu o "densitate mare de studii superioare" il intimideaza si il enerveaza in acelasi timp mai mult decat un desant al minerilor catre Capitala.

Desigur un profesor care iti tine piept te poate scoate din sarite atat de mult incat sa-i spui ca-i "o tata". Pe un medic, daca te enerveaza, il poti trimite la munca in strainatate, ca doar de asta au murit romani in decembrie '89. Unui magistrat, daca iti strica strategiile politice, ii poti spune sa judece dupa buget.

Nu discuti cu ei, nu-i combati cu argumente, dar le aplici o subtila si ingenioasa mineriada. Menerilor insa ce sa le faci?

Probabil ca ideile si cuvintele, mai cu seama cele care nu-i dau dreptate, il scot din sarite pe Traian Basescu mai mult decat o mineriada. Doar asa se explica distorsiunea istoriei. In final, o intrebare imi permit. De ce atata galagie si scandal, cand oricum toate "marile" legi reformatoare adoptate de Guvernul Boc oricum nu se aplica inca?

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Raed Arafat demisie, #Traian Basescu Raed Arafat, #Legea Sanatatii Arafat Basescu, #SMURD Arafat Basescu , #Legea Sanatatii
Comentarii